susret u talijanskoj školi

Učenici i profesori iz deset rimskih škola u posjetu Puli

| Autor: Vanesa Begić
(Snimila Vanesa Begić)

(Snimila Vanesa Begić)


Delegacija od stotinjak učenika i desetak nastavnika i asistenata u nastavi iz Rima i okolice boravila je danas u Puli na jednodnevnom studijskom putovanju "Viaggio del ricordo" (Putovanje sjećanja). Posjetili su Talijansku srednju školu "Dante Alighieri", pulsku Zajednicu Talijana te pulske kulturno-povijesne spomenike kulture.

- Dolazimo iz deset srednjih škola, od čega sedam iz Rima i tri iz okolice Rima, mahom gimnazijskog programa, te nešto je malo učenika i iz tehničkih razreda. Svaku školu predstavlja pet do deset učenika, kazala je jedna od nastavnica u pratnji ističući da im je to putovanje vrlo zanimljivo za učenje povijesti Pule, granica, upoznavanje i onih manje lijepih stranica povijesti, od fojbi, egzodusa pa sve do promjena granica.

(Snimila Vanesa Begić)(Snimila Vanesa Begić)

Ravnateljica Talijanske srednje škole "Dante Alighieri" Debora Radolović istaknula je važnost ovoga susreta, činjenice da su suradnje i poznavanje povijesti itekako važni, a u školskoj su dvorani, uz delegaciju, bili i predstavnici regije Lazio i grada Rima, pročelnici, predstavnici raznih udruga, kao i predstavnici talijanske nacionalne zajednice Furio Radin i Maurizio Tremul, te u ime Grada Pule gradska pročelnica za kulturu i razvoj civilnog društva Emina Popović Sterpin.

Radolović je ukratko predstavila povijest i djelovanje talijanske srednje škole.

Donatella Schurzel, dopredsjednica Nacionalne udruge Venezia Giulia i Dalmacija, naglasila je da ima pulsko-rovinjske korijene te da je najvažnije poznavati povijest i ukazala je još jednom na činjenicu da je Jadran more koje spaja, a ne koja razdvaja zemlje i kulture.

(Snimila Vanesa Begić)(Snimila Vanesa Begić)

Bio je prisutan i Claudio Smareglia, rođak poznatog skladatelja. Claudio je, kako je rekao, rođen u Puli 1947. i živio je tu tri godine gdje mu je tata predavao u talijanskoj školi i emocije mu prorade kada je u Puli.

Nazočnima su se obratili i brojni dužnosnici, kako iz Italije te lokalni, svi uz riječi o važnosti suradnje, suživota, kulturnog reciprociteta…


Podijeli: Facebook Twiter