RAZLIKE IZMEĐU MUŠKOG I ŽENSKOG MOZGA

Zbog čega nas partneri toliko nerviraju partneri? KADA BI PRIHVATILI DA SMO RAZLIČITI ŽIVOT BI BIO MANJE STRESAN

| Autor: Jasna ORLIĆ
Ilustracija (Arhiva)

Ilustracija (Arhiva)


Žena najčešće griješi kada od svog muža želi napraviti dobru prijateljicu koja će je slušati dok ona priča. Također griješi kad želi muškarcu pomoći, jer se njezin muž tada osjećaju nekompetentan i to ga vrijeđa. Muškarci griješe kad pokušavaju od svoje žene napraviti partnera za piće i nogomet. Griješi i kada samo ne odsluša njezinu ispovijest bez davanje rješenja

Kad se njen suprug vrati s posla već je potrošio svoje riječi za taj dan. Muškarac u prosjeku izgovori dnevno oko 7.000 riječi, zvukova i signala. To je tek jedna trećina njene dnevne proizvodnje riječi. Još ako je bila tijekom dana sama s djecom žena ima na zalihi koš od 15.000 riječi! Međutim, on je umoran i šuti, a kad muškarac šuti žena se osjeća nevoljeno! Ona priča, a on želi samo malo mira! Ona se počne osjećati zanemareno i postaje ogorčena. I eto ti bračnog nesporazuma.

Zbog čega se ne razumijemo? Um muškarca i žene različito funkcionira i to ima ogromne utjecaje na naše živote, a ljudi toga nisu svjesni, pojašnjava psihologinja Vesna Gračner koja se dugi niz godina bavi muško ženskim odnosima.

- Većina žena kažu mi - ja bih bila sretna kada bi se on promijenio. Odmah joj odgovorim - ne biste gospođo. Možete ga mijenjati jedino ako se sami promijenite, jer ako je pokušavamo promijeniti to njoj samo šalje poruku da smo ovisni pa se ne treba mijenjati.

Što ih živcira?

Muški i ženki mozak razlikuje se bitno bez obzira na odgoj, veli psihologinja. Posljedica je to duge povijesti ljudskog roda i borbe za preživljavanje. Uloga lovca s jedne strane i uloga čuvarice djece i ognjišta sa ženske strane formirala je ljudske mozgove tijekom milijuna godina. Zbog toga 80 posto žena ima drugačije razvijen centar za vid, centar za govor, kao i centar za snalaženje u prostoru od 80 posto muškaraca. Žena ima u mozgu 16 centara za govor, a muškarac samo jedan jer u lovu nije trebao razviti komunikacijske vještine.

- Uobičajeno je da dok ona priča on je stalno prekida misleći da ona želi pomoć. Međutim ona ne želi stalne upadice s rješenjima svojih problema. Samo želi da je on sasluša. Pojednostavljeno rečeno kad žene govore one žele razviti odnose. Kad govore muškarci oni iznose činjenice. Muškarci vide telefon kao sredstvo prenošenja činjenica. Žene kao sredstvo za stvaranje veza! Muškarci su se razvijali kao ratnici, zaštitnici, jaki. Oni rješavaju probleme. Razmišljaju o tome tiho, bezizražajna lica, razgovarajući sami sa sobom. Tek kad dođu do rješenja progovorit će i izgledati živahno. Žene misle da je muškarcima dosadno ili da su besposleni. Pokušavaju pomoći razgovorom što muškarce beskrajno živcira! Oni žele pokazati svoju kompetenciju, sposobnost i odgovornost, veli Vesna Gračner.

S druge strane žene glasno misle. Ženski mozak je oblikovan da upotrebljava govor kao glavni oblik izražavanja. To je jedna od njezinih moći. Žena će verbalizirati niz pojedinosti glasno u slučajnom poretku nabrajajući sve opcije i mogućnosti. Ona ne zna što misli dok to nije izrekla. To je jedan od razloga što muškarci optužuju žene da previše govore.

Različite percepcije

Gdje si opet sakrila maslac, pita on stojeći ispred vrata hladnjaka. Gleda ravno u maslac i ne vidi ga. Poznata priča. Njegove oči oblikovane za lov vide uže vidno polje nego li žena. Da bi mogli vidjeti blizu, muškarci moraju pomicati glavu, dok žene imaju šire vidno polje. To je samo jedan primjer koji oslikava koliko se ženski i muški mozak razlikuju.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter