predavanje

Dr. Mladen Domazet u Sveučilišnoj knjižnici o pravednoj održivosti

| Autor: Glas Istre
(Foto Sveučilišna knjižnica Pula)

(Foto Sveučilišna knjižnica Pula)


Dr. sc. Mladen Domazet će 11. travnja u 18 sati u Sveučilišnoj knjižnici u Puli održati predavanje na temu "Pula u niskougljičnoj tranziciji – kako složiti pravednu održivost?". Predavanje se održava u sklopu projekta Zelena knjižnica, a organiziraju ga Društvo bibliotekara Istre i Sveučilišna knjižnica.

Pravedna održivost podrazumijeva drugačiju organizaciju potrošnje energije i materijala u suvremenim društvima. Nastojanje ublažavanja klimatskih promjena i društvena prilagodba katastrofama lakša je uz nove modele odnosa dobrobiti i utjecaja na okoliš.

Model ekonomije "krafne" ili "pojasa za spašavanje" uključuje biofizičke, društveno-ekonomske i kulturalne elemente kojima iskazuje ograničenja unutar kojih procese nisko-ugljične tranzicije moraju biti planirani. Situacija u Puli će se usporediti s drugim hrvatskim gradoima primjenom analitike "krafne".

Domazet znanstveni je suradnik na Institutu za filozofiju i istraživač na Institutu za političku ekologiju u Zagrebu. Uz znanstveno-istraživački rad urednik je i hrvatskih izdanja zbornika "Odrast- pojmovnik za novu eru" te "Fosilni kapital" Andreasa Malma.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter