Postsezona u Istri je svake godine bogatija za neki novi, zanimljivi eno-gastro događaj koji ponudu čini sve boljom i sadržajnijom. Dominiraju manifestacije vina i maslinova ulja kojih ima najviše, potom tartufi, imamo pršute, sireve, kobasice, čokoladu, a najmlađi takav event je „Festival pjenušaca u Višnjanu“. Ovaj zanimljiv festival se lani održao prvi put i prošao je svoje porođajne muke. Održava se u subotu 30. studenog i nedjelju 1. prosinca. Prošli utorak sudjelovao sam u radu komisije za ocjenjivanje pristiglih uzoraka koji su bili podijeljeni u dvije kategorije: "charmat! metoda ili vrenje u tanku za koju je pristiglo 18 uzoraka i "klasična" metoda vrenja u boci za koju je pristiglo 32 uzorka. Rezultati će biti objavljeni neposredno pred početak festivala, a u čast lanjskog pobjednika, podijelio bi s Vama moje viđenje jednog pjenušca Peršurić.
Nakon službene degustacije dodatno sam kušao meni jako dragi pjenušac „blanc de blancs“ ili „bijelo od bijelog“ što nam govori da je ovaj pjenušac dobiven isključivo od bijeloga grožđa, u ovom slučaju chardonnaya. Na tržištu još uvijek ima nešto berbe 2010., a ja sam kušao berbu 2013. koju su nam dostavili na degustaciju. Berba grožđa za ovo vino je kao i uvijek krajem kolovoza, pjenušac je nedavno degožiran ili skinut s kvasaca na kojima je prethodno proveo 48 mjeseci. Vino krasi lijepa zlatnožuta boja, bistro je i djelomično gusto, po točenju u čašu iz nje se proteže mnogo sitnih i veoma brzih mjehurića koji dosta dugo traju, intenzivnost mirisa mu je izražena, a miris je jako fin i ugodan. Na prvo mirisanje javlja se nota zelene jabuke koju prati nota korice kruha s notama maslaca. Potom se javlja citrusna nota u obliku narančine kore na što se nadovezuje nota zrele kruške. Vino je po neprovrelom šećeru deklarirano kao „brut natur“ što znači da ima maksimalno do 2 g/l neprovrelog šećera. Djelomično je toplo te ima jako lijepu svježinu, vrlo je ukusan i lijepo se pije te ga krasi srednje tijelo. Vino je uravnoteženo, dosta dugo traje u ustima, a na aftertasteu se javlja nota kruške. Vino je još trenutačno u jako dobrom uzletu te ga treba još malo pričekati da se smiri u boci, a enogastronomski je izvrsna pratnja toplim predjelima. (Emil PERDEC)
Ime vina: Misal blanc de blanc
Godina berbe: 2013.
Proizvođač: pjenušci Peršurić
Lokacija: Pršurići /Hrvatska Istra
Temperatura serviranja: 6-8°C
Gastro preporuka: Rižoto sa škampima i crnim tartufima.
Ocjena: 9,2/10
Čaša: Malvazija Riedel Glass
Cijena (mpc): 1.490 kn (Cicibela Rovinj)