MANIFESTACIJA U ISTRI U SIJEČNJU

Labinski karneval, seljanska Antonja i majstori kobasica u Marušićima

| Autor: Luka JELAVIĆ

Okrenuli smo još jedan list kalendara, ušli smo u prvi mjesec nove godine, prvi pravi zimski mjesec. Siječanj, januar, svečan, svičen, sičanj, malobožićnjak, pavlovščak, prezimec, antoštak ili antonščak, kako se gdje naziva ili se u davnini nazivao, prvi je mjesec po gregorijanskom kalendaru, jedan od onih za čije se ime vežu različita tumačenja. Mnogi vele da je ime vezano uz sječu drva za zimu, ali u nekim je hrvatskim krajevima ime dobivao po određenim datumima koji su ga obilježavali.

Labinjonska kompanija

U svakom slučaju siječanj ili januar donosi mir i zatišje nakon predblagdanskog slavlja koje se protezalo kroz cijeli prosinac, pa sve do blagdana Sveta Tri Kralja (Bogojavljenje). U blagdanske dane naše su krajeve pohodili brojni turisti, hoteli koji su bili otvoreni bili su lijepo popunjeni, a sada je vrijeme za neke druge goste. Ponuda turističkih manifestacija i drugih sadržaja u siječnju je siromašnija, siječanj je po tradiciji skijaški mjesec, mnogi će u austrijska ili talijanska skijališta, među njima i brojni Istrani. S druge strane, u ove naše krajeve stizat će oni koji ne vole masovna okupljališta, koji vole uživati u mirnom kutku neke konobe ili domaćinskom okruženju agroturizma. Takvih mjesta u Istri je puno pa će i u siječnju, s malo velikih događanja, turista ipak biti, posebno vikendom.

Nakon blagdana Sveta Tri Kralja počinje se u mnogim mjestima, u skladu s tradicijom, razmišljati o karnevalskim svečanostima. U nizu istarskih, kvarnerskih i primorskih mjesta počinju maškarana slavlja, a takve fešte privlače i turiste. Među prvima koji s takvim programom počinju su Labinjani, gdje već od Sveta Tri Kralja pa do konca veljače traje poznati Labinski karneval. Maškarana skupina Labinjonska kompanija - domoća folšarija će po običaju preuzeti ključeve grada Labina i uvesti svoju vladavinu. Takve fešte, kada za to dođe vrijeme, završavaju spaljivanjem pusta, kao simbola završetka pokladnih običaja i priprave za korizmeno vrijeme mirovanja, ali i dolaska proljeća, Uskrsa i ljepših dana.

Izložbe i degustacije vina uvijek su privlačne, makar bile i lokalnog karaktera. Jedna od onih koje održavaju tradiciju i privlače posjetitelje svakako je Antonja u Rovinjskom Selu, tradicionalna izložba vina i maslinovih ulja rovinjskih proizvođača. Ta se manifestacija posvećena vinu održava od 1991. godine, od 2003. je proširena izložbom maslinovog ulja, a prije sedam godina uvedena je ocjenjivačka degustacija istarske supe, pića koje se tradicionalno pije u konobama u zimskim mjesecima.

Ove godine sve tri festivalske manifestacije održavaju se 17. i 18. siječnja, u povodu blagdana sv. Antuna (17. siječnja) pa otuda i naziv Antonja. Izložbe su nagradnog karaktera, ocjenjuju se lokalna vina, dodjeljuju nagrade za vina i ulja, proglašavaju najbolji u pripremanju istarske supe. Tko može, preporučujemo odlazak do Rovinjskog Sela, na Antonju.

Siječanj je vrijeme kobasica, siječanjska hladnoća pogoduje sušenju istarske kobasice, a manifestacija koja popularizira i promiče pripremu kobasica na tradicionalan način održava se posljednje subote u siječnju u Marušićima kod Buja. Ove godine u doba punjenja kobasica vrijeme nije bilo pogodno, bilo je toplo i vlažno, što ne pogoduje kobasicama, utječe na njihovu kvalitetu. U Marušićima će se posljednje siječanjske subote navečer okupiti najbolji u pripremanju kobasica s tog područja, vidjet ćemo koliko su bili uspješni u prevladavanju prosinačke topline prilikom pripreme kobasica. Mnogi koji ne žele odustati uključuju ventilatore u nedostatku bure, ali kobasica mora biti. U Marušićima se te večeri, već godinama, održava i natjecanje u pripremanju još jedne istarske delicije, kroštula, po starim receptima.

Istarska zimska liga

Siječanj je i vrijeme odmora od bogatog stola, od obilne hrane za blagdane, a za takve odluke najbolja je rekreacija. Istra obiluje uređenim pješačkim i biciklističkim stazama pa ni u hladnom siječnju nema zapreke da se ne vozi bicikl ili ne prošeće. Za one upornije, za zaljubljenike u trčanje u svim uvjetima tu je Istarska zimska liga u trčanju koja se nastavlja petim kolom 12. siječnja u Svetom Petru u Šumi. To je petnaesta sezona Lige koja okuplja velik broj ljubitelja trčanja, prirode i zdravog života. Trči se devet kola, od studenog do ožujka, u različitim istarskim mjestima, a dužina staza varira između šest i devet kilometara. Domaćin 6. kola Lige je Rabac 26. siječnja, a zatim se trči u Novigradu i Puli i završava u Vodnjanu.

Osim trčanja, ima i biciklističkih susreta, popularnih biciklijada, a Istra je privlačna i biciklistima rekreativcima, turistima koji pedalirajući žele bolje upoznati Istru. Siječanj je, zbog manje prometa, upravo vrijeme koje privlači i takve turiste.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter