Kad pogledate razvijene vinske regije diljem svijeta, može se primijetiti da su u njihovo vinogradarstvo i vinarstvo investirali i mnogi stranci. U Istri zasad nema puno takvih primjera, za razliku od regija s kojima jako volimo uspoređivati Istru, a to su Toscana i Provansa. Tamo su mnogi strani investitori našli svoj interes, a među njima i neke slavne osobe poput Brada Pitta i Angeline Jolie te Stinga. Možda se za koju godinu to dogodi i u Istri jer, kao što i sami možete vidjeti, još imamo dosta zapuštenih vinograda, no za sada, što se celebrityja tiče, ostajemo na pokušaju obitelji Cetinski iz 2010. godine koji je neslavno završio. Do sada je najznačajnije istarsko strano ulaganje u vinograde i maslinike projekt Monterosso, koji se nalazi na toponimu Crveni vrh, tik do hotela Kempinski nadomak Savudrije. Ovo je čista greenfield investicija jer je na zemljištu koje je prije bila šikara podignut prekrasan vinograd i maslinici, a investitori su slovenski poslovni ljudi Davor Duboković i Uroš
Gorjanc. Danas bih s vama podijelio moje viđenje njihova pjenušca Monteclassico, koji nosi oznaku dosage zero, što znači da mu se uopće nije dodavao ekspedicijski liker, nego je ostalo onih par grama koji ne provriju do kraja. Moram primijetiti da je ovaj stil vina, koji bismo mogli prevesti kao "jako suho", sve više popularan među potrošačima. Kao i sva vina ove vinarije, rade se kod poznatog talijanskog vinara s Krasa Edija Kantea koji ima izvrsnu vitovsku, malvaziju i teran, ali je i specijalist za pjenušava vina. Baza za ovaj pjenušac je malvazija istarska iz 2015. berbe te je vino godinu dana provelo u inoxu pa još 12 mjeseci na kvascima te je onda degožirano. Vino krasi lijepa elegantna zelenkasto-žuta boja, kristalno je bistro i djelomično gusto, a iz čaše poput gejzira izvire mnogo malih i brzih mjehurića. Na prvi nos osjeća se nota sočnog grejpfruta, zelene jabuke, kore limete, zelene šljive, a onda slijedi i nota svježe pečenog kroasana. Vino je, kako mu ime govori, vrlo suho jer mu nije dodavan ekspedicijski liker, djelomično je toplo i djelomično mekano, a s druge strane ima izvrsnu
svježinu te dobru mineralnost i srednje tijelo. Vino je u odličnoj ravnoteži, krasi ga dobra intenzivnost i
dugačka trajnost okusa. Na aftertasteu se javlja nota vinogradarske breskve, vino je harmonično, lijepo se pije, osvježava, podiže, a enogastronomski izvrsno paše uz sirove morske plodove.
Ime vina: Monteclassico
Godina
berbe: 2015.
Proizvođač: vinarija Monte Rosso
Lokacija: Umag/hrvatska Istra
Temperatura serviranja: 6-8
stupnjeva Celzija
Gastro preporuka: plata sirovih morskih plodova
Ocjena: 9,3/10
Čaša: Riedel Vinum champagne
glass
Cijena (mpc): 95,00 kn ([email protected])
(Emil Perdec)