(Privatna arhiva)
Fratra se može loviti tijekom cijele godine, ali se najbolji rezultati postižu u toplijim mjesecima.
Najčešće se lovi klasičnim pridnenim postavama, fermama, i to ne izbacujući sisteme pretjerano daleko od kraja. Naravno, u zavisnosti od terena ta udaljenost može znatno oscilirati, no ribolov se najčešće odvija na daljini od 30 do 50 metara od obale.
Uglavnom se koristi montaža s kliznim olovom. Osnova je najlonski monofil promjera 0,35 do 0,40 milimetara, predvez je fluorokarbonski dužine od 30 do 40 centimetra promjera od 0,30 do 0,35 milimetra, s vezanom jačom kovanom udicom širine luka do 15 milimetara. Poželjno je koristiti indikatore radi pravovremene reakcije.
Naime, nakon što usisa ješku s udicom, fratar je najčešće strelovito pokušava odvući u zaklon. Naravno, ukoliko se u tom usisavanju zakačio, bijeg će biti još brži.
Kalkulacije oko izvlačenja nema. Fratra treba bez oklijevanja izvući čim prije da bismo preduhitrili i izbjegli eventualno zavlačenje u škrape i procjepe. Fratar je kao lovina izrazito temperamentna i borbena riba.
Do posljednjeg će trenutka pružati maksimalni otpor uz snažne udarce, neprekidno treperenje i šijanje. Iako u pravilu bude kvalitetno zakačen, podmetač je u ribolovu fratara obavezan dio pribora.
Premda se može loviti i sa u tvrdo zategnutom kočnicom, bolji se rezultati postižu s rolama sa slobodnim hodom špule.
Na mjestima na kojima nije izrazit pritisak ribolovaca, može se naletjeti na fratre koji grizu bez oklijevanja, zalijećući se čak i na praznu udicu.
Fratra je moguće loviti i plovkom, i to na hridinastom terenu, gdje se škrape u obliku malih kanjona pružaju uz samu obalu. Pažljivim zabacivanjem sistema u te kanjone mogu se ostvariti lijepi ulovi.
Fratar voli mirno vrijeme i lagani zapadni ili južni vjetar. Najbolje se lovi u sumrak, kroz noć po mjesečini i u zoru, no zorom se u pravilu love manji primjerci nego noću.
Za ješku se koristi u prvom redu veliki crv, lignja, dagnja te razni rakovi. Mogu poslužiti i ostale morske animalne ješke, ali s nešto lošijim rezultatima. Za brum su se najboljima pokazali zdrobljeni ježevi.
Fratar spada u cijenjenu i vrlo traženu bijelu ribu. Ima kvalitetno i vrlo ukusno meso, a jednako je ukusan pečen, kuhan ili u brudetu.