stigle iz Venecijanske lagune

FOTO / U pulski Aquarium stigle plemenite periske kako bi pokušali nešto što još nikome nije uspjelo

| Autor: Glas Istre


U ponedjeljak, 19. veljače, pulski Aquarium dobio je nove stanovnike - 10 odraslih i jednu juvenilnu jedinku plemenite periske iz Venecijanske lagune. U Aquarium su pristigle u svrhu pokušaja mrijesta.

Obzirom da je zaštićena vrsta, na periski nije bilo pokušaja uzgoja te se stoga ne zna puno o njezinom životnom ciklusu. Otkad je, nedavno, postala kritično ugrožena vrsta neke su institucije pokušale mrijestiti u kontroliranim uvjetima, no zasad se nigdje nije uspio zatvoriti životni ciklus.

Pristigle jedinke su smještene u prihvatnim bazenima s morskom vodom koja je pročišćena i kontinuirano tretirana UV svjetlom te filtrirana na 1 mikrometar, a hrane se fitoplanktonom i zooplanktonom.

Kao i neki drugi školjkaši, plemenita periska je dvospolac, a kako ne bi došlo do samooplodnje, spolne stanice se ne proizvode istovremeno. Do spolnog sazrijevanja dolazi oko druge godine života, a mrijest u prirodi započinje najčešće u kasno proljeće podizanjem temperature vode, a vrhunac je u ljetnim mjesecima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter