ENOTEKA EMILA PERDECA

Iz Istre Rossijev Cabernet Sauvignon, iz Njemačke Woodlandov gin


ISTARSKA VINA: Cabernet Sauvignon Pino Rossi

Ime vina: Cabernet Sauvignon

Godina berbe : 2015.

Proizvođač : vina Pino Rossi

Lokacija: Bajkini / hrvatska Istra

Temperatura serviranja: 14-16 c

Gastro preporuka: janjeći kotlet

Ocjena: 9,2 /10

Čaša: Bordeaux Vinum Riedel glass.

Cijena (mpc) : 60 kn (kod vinara)

Mala obiteljska vinarija Pino Rossi baštini tradiciju vinarstva i vinogradarstva već dugi niz godina. Vinska tradicija u obitelji Rossi nasljeđuje se iz generacije na generaciju pa tako i danas tu tradiciju vrlo uspješno nastavljaju Pino i mlađi brat Marino koji također već dugo vodi vlastitu vinariju i destileriju. Pino se početkom devedesetih skromno, s jednim hektarom vinograda polako ozbiljno počeo baviti hobi vinogradarstvom, a danas obrađuje pet hektara, i kako mi u povjerenju kaže, ne misli se širiti. Od sortimenta u vinogradu Rossi uzgaja: malvaziju istarsku, teran, cab.sauvignon, merlot i pinot crni. Zanimljivo je da su vinogradi koji se nalaze u široj okolici sela Bajkini, posađeni na tri tipa tla: crvenom, bijelom i sivom. Godišnja proizvodnja podruma kreće se oko 15.000 boca i to je, po Pinu, optimalna brojka koju može kvalitetno kontrolirati. Uz Pina, u poslu je i cijela obitelj, supruga Dragana te kćeri Elena i Sara. Treba istaknuti da je Sara školovani enolog sa zagrebačkog Agronomskog fakulteta, a odrađivala je i praksu u nekoliko svjetskih vinarija te je u posao donijela nove ideje i iskustva. Od Pinovih etiketa, danas bih s Vama podijelio moje viđenje cabernet sauvignona iz berbe 2015., za kojeg je grožđe raslo na toponimima Brizomilo, na bijeloj i sivoj zemlji te na Finidi, na crvenoj zemlji. Grožđe je brano u optimalnoj zrelosti početkom listopada te je nakon prerade macerirano 20 dana i potom stavljeno na odležavanje u 500-litarske bačve od francuskog hrasta na razdoblje od 18 mjeseci te je još šest mjeseci provelo u boci pred puštanje na tržište. Ukupno je napunjeno oko 2000 boca. Vino pred kušanje nisam dekantirao nego samo ostavio u većoj bordoškoj čaši pola sata da se nadiše i otvori. Vino krasi lijepa duboka rubin crvena boja, bistro je i gusto. Na nosu se polako otvara, a na prvu dolazi do izražaja nota borovnice i crnoga ribiza, potom slijedi zemljana nota pa nota crnog papra i mala nota vanilije. Vino je suho, toplo, mekano, a s druge strane ima solidnu svježinu, fine tanine i veoma je ukusno sa srednjim tijelom. Vino je uravnoteženo, intenzivnost okusa je izražena, dosta dugo traje u ustima, a na aftertasteu se javlja nota crnoga ribiza te je vino harmonično. Ne treba žuriti s trošenjem, jer u dobrim uvjetima čuvanja, vino može trajati još barem pet, šest godina, a enogastronomski sljubio sam ga uz janjeće kotlete s mladim krumpirom i aromatičnim travama.

NJEMAČKO ALKOHOLNO PIĆE: Woodland Sauerland Dry Gin

Već nekoliko godina za redom gin je jedno od najtraženijih pića duž jadranske obale, a i šire, naravno u pratnji kvalitetnog tonica, jer dobar gin-tonic mora zadovoljiti obje komponente. U samim počecima u srednjem vijeku, gin je prošao razvoj od pića biljne medicine pa sve do jako traženog destilata. Gin se razvio na temelju starih nizozemskih medicinskih recepata te postao jako popularan u Nizozemskoj i Velikoj Britaniji, osobito u Londonu, a sve ostalo je povijest. Već nekoliko godina razni barski stručnjaci predviđaju kako je ovo zadnja godina ekspanzije gina jer dolazi vrijeme ili tequila ili pak nekog drugog pića. Ali, kako vidimo gin za sada jako dobro odolijeva i svake godine na tržištu pojavljuju se nove etikete iz različitih zemalja. Nedavno sam od dragog kolege Filipa Savića na kušanje dobio zanimljiv gin „Woodland“ te bi se po nazivu dalo zaključiti da dolazi iz Velike Britanije, no zapravo je iz srca Njemačke, iz pokrajine Sauerland. Ova brdovita njemačka regija, poznata po brojnim šumama, nalazi se na jugoistočnom dijelu Sjeverne Rajne-Vestfalije. Za nastanak ovoga gina zaslužna je mlada i poduzetna ekipa koja je osnovala tvrtku „Woodland Distillers“, a proizvod su nazvali „Woodland Sauerland Dry Gin“. Ekipu čine: Matthias Czech, Olaf Baumeister, Till Brauckmann, Gregor Biedrzycki i dr. Moritz Dimde, a proizvode za svoj gin pronalaze u prostranim šumama Sauerlanda. Baznih sastojaka ima desetak, a najbitniji su: smričkva, svježa kopriva, loboda, maslačak, narančina i limunova kora. Danas bih s Vama podijelio moje viđenje gore spomenutog gina „Woodland“. Boja mu je transparentna, a miris odiše sjajnom svježinom na koju se naslanja nota borivice ili smričkve po domaći. Na nosu mi se javlja nota korijandera, potom narančine kore, suhoga cvijeća, potom malo sladića i kasnije nota mahovine. Na okusu je na 'prvu loptu' suh, oštar i topao te kasnije u ustima postaje malo mekši, a na aftertasteu javlja se ponovno malo gorčine i nota bronhi bombona. Dosta dugo traje u ustima i ima lijep, ugodan i dugačak završetak te mu treba pridodati jedan dobar tonic i malo dodatnih začina koji se poslužuju s gin-tonicom ( cardamon,perzijska ruža,zvjezdani anis,bobice smrekve,papar,kumquat) servirati ga u većoj balon čaši s par kocki leda i Vaše savršeno osvježenje je spremno za konzumaciju.

Ime pića: Woodland Sauerland Dry Gin

Proizvođač: Sauerland Distilers GmbH

Zemlja porijekla: Sauerland / Njemačka

Ocjena: 9,3 / 10

Čaša: Burgundy Riedel Glass.

Cijena (vpc): 325,00 kn (Roto dinamic)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter