RUJAN U ISTRI

Zanimljive manifestacije i fešte ususret jeseni: KRENIMO NA ETNO, ENO I GASTRO MAGISTRALE ISTRE

| Autor: Luka JELAVIĆ

Na početku smo rujna, devetog mjeseca po gregorijanskom kalendaru, a bio je sedmi po starom rimskom (otuda mu i naziv septembar). U nekim hrvatskim krajevima zvali su ga malomešnjak (po blagdanu Male Gospe, 8. rujna), rujen, jesenščak... Ime rujan navodno dolazi od naziva za jelenje glasanje pred parenje - rujanje. Kako bilo, znamo da smo pri kraju ljeta i na početku, nadamo se, ugodne jeseni. Turista još ima. Istina, kolone na cestama nešto su kraće, ali brojni sadržaji u Istri, i na obali i u unutrašnjosti, još uvijek će privlačiti goste.

Subotina

Rujan je pun mjesnih slavlja s okusom tradicije, a prva je takva, već ovog vikenda, buzetska Subotina koja, naravno u subotu, donosi divovsku fritadu od 2.019 jaja i 10 kilograma tartufa te 15. biciklijadu. U nedjelju, 8. rujna, na Subotini po starinski starim Buzetom šeću građani u izvornoj pučkoj i gradskoj odjeći s prijelaza iz 19. u 20. stoljeće, uz tradicionalnu istarsku glazbu i kulinarske delicije. Održavaju se i etno-radionice na tzv. etno-magistrali starih obrta gdje svoje umijeće pokazuju stolari, bačvari, postolari, krojači, češljari, izrađivači košara, tkalci, uljari i apotekari… Na eno-magistrali mogu se kušati vina najboljih istarskih vinara, uz domaće proizvode pripravljene na tradicionalan način te mimohod škovacina, pompjera, špacakamina, picaferaja, sladoledara, fotografa...

Festival Velog Jože održava se u Motovunu 13. rujna. Posvećen je istarskim divovima, ali i svim drugim fantastičnim bićima te je jedinstvena prilika da se pogledaju filmovi o divovima, i oni stari i novi, ali i dokumentarci te dječji filmovi. Motovun sa svojom već afirmiranom filmskom tradicijom, na različitim lokacijama nudi 3D efekte i divovske sukobe na velikom platnu. Ulice Motovuna preplavit će zabavljači i glazbenici, a najmlađi mogu sudjelovati na kreativnim radionicama i predstavama.

Idućeg vikenda su i Dani grožđa u Bujama (13.-15. rujna). U svojim počecima fešta je najavljivala berbu grožđa, a danas je to velika fešta sa šarolikim programom, brojnim igrama, degustacijama, glazbom i plesom. Posebno je privlačna alegorijska povorka koja podsjeća na radove u polju, naročito u vinogradima, berbu i preradu grožđa, najavljujući i jesenske poslove u vinskim podrumima.

Sir i najkoza

U Barbanu je 14. rujna 13. FESS - Fešta smokve i smokvenjaka. Na barbanskoj placi nudit će se marmelade i rakije od smokava, sušene smokve, smokovnjaci i druge slastice. Tu je i rujanski Festival sira, uz izbor istarske najkoze u Svetvinčentu 21. i 22. rujna. Sirari iz regije i šire predstavit će kvalitetne i ekološke proizvode, uz bogat program, pastirske igre za djecu te Mrkat istrijanskega dela, starih zanata i suvenira.

Ljubitelji prirode, naročito oni koji uživaju trčeći kroz vinograde, sigurno će sudjelovati u tradicionalnoj manifestaciji sjeverozapadne Istre, Istrian wine runu 7. rujna. Utrka za najizdržljivije počinje u Momjanu, vinorodnom kraju, oni s manje snage startaju u Brtonigli, a svi zajedno navečer stižu u Umag. Duž staze očekuje ih okrepa u nekoliko vinarija te zabava na cilju u Umagu. Kroz vinograde uz more može se i šetati što nudi, pak, Wine & walk by the sea 28. rujna u Novigradu. Na stazi od 10 kilometara, na okrjepnim postajama mogu se kušati najbolja vina novigradskih vinara uz lokalne specijalitete. Povratak u Novigrad predviđen je u kasno poslijepodne, gdje se druženje nastavlja uz degustaciju jela i vina, glazbu i sajam poljoprivrednih proizvoda i suvenira.

Od glazbenih manifestacija izdvajamo Outlook festival na tvrđavi Punta Christo u Štinjanu od 4. do 9. rujna, festival elektronske underground glazbe. Na više pozornica nastupi više od 300 izvođača duba, reggaea, hip-hopa, drum'n'bassa, garagea, housea. Okupe se tu ponajbolji svjetski izvođači, DJ-evi i producenti. Tijekom festivala isplovi i 40-ak brodova sa sjajnim lineupom i soundsystemima. Festivalske zabave na brodovima imaju već kultni status.

Rana glazba

Nešto drugačija publika bit će na Smotri zborova sv. Eufemije u istoimenoj crkvi u Rovinju 14. rujna. Osim zborova, nastupa i Komorni zbor Rubino, a povod je blagdan sv. Eufemije, zaštitnice grada Rovinja koji tada slavi svoj dan. Oni koji vole izvornu glazbu toga ih dana u Baratu (Kanfanar) očekuje manifestacija Zakantajmo istrijanske kante, koja njeguje pjevanje na tanko i debelo, važan dio kulturne baštine Istre. Malo dalje, u Dvigradu se 14. i 15. rujna održava Festival rane glazbe. Prve večeri je koncert renesansne glazbe u bazilici sv. Sofije, a druge večeri u crkvi sv. Silvestra u Kanfanaru renesansnu glazbu izvode Elena Roce (sopran) i Krešimir Klarić (orgulje).

Dani Zigante tartufa, u Livadama od 14. rujna do 17. studenog, maratonska su manifestacija koja tijekom deset vikenda privuče i goste iz Slovenije, Italije, Njemačke, Austrije pa i iz dalekog Japana. Upravo je ta manifestacija proslavila Livade kao svjetski centar istarskoga bijelog tartufa te pretvorila ovo mjesto u jedinstveno trgovište, jedino takve vrste u Hrvatskoj. Sajam i izložba tartufa idealna je prilika za upoznavanje i degustaciju tartufa.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter