IN MEMORIAM

Odlazak Ivice Lerotića: Život Pulskog Vukovarca bio je obilježen nezamislivim tragedijama

U Domovinskom ratu ubili su mu oca, suprugu, brata i nećakinju, a zbog rata izgubio je i sina. U ratu je ranjavan čak 12 puta. Nakon pada Vukovara odveden je u logor u Sremsku Mitrovicu gdje je proveo devet mjeseci, od čega gotovo dva u samici. Razmijenjen je u zadnjoj razmjeni ratnih zarobljenika

| Autor: Janko Žužić, predsjednik HVIDR-e Pula
Ivica Lerotić (Snimio Dejan Štifanić)

Ivica Lerotić (Snimio Dejan Štifanić)


Nakon teške bolesti, u 66. godini, u subotu je preminuo Ivica Lerotić, dugogodišnji predsjednik pulske HVIDR-e kojoj je na čelu bio punih 18 godina. Inače, Lerotić je bio "pulski Vukovarac", svojevremeno pripadnik 204. Vukovarske brigade koji je nakon ratnih aktivnosti, u Puli i Istri pronašao svoj drugi dom.

Lerotić je rođen 28. ožujka 1957. godine u Nijemcima. Po zanimanju je bio tekstilni tehničar i radio je u vukovarskoj tekstilnoj industriji Vuteksu. Bio je među prvima koji se dragovoljno pridružio obrani domovine, kao zapovjednik Mjesne zajednice "Sedmi blok" u Vukovaru.

Život mu je bio je obilježen nezamislivim tragedijama - u Domovinskom ratu ubili su mu oca, suprugu, brata i nećakinju, a zbog rata izgubio je i sina. U ratu je ranjavan čak 12 puta. Nakon pada Vukovara odveden je u logor u Sremsku Mitrovicu gdje je proveo devet mjeseci, od čega gotovo dva u samici. Razmijenjen je u zadnjoj razmjeni ratnih zarobljenika nakon čega odlazi u Lučko gdje se ponovo aktivira u Hrvatskoj vojsci.

Godine 1993. prebačen je u Pulu, na Muzil gdje je, kao zapovjednik za logistiku, aktivan sve do umirovljenja 1996. godine. U mirovinu odlazi s činom pukovnika. U Puli je svima poznat kako jedan od začetnika Mimohoda branitelja Istarske županije koji se organizira na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, koje je s velikim žarom organizirao, nazivajući to "danima ponosa i slave".

Također je bio organizator obilježavanja Dana sjećanja za žrtvu Vukovara 1991. tijekom koje se svake godine u Vukovarskoj ulici u Puli mimohodom i paljenjem svijeća pod nazivom "I u mom gradu svijetli Vukovar" odavala počast svim poginulim i ranjenim braniteljima.

Unatoč teškoj životnoj sudbini, prijatelje i kolege branitelji, brojni Puljani, Ivice Lerotića prisjećaju se kao čovjeka velikog srca, humanitarca i dobrotvora koji je uvijek bio spreman pomoći svima.

"Istinski sam zahvalan istarskom narodu što je u ono vrijeme, kad je nama bilo najteže, otvorio širom svoja vrata prognanim i protjeranim Vukovarcima. Što su omogućili ljudima da pokušaju ovdje zaliječiti duboke traume koje je svatko od nas donio sa sobom, da zbrinemo svoje obitelji, izgradimo neki novi život te, na kraju krajeva, ostanemo ovdje i živjeti. Znam da sam puno puta to već ponovio, ali držim da nije i nikad neće biti suvišno toga se prisjećati", izjavio je svojevremeno Lerotić za Glas Istre.

Lerotić je nositelj Spomenice Domovinskog rata 90-92, Spomenice dr. Franjo Tuđman, odlikovan je Redom Petra Zrinskog i Frane Krste Frankopana i Redom Hrvatskog križa. Dobitnik je Spomen-plakete Vukovar 1991 i brojnih zahvalnica među kojima se ističe ona HVIDRA-e Hrvatske koju je dobio za vođenje pulskog ogranka, kao jednog od najboljih u Hrvatskoj.

Bit će sahranjen u Puli, uz vojne počasti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter