DANIJEL POLANC

To je doživljaj. Spinao s platforme u Gabonu, pa ulovio Mangrove Red Snappera

| Autor: Boris Bulić
(Privatna arhiva)

(Privatna arhiva)


Iz Gabona, s naftne platforme nam se javio Danijel Polanc, ribolovac koji svoje trenutke predviđene za odmor koristi za ribolov. Tehnika je spinning, a ribe koje su mu na meti su u pravilu poprilično agresivne i temperamentne.

Evo što nam je Danijel rekao o jednom od svojih posljednjih ulova:

– Moji prvi pokušaji ulova Mangrove Red Snappera u Gabonu sa naftne bušeće platforme neki dan završili su odgrizanjem assist udica koje su na metalnu varalicu bile spojene upredenicom.

Zato sam se odlučio za malo jači sistem koji takva riba unatoč jakim zubima i još jačim čeljustima ne može pregristi – priča nam Danijel.

– Brzim povlačenjem varalice po površini uz kraće stanke, uspio sam isprovocirati griz ribe.

Udarac je bio silovit, ali sam je unatoč temperamentu u mjestu zaustavio. Vrlo brzo sam je i zamorio svojim Mitchell Tanager štapom težine bacanja 50-150 grama, na kojem je bila neka rola nepoznatog brenda – nastavlja Danijel.

– Borba je trajala desetak minuta, a riba je cijelo vrijeme iskakala iz mora i pokušavala sistem podvući pod platformu zbog čega je u jednom trenu umalo došlo do pucanja upredenice promjera 0,30 milimetara.

A kad je riba izašla na površinu i umjesto mora ‘udahnula’ zrak, predala se te smo po osnovi spustili rampin kućne izrade i tako zakačili ribu koju smo onda povukli na palubu na 15 metara visine.

Riba je imala oko desetak kila te je idući dan pripremljena za ručak posadi.

Prvi put sam je jeo i mogu reći da je vrlo ukusno, a okusom i teksturom najviše podsjeća na zubaca – ispričao nam je Danijel Polanc.


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini