ribolovna sreća

Obećao škarma, a ulovio zubatca

| Autor: Boris Bulić
(Privatna arhiva)

(Privatna arhiva)


Iz Dubrovnika nam se javio Đani Babić, ribolovac koji je zorom krenuo na škarme pa je zbog tuna morao promijeniti i taktiku i lovinu, a što se na kraju pokazalo zapravo kao jako dobar razvoj događaja.

Evo što nam je Đani rekao o tom svom doživljaju:

– Kako sam taj dan planirao kod majke na ručak u Tribunj, rekao sam joj da ništa ne sprema već da ću se dignuti rano i probat prevarit kojega škarma.

Inače, kad ga već spominjemo, volio da Ministarstvo propiše Pravilnik o minimalnoj lovnoj duljini, a isto tako i lovostaj jer škaram već dugo obitava u južnom Jadranu, a u zadnje vrijeme se lovi po cijeloj obali pri čemu se sve više love mali nedorasli primjerci – priča nam Đani.

– Tako je ustajanje bilo u 02:30, da bih se spustio na najbližu poštu oko 03:00 sata.

Ta je pošta baš okrenuta prema otvorenom moru tako da ima dubine nekih 30-35 metara. Vrhunac plime je Dubrovniku toga dana bio oko 04:30 tako da je trebalo sve na vrijeme odraditi.

Brzo je došla zora i tu su mi tune poremetile ribolov. Iskakale su sigurnih pola sata u mojem dometu tako da sam morao prestati ribat taj period.

A kad je prestala njihova aktivnost više nije bilo smisla bacati vrijeme na škarme pa sam se odlučio malo pretražiti dno sa Black Minnow silikoncem, kojeg nisam prijašnjih godina puno koristio.

A to mi je prijatelj Deni Dilberović dao savjet, da uz voblere i jigove probam po malo uključivati i silikon – nastavlja Đani.

– Krenuo sam par puta sa zabačajem uz obalu i ništa se nije dogodilo.

Nakon toga sam počeo bacati u dubinu ispred sebe.

I tako Black Minnow pada na dno, preklapam preklopnik na mašinici i momentalno imam udarac. Baš jak…

Prvo sam promislio da je velika kirnja, ali sam nakon par sekundi osjetio jake udarce glavom i skužio da je zubatac.

Već poslije par minuta borbe je bio blizu površine, gdje mi je udario nekoliko lijepih kontri.

Ja sam tu već bio na izmaku snage i kako sam ga samo želio što prije izvaditi na stijene, napravio sam strašnu grešku.

Išao sam ga dignuti sa štapom, a riba je bila preko pet kila tako da se štap slomio.

Srećom riba je ostala na rubu stijene, na koju sam brzo skočio i uspio je sačuvati na sigurnom. A tada me uhvatila euforija pa sam poslao odmah poruku o ulovu u ribarsku viber grupu Spinning amateri u kojoj je mojih devet prijatelja iz Dubrovnika.

Skulirao sam se i izvagao ribu, a vaga je pokazala 5.345 kilograma pa sam se sav sretan mogao vratiti nazad doma.

A poslije lagano u majke gdje je umjesto škarma na meniju bio zubatac.

Oprema je bila štap Major Craft Crosride 60-100, mašinica Shimano twin power 6000HG, upredenica Varivas Casting PE#2.5, FC Seaguar FXR 0.40, solid i split ringovi BKK – ispričao nam je Đani Babić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter