Ilustracija (Pixabay)
Sada je vrijeme za najstariji začin na svijetu koji je poznat po svom aromatičnom mirisu i prekrasnom, bogatom okusu.
Cimet je začin poznat po svom aromatičnom mirisu i prekrasnom, bogatom okusu, ali i po svojim blagodatima za zdravlje. Osim što daje poseban naglasak jelima, donosi i brojne zdravstvene dobrobiti.
Dobiva se iz unutarnje kore stabla cimeta čije je znanstveno ime Cinnamomum. Kao sastojak hrane koristi se kroz povijest, još od vremena starog Egipta.
Nekada je bio rijedak i vrlo cijenjen, pa je korišten kao dar kraljevima. Danas je cimet dostupan svima i može se kupiti u većini supermarketa, a koristi se i kao sastojak mnogih recepata.
Postoje dvije glavne vrste cimeta: cejlonski, koji je također poznat kao "pravi" cimet, i cassia cimet, koji je danas najčešća vrsta i na koji ljudi obično pomisle kada govore o cimetu, prenosi N1.
Cimet ima antimikrobna svojstva koja pomažu u liječenju gljivičnih infekcija.
Sadrži tvari koje pomažu smanjiti okidače za razvoj srčanih bolesti, poput triglicerida, kolesterola i povišenog šećera u krvi.
Istraživanja su pokazala da cimet snižava razinu šećera u krvi natašte i poboljšava razinu hemoglobina.
Cimet sadrži hranjive tvari koje mogu spriječiti simptome Alzheimerove bolesti i poboljšati sposobnost razmišljanja i donošenja odluka.
Jedna je studija pokazala da cinamaldehid prisutan u cimetu može imati antikancerogena svojstva, zahvaljujući kojima ovaj začin može smanjiti rizik od razvoja raka.