FELJTON: ROCK'N'PULA - (LOCIRANA) SUBJEKTIVNA POVIJEST POPULARNE GLAZBE 22/22

Monah je jednom bio i Ivana


Posljednja epizoda ovog feljtona trebala bi biti poprilično vesela, barem je na televizijskom snimanju (lani, sredinom studenog) bilo tako. Duško Vujat Ambroz (vokal), Ranko Svorcan (gitara), Davor Vujić Čina (bas) i Dalibor Parezanović Dado (bubnjevi), grupno imenovani Monah, često su za zastoje u sjećanjima ili totalne izmaglice krivili tih dana izuzetno popularnu sinkopu koja je u medijima punila crnu kroniku.

Demo materijal i - sinkope

Da odmah nešto razjasnimo, ovaj se kvartet uz preminulog gitarista Deana Jankovića Pillara smatra jedinom pravom postavom benda. Duško je pulskoj rock javnosti postao poznat kao pjevač grupe Visoki napon. Po raspadu pozvan je u Negativ koji je svirao hard rock što mu je više odgovaralo te otpočeo dugogodišnju suradnju s Rankom Svorcanom. Ranko je vatreno krštenje imao kao basist grupe Novo pokoljenje na igralištu Žute škole. Nakon svirke otišli su se ohladiti na Kaštel. Pored njih je zasjela druga ekipa i komentirala kako koncert nije bio loš, ali da onaj bend Novo pokoljenje nema pojma. Čina je prve korake, a bilo ih je poprilično jer je s Verude pješačio do Valdebeka i natrag, načinio kod prijatelja u štali na periferiji grada. Seoska idila nije dugo trajala jer su kokoške prolupale, a i prijateljeva mama. Usavršavanje znanja imao je u grupama Plakati i Žablja perspektiva. Daliboru je poput mnogih presudna bila kaseta Back in Black grupe AC/DC. Glazbeno iskustvo – sviranje roženica u osnovnoj školi i prijateljstvo s Pillarom.

Grupa Monah nastala je 1985. godine. Prvi bubnjar Jadranko Lovrenčić Lovre ubrzo je postao bivši. Zamijenio ga je mlađahni sveprisutni Dado. Pillar ga je često dovodio na probe benda na Kaštanjer i uvjerio ostatak da je on taj kojeg trebaju. Kada su osjetili da su spremni za nešto konkretnije posjetili su Boška Obradovića koji ih je savjetovao da u studiju AB Andreja Baše u Rubešima snime demo materijal. U Rijeku su otputovali autobusom. I danas su zadivljeni time kako su u jednom danu uspjeli snimiti tri kompletne pjesme jer u studiju nije bilo bubnjeva te je poprilično vremena potrošeno za programiranje ritam mašine. Nakon snimanja Andrej je svu petoricu i tri gitarska kofera utrpao u svoj Renault 4 i odvezao na autobusnu stanicu. Šteta što ne postoji neka fotografija tog sardinskog prizora. Vrativši se u Pulu produžili su do Pillarove garaže u Premanturi. Cijelu su noć preslušavali snimljene pjesme koje su im se svakim slušanjem i nazdravljanjem, činile sve boljima, a vrpca je patila. Bilo je i sinkopa.

Na Gitarijadi u Zaječaru

No, s vrpcom su otišli na Radio Pulu u goste Budimiru Žižoviću i dobili još jedan savjet – neka se prijave na Gitarijadu u Zaječaru koja se diči time da je najstariji rock festival u Europi. Ove se godine upravo ovog vikenda održava 52. izdanje. Prijavili su se i među mnogobrojnim mladim bendovima grupa Ivana izabrana je među šesnaest polufinalista. Da, Ivana, nije greška. Iz predostrožnosti za tu su prigodu promijenili ime. Proljetos me kontaktirao Zoran Aleksić iz Zaječara koji priprema monografiju ili nešto slično o tamošnjoj Gitarijadi i zamolio da ga spojim s nekim iz sastava Ivana. Srećom znao sam tu priču. Dečki iz grupe Ivana nastupili su prve polufinalne večeri 28. kolovoza 1987. godine u tamošnjoj sportskoj dvorani pred više od deset tisuća gledatelja i dvjesto dvadeset akreditiranih novinara. Nisu prošli u finale. Mišljenja su da je svirka bila dobra samo su pjesme bile prelagane, morali su biti žešći. Što se sve na bini u specifičnom scenskom pristupu dogodilo nažalost za sada je dostupno samo u priči jer je VHS kaseta sa snimkom nastupa noćnom greškom presnimljena.

Vrativši se kući ponovo su postali Monah. Iduće godine Ranko i Pillar pridružuju se mladoj postavi Atomskog skloništa, Ambroz odlazi raditi u Italiju i bend privremeno prestaje s radom. Nedugo tome Vujat je napravio pokušaj s potpuno novim članovima: Đoletom, Dinom Vuletićem i Denisom Vitasovićem. Snimili su i demo materijal, imali televizijske nastupe, no kratko je trajalo.

U spomen na pokojnog Deana Jankovića Pillara autorski je duo Duško i Dean Pavletić Tone 1995. godine, s Dadom i Činom, Miletom Ostojićem na violini te pratećim vokalisticama Tatianom Giorgi i Gabi Jelenić snimio "Requiem za Pillara.

Monah se probudio 2003. godine. Četvorka je shvatila da uživa u zajedničkoj svirci. Popunjavali su redove, snimali, nastupali, razilazili se, ponovo nalazili i kada su konačno odlučili ozbiljno ući u studio ponovo su se razišli.

Monah nema službeni nosač zvuka. Dečki... S ove tri točke završava 22. epizoda i nadam se prvi dio serijala Rock'n'Pula. (Piše Damir BURIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter