MLADI I MORE

Stefano Grbac i Toni Milevoj prošli će utorak pamtiti za cijeli život

| Autor: Zoran Oljača
Stefano Grbac i Toni Milevoj (Privatna arhiva)

Stefano Grbac i Toni Milevoj (Privatna arhiva)


Dvadesetogodišnji Stefano Grbac iz Šišana i njegov kompanjon Toni Milevoj (21) iz Rapca prošli će utorak pamtiti cijeli život. Svojim su podvodnim puškama ulovili goluba od 75 kilograma. Ova dva vrijedna studenta upoznali su se tijekom studija nautike na Pomorskom fakultetu u Rijeci, a za vrijeme ljetnih mjeseci i odrađivanju sezonskih poslova nađu si vremena i sa svojim puškama vole ići u podvodni ribolov.      

Kao na filmu

- Sve se dogodilo prošli utorak poslije podne. Negdje oko 18.39 sati. Moj kolega i ja bili smo nedaleko plaže Sveti Stipan. Najprije smo zaronili malo dublje, na razini oko pijeska, ne bi zamijetili kojeg goluba. Moj prijatelj mi je ranije rekao da ih u ovo doba zna biti. Vidjeli smo ga i nismo znali odmah na koji način izreagirati. Pobijegao nam je, a nakon 20-ak minuta vratili smo se na tu istu poziciju, ugledali ga ponovno rekli smo si zašto ne ajmo probati. Ronili smo s puškama na lastik, duljine 85 i 100 centimetara. Pogodili smo ga i odmah se počeo okretati. Imali smo sreće jer se okrenuo na bok. Da smo ga pogodili drugačije vjerojatno bi nas odvukao, počeo nam je svoju »filmsku« priču pripovijedati Stefano Grbac. Priča je to koja podsjeća na svjetski poznati roman »Starac i more« velikana američke književnosti Ernesta Hemingwaya.

- Znate, taj golub od 75 kilograma veliki je ulov ali i jako zahtjevan jer ga je teško izvući iz mora. To se sve događalo na dubini od oko 8,5 metara. Krenula je akcija. S njim smo se, od pogotka dok ga nismo izvukli van, borili 45 minuta. U cijeloj toj borbi počeli su nam raditi živci jer dok smo ga izvukli na obalu trebalo nam je također dosta vremena. Meni je pritom pukla strijela. Ali Bože moj, zbog takve ribe neću žaliti. Pozvao sam oca. On je Mauro Grbac. Dašao je s barkom po nas jer bi ga bili teško odnijeli do automobila. Kada smo došli doma i pokazali naš ulov nitko nije mogao vjerovati, rekao je Stefano Grbac i dodao kako se podvodnim ribolovom bavi od svoje 12 godine.

(Privatna arhiva)(Privatna arhiva)

- Najprije sam krenuo u podvodni ribolov s pištoljem od 35 centimetara, a zatim sam prešao na 50 odnosno 100 centimetara. S ocem znam, tu i tamo, ići pecati s barke ali u obitelji mi se nitko ne bavi podvodnim ribolovom. Odmah po dolasku kući odvojili smo meso. Svako od njih odvojio si je svoju polovicu, a ja sam idući dan izrezao u komade, podijelio članovima svoje obitelji i stavio u škrinju. Za prijatelje ću je pripremiti u čripnji, s krumpirom. Stefano ljeti odrađuje sezonski posao u jednom fažanskom turističkom naselju, a Toni također radi u turizmu. U Rapcu iznajmljuje ležajke i suncobrane.

Morski golub

Morski golub kosir (Myliobatis aquila), riba poligača iz por. morskih golubova (Myliobatidae), slična raži. Prsne su joj peraje široke poput krila, dugačak tanak rep ima pri korijenu otrovnu bodlju. Zajedno s repom dosegne duljinu od 1,8 m; oceanski su primjerci katkad i puno veći. Pliva kao da leti u vodi. Živi na muljevitu dnu obalnih voda, ugl. na dubinama do 10 m. Hrani se rakovima. Nastanjuje istočni Atlantik, Sjeverno i Sredozemno more, piše u Hrvatskoj enciklopediji. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter