MLADI I IZBORI

Zašto je važno dati svoj glas

| Autor: Vanesa Begić
Berto Šalaj u Rojcu (Snimila Vanesa Begić)

Berto Šalaj u Rojcu (Snimila Vanesa Begić)


Budući da je ova godina definirana superizbornom i da se održava do sada najveći broj izbora, potrebno je o tome osvijestiti mlade i potaknuti ih da iskoriste svoje pravo glasa.

Dnevni boravak Rojca u suradnji sa Savezom udruga Rojca, Srednja.hr, najvećim news portalom za srednjoškolce i studente u Hrvatskoj, te pulskim srednjim školama i Sveučilištem Jurja Dobrile upriličio je multimedijalni događaj "Ma što će meni izbori!".

Novopečeni osamnaestogodišnjaci moći će prvi puta koristiti svoje građansko pravo i dati svoj glas na europskim, parlamentarnim i predsjedničkim izborima.

Prof. dr. sc. Berto Šalaj održao je zanimljivo i konstruktivno predavanje za studente, a potom su studenti Sveučilišta Jurja Dobrile, pod mentorstvom prof. dr. sc. Kristine Afrić Rakitovac, učenici Srednje tehničke škole pod mentorstvom prof. Gordane Mofardin i Ekonomske škole, pod mentorstvom prof. Vesne Fabris dali svoju viziju izbora.

Šalaj je, komparativno iznio mladima činjenicu: "zasigurno ne želite da vam roditelji, bake, djedovi govore kako ćete se odijevati, koju glazbu ćete slušati, s kime ćete se družite, ali kada je riječ o izborima, zašto onda puštate da drugi odlučuju umjesto vas?"

Govorio je i o tome što je demokracija, što je političko sudjelovanje, zašto je ono važno, o važnosti donošenje kolektivnih odluka, te o činjenici da samo nekoliko ljudi odlučuje u ime svih nas.

"Demokracija se sastoji i u činjenici da u donošenju odluka trebaju sudjelovati svi oni na koje se te odluke odnose. Izbori su praznik demokracije ili najvažniji radni dan demokracije", kazao je govoreći o vrstama izbora, glasanja, specifičnosti, kao i o činjenici da mnogi kažu da zašto bi izlazili na izbore kada tako i tako njihov glas neće ništa promijeniti.

Bilo je govora i o tzv. "protestnom sudjelovanju", koje, navodi Šalaj, dokle god je mirno i nenasilno, je vrlo potrebno i korisno.

"Neki neće konzumirati određenu robnu marku jer proizvođač u svojim tvornicama koristi radnu snagu maloljetnika i to je svojevrsni znak protesta", kazao je Šalaj ističući da u Hrvatskoj mladi glasaju manje od starijih.

U nastavku programa u Mislionici je profesorica Teodora Beletić predstavila kratki film i izlaganje "Jesu li nam izbori dovoljni?", a uslijedio je World Café – interaktivna diskusija između posjetitelja i grupa izlagača s raspravama o vrstama izbora te prigodan kviz.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter