Senzorna Aminess Wine & Gourmet Nights manifestacija nastavila se na drugoj ovogodišnjoj tematskoj večeri priređenoj u restoranu Oliveto hotela Aminess Maestrala. Domaćin večeri bili su chef David Skoko i Dragan Jovanović, a njihovim specijalitetima se s austrijskim vinima pridružio jedan od ponajboljih austrijskih sommeliera Suwi Zlatic. Interpretacija različitih
eno-gastro stilova zainteresirala je mnoge goste koji su došli provesti ekskluzivnu večer u društvu s dobrim prijateljima, što je i osnovni smisao ovih gosto(s)ljubljivih večeri.
Sve je počelo na ulaznoj terasi restorana, uz bazen, u smiraj tople večeri, a na stolu prepunom čaša zasjao je zlatni pjenušac, Gruner Veltliner (Paula Gurtler). Zajedno s iskričavim pićem u opuštenoj atmosferi zaiskrio se i osmijeh na licima prisutnih. Goste su na
ulazu dočekali Skoko i njegovi suradnici, koji su već posložili u tanjure ukrasne fragmentiće svog prvog morskog specijaliteta. Kao što je rekla voditeljica koja je prisutne vodila kroz ovu senzornu šetnju, napravljen je mali kulinarski eksperiment pa su na repertoaru bila dva riblja slijeda u režiji chefa Skoka, a dva mesna prepustio je kolegi Draganu Jovanoviću. Skoko se upustio I u avanturu kuhanja japanske juhe - ramen, koja je privukla izniman
interes prisutnih.
Japanska juha
Prije posluživanja prvog u nizu specijaliteta, predstavljen je austrijski sommelier Suwi Zlatic odgovoran za sljubljivanje hrane s vrhunskim austrijskim vinima. Vrlo neposredno i
šarmantno započeo je svoje predstavljanje. "Rodom sam iz Bosne i naravno zovem se Suvad. E, pa sada ćete se pitati kakve veze ima Bosanac i vino? Odrastao sam u Austriji i studirao na višoj Turističkoj školi gdje sam postao bar keeper i tu se rodila ljubav prema vinima", rekao je, predstavljajući enološku povijest austrijskih vina. Odličan u objašnjavanju podrijetla vina, korijenima, teritoriju na kojemu loza raste, u kojima po prostranim vinogradima prednjači istočni i južni dio Austrije, a u proizvodnji su poznati kao svjetski prvaci u slatkim vinima. "Ljudi su kao vino. S 50 godina mogu sačuvati svježinu", kazao je Zlatic nakon priče o odležanim vinima.
Uz prvi slijed, dimljeni pedoč, cream fresh s kaperima i vlascem, Zlatic je ponudio CV Kellerberg Domane Wachau 2016., poznato kao smaragdno vino, snažno i svježe. Druga u nizu poslužena je japanska juha ramen uz koju se nije kušalo vino, što je osnovno pravilo da se uz vruće juhe ne nude vina jer juha u sebi sadrži umami, takozvani peti okus, kojega je teško sljubiti s vinima. Zato je Zlatic upario japansku juhu s ponajboljim nacionalnim alkoholnim pićem sake Junmai Ginjo Katsuyama Lei, koje se proizvodi od destilata polirane
riže.
Treći je slijed Skoko priredio od raže kamenice s broskvom, a u planu je kao prilog bila dehidrirana ulva, ali s obzirom da friške morske alge, to jest ulve još nema, dodao je primorsku pepeljugu s malim šiškicama, koje su kuhari skupljali u parku hotela. Jelo se odlično uparilo s Gemischter Satz Kirchberg Weingut Durnberg 2015.
Weinviertel vinom iz vinograda u kojem se sade najmanje tri sorte grožđa, od čega je najviše prve sorte 50 posto, a treće sorte mora biti najmanje 10 posto (uglavnom traminac) i pohranjuje se u bačvama od akacije starim i 60 godina. Voćnog je mirisa koje odlično paše uz ribu.
Nakon toga se prešlo na jela Dragana Jovanovića, kojemu je to bila prva autorska prezentacija. Priredio je svinjske obraze sous vide u crnom vinu s kremom od vialone, nano
rižom, bučinim uljem i blood osmosis orange, što je Zlatic sljubio s crnim vinom Blaufrankisch Goldberg Reserve, Silvia Heinrich 2015, Burgenland. Elegantno vino koje je podrijetlom iz najstarijeg austrijskog vinograda, s malo pojačanom dozom kiselosti i tanina koje se pri svakom gutljaju zadrži na nepcu. Odlično pristaje uz masniju hranu. "Čvrsto vino u finišu okusom podsjeća na dio mesa koji nije pečen", naglasio je Zlatic.
Pun pogodak
Jovanović je za kraj osmislio beef s foie grasom i prozirnim okom jabuke punjen demi glaceom s perlama od jaja, a Zlatic ukomponirao crno vino Hill 1, Leo Hillinger 2013, Burgenland. Elegantno vino profinjenog okusa, s malo pinot noira, koje u nekom tonalitetu senzornog kušanja ima okus banane. "Jaku hranu treba ublažiti blagim vinom i tako naizmjence konzumirati hranu pa vino... i dobit ćemo pun pogodak. Vinski cabaret", slikovito je opisao Zlatic.
Večer i raspoloženje kulminirali su dolaskom deserta slastičarke Larise Sossa. "Svaki desert
krije u sebi svoju vlastitu emociju, a ova večeras će nas odvesti na egzotičan susret s Mango emozione", predstavila je Sossa svoj slastičarski užitak. Otkrila je da je riječ o biskvitu od bademova brašna i maslaca, mangu, sirnoj kremi s dodatkom mandarine i limete. Mango emocija uz dodatak Rieslinga Beerenauslese, Weingut Leitiner 2015., Burgenland postala je snažnija jer se ovo izuzetno cijenjeno vino u svijetu sljubljuje samo sa izvrsnim desertima.
Došao je trenutak naklona Skoka, Jovanovića, Sossa i svih vrijednih pomoćnika zaslužnih za
izbor jela i majstorski način komponiranja s vinima koja nisu iz našeg podneblja. Pridružio se i Zlatic, eno zvijezda večeri, koji je s entuzijazmom i ljubavi za Dionizov nektar podučio znatiželjne goste kulturi ispijanja i uživanja u brojnim vinima. Nakon diskretnog naklona i upućenog aplauza kao zahvalu majstorima kuhanja, ugasila su se svjetla pozornice-kuhinje restorana Oliveto, a gosti su se zadovoljno opraštali, dok je kvartet Cool iz Poreča u pozadini nastavio svirati: I love you baby, can't take my eyes off you... (Piše Sanja BOSNIĆ, Snimio Neven JURJAK)