Konoba Jadruhi odiše poštovanjem prema namirnicama i tradicijskoj pripremi. Osim suhomesnatih proizvoda, specijaliteti konobe su raznoliki, ali uvijek takvi da uvažavaju baštinu Istre i istarsku pripremu jela, ne padajući pod utjecaj nametnutih brzo prolaznih trendova u kulinarstvu
Konoba Jadruhi, Dario i Beba Simonović
Ako ste ikad lutali Istrom u potrazi za tradicijskom kuhinjom, niste mogli ne čuti za konobu Jadruhi u blizini Vižinade. Svi okusi koji čine Istru stope se na tanjuru koji vam posluže ljubazni domaćini ove dugovječne konobe. Kušajući jela konobe Jadruhi zapravo kušate Istru, istarske običaje, kulturu i tradiciju.
Ne čudi da se u konobi Jadruhi izrazita pažnja posvećuje tradiciji i tradicijskoj pripremi te posluživanju jela. Naime, konoba Jadruhi u vlasništvu je obitelji Šimonović koja ima dugogodišnju tradiciju obiteljskog gospodarstva i ugostiteljstva.
Oni koji su postavili konobu na noge su Dario i Beba Šimonović. U kreiranju ovog istarskog mjesta sretnih trenutaka Darija Šimonovića pratila je njegova supruga koja i danas mijesi domaću tjesteninu i radi izvrsne kolače. Brojni gosti upravo se vraćaju zbog njenog izvrsnog cheesecakea.
Majstorske kobasice
Obitelj Šimonović je svoju prvu gostionu po nazivu Vižinada otvorila davne 1995. u centru mjesta. A prije 13 godina u selu Jadruhi otvaraju svoj agroturizam Jadruhi. Novu snagu današnjoj konobi Jadruhi donio je sin Marko Šimonović koji je od malih nogu sudjelovao u svim poslovima koje jedna konoba iziskuje. Danas je Marko glavni chef konobe i tvorac svima dobro poznatih jela baziranih na sezonskim namirnicama, kojima se uvijek rado vraćamo.
Ono po čemu je Dario Šimonović daleko poznat jesu njegove majstorske kobasice, odnosno kosnice ili šalamin, za koje je dobio mnoga priznanja i nagrade. Najvrijednija nagrada koju je Pršutana Jadruhi osvojila je dvostruka šampionska na manifestaciji "S kobasicom u Europu" koja se organizira u Svetom Petru u Šumi. Osim kobasica, Dario spravlja i u svojoj konobi nudi cijeli niz suhomesnatih proizvoda, pršut, omobolo, pancetu, salamine, vratinu. Sve to Dario i Marko rade u svojoj autohtonoj istarskoj pršutani istoimenog naziva Jadruhi.
Riblji specijaliteti
Konoba Jadruhi odiše poštovanjem prema namirnicama i tradicijskoj pripremi. Osim suhomesnatih proizvoda, specijaliteti konobe su raznoliki, ali uvijek takvi da uvažavaju baštinu Istre i istarsku pripremu jela, ne padajući pod utjecaj nametnutih brzo prolaznih trendova u kulinarstvu.
Idealan slijed jela koji bi vas u konobi Jadruhi razoružao i obogatio vaša čula okusa bio bi carpaccio od boškarina s crnim tartufima, poslije kojeg slijedi domaća maneštra s bobićima, zatim pladanj s tri vrste domaćih tjestenina. One koji su ljubitelji mesnih jela oduševit će kozlić na padeli s pečenom palentom, domaće kobasice i ombolo, tagliata od ramsteka, fiorentina. Ako pak više volite ribu i jela spravljena od ribe, u konobi Jadruhi pronaći ćete nešto za sebe. Njihova riblja predjela ili plata spremljeni su uvijek od svježe ribe. Svježina namirnice i njeno domaće podrijetlo je ono što se iznimno cijeni u kuhinji konobe.
Domaća vina
Nemojte ni pomisliti da u konobi Jadruhi manjka ponude domaćih vina. Naime, kad smo pomislili da je samo ponuda jela bazirana na višestoljetnoj tradiciji u pripremanju istih, domaćini su nas ponovno iznenadili. Osim konobe i pršutane u vlasništvu obitelji Šimonović nalazi se i vinarija, iz koje proizlaze domaća malvazija, chardonnay, merlot i teran. Također, svakom posjetitelju ljubazni vlasnici nude i smještajne kapacitete. Obitelj Šimonović zaista nudi jedan cjelovit pristup svakom gostu, koji će se kod njih osjećati kao kod svoje kuće.
- Konoba Jadruhi mjesto je susreta i uživanja u vrhunskoj hrani i vinskoj kapljici. Mjesto je to ljubaznosti, gostoprimstva i velikodušnosti u kojem tradicija nema cijenu. Konoba Jadruhi slavi one jednostavne životne radosti koje se sastoje od prijatelja okupljenih za stolom, izvrsne hrane i pune čaše, ističu Šimonovići.