MIREN VUKUŠIĆ

To je sreća! U par dana ulovio dva kapitalna kovača

| Autor: Boris Bulić
(Foto Novi list)

(Foto Novi list)


Iz Kostrene nam se javio Miren Vukušić, ribolovac koji je ljubav prema moru i ribolovu dobio kao naslijeđe. Za njega je odlazak na more puno više od običnog ribolova i u svojim ribolovnim pohodima uživa na za njega jedinstven način.

A u jednom od svojih posljednjih pohoda je uspio ostvariti i neočekivan ulov.

Evo što nam je Miren ispričao o tome:

– Te sam noći u 3 sata krenuo podići parangal za osliće koje sam prethodne večeri spustio u more. Nakon što sam podigao parangal, na kojemu je bio skroman ulov, krenuo sam s namjerom loviti kančanicom bijelu ribu kao što su orade, arbuni i škarpine.

Sistemi koje koristim su kančanice s dvije udice, obavezno na dugim predvezima.

Ješka je od izuzetne važnosti i kad god je moguće koristim živu ješku kao sto je veliki morski crv, bibi ili koreano i to u kombinaciji s trakicama naše jadranske lignje – priča nam Miren.

– Na veliko iznenađenje, na kraju je na udici završio i veliki šampjer koji je prethodno pojeo već ulovljenog vuka!

Ovo nam je bio drugi primjerak u pet dana i prva dva takva ulova u životu. Nekom iskusnijem ribolovcu ovo je možda prosječan ulov, no meni su to ulovi iz snova.

Prvi je težio 1,2, a ovaj 2,3 kilograma.

Zanimljiva je činjenica da u oba slučaja je bilo vrlo nemirno more i dosta jak vjetar tako da moram priznati da je oprema koju imam bila od krucijalne važnosti.

Kvalitetan sonder, Haswing ili "električno sidro" me je cijelo vrijeme držalo na usidreno i stabilno na poziciji, tako da bez njega ovaj ulov ne bi bio moguć u vremenskim uvjetima koji su vladali – nastavlja Miren svoju priču.

– Uz šampjera sam imao i nešto oslića, jedan veći arbun je ulovljen na inchiku s trakicama svježe tek ulovljene jadranske lignje, palo je i još par lijepih fratara te škarpine ulovljene također na inchiku.

Ova iskustva mi pokazuju koliko je ribolov ponekad nepredvidljiv, ali i kako pravilna priprema i kvalitetna oprema, te naravno. velika doza sreće, mogu napraviti veliku razliku između običnog ribolova i nezaboravnog ulova poput ovih mojih šampjera.

Za mene je ribolov inače puno više od samog ulova, hobija ili aktivnosti i nekog "nadmetanja", već je to način života koji mi je prenesen od oca.

To je moj način da se povežem s prirodom, da se oslobodim stresa i da stvorim trajne uspomene koje ću jednog dana podijeliti i s vlastitim potomcima – ispričao nam je Miren Vukušić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter