KORISTI SE TISUĆLJEĆIMA

Čak samo i žličica ovog začina štiti srce, regulira šećer i loš kolesterol

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Sada je vrijeme za najstariji začin na svijetu koji je poznat po svom aromatičnom mirisu i prekrasnom, bogatom okusu.

Cimet je začin poznat po svom aromatičnom mirisu i prekrasnom, bogatom okusu, ali i po svojim blagodatima za zdravlje. Osim što daje poseban naglasak jelima, donosi i brojne zdravstvene dobrobiti.

Dobiva se iz unutarnje kore stabla cimeta čije je znanstveno ime Cinnamomum. Kao sastojak hrane koristi se kroz povijest, još od vremena starog Egipta.

Nekada je bio rijedak i vrlo cijenjen, pa je korišten kao dar kraljevima. Danas je cimet dostupan svima i može se kupiti u većini supermarketa, a koristi se i kao sastojak mnogih recepata.

Postoje dvije glavne vrste cimeta: cejlonski, koji je također poznat kao "pravi" cimet, i cassia cimet, koji je danas najčešća vrsta i na koji ljudi obično pomisle kada govore o cimetu, prenosi N1.

Pomaže kod gljivičnih infekcija

Cimet ima antimikrobna svojstva koja pomažu u liječenju gljivičnih infekcija.

Štiti srce

Sadrži tvari koje pomažu smanjiti okidače za razvoj srčanih bolesti, poput triglicerida, kolesterola i povišenog šećera u krvi.

Snižava razinu šećera u krvi

Istraživanja su pokazala da cimet snižava razinu šećera u krvi natašte i poboljšava razinu hemoglobina.

Djeluje kao prevencija za Alzheimerovu bolest

Cimet sadrži hranjive tvari koje mogu spriječiti simptome Alzheimerove bolesti i poboljšati sposobnost razmišljanja i donošenja odluka.

Smanjuje rizik od raka

Jedna je studija pokazala da cinamaldehid prisutan u cimetu može imati antikancerogena svojstva, zahvaljujući kojima ovaj začin može smanjiti rizik od razvoja raka.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter