jubilej

Famozna krema ima 60 godina: Kakav bi to svijet bio bez Nutelle?

| Autor: Vanesa BEGIĆ
(Promo)

(Promo)


Ovaj ponedjeljak je bio posebno sladak. Poseban. Za razliku od najtužnijih ponedjeljka, najdepresivnijih dana u godini, crnih prognoza i vijesti, jučerašnji je dan bio u znaku jedne od najpoznatijih slastica na svijetu - Nutelle.

Kada su osobe rođene sedamdesetih, ranih osamdesetih, bile male, naveliko se konzumirao Eurokrem, nezaboravni dvobojni namaz, i redovito su se skupljale čaše u kojima se nalazio taj namaz. Mnogi i danas imaju kolekciju tih čaša. No, premda je taj namaz bio jako fin, i premda postoji čitav niz sličnih namaza, dvobojnih, te u svim mogućim varijacijama, Nutella je Nutella.

»Che mondo sarebbe senza Nutella« (Kakav bi to svijet bio bez Nutelle), glasila je rečenica iz talijanske reklame o ovoj sasvim posebnoj slastici.

Među mnogim novogodišnjim željama, ima onih koji su rekli da bi htjeli smršavjeti, ali i dalje konzumirati Nutellu, ili pak onih koji će odustati od svega, što se hrane tiče, ali ne od Nutelle.

»Tijekom proteklih šest desetljeća milijuni ljudi započinjali su dan s Nutellom kako bi širili pozitivnost, hranili zajedništvo i donijeli nenadmašan okus i užitak na svoj stol«, navode njezini proizvođači.

Krenulo je to skromno u Italiji, a vrlo se brzo raširilo u cijelom svijetu. Nerijetko, kada se u nekom restoranu ili drugom ugostiteljskom objektu naruče primjerice palačinke, gotovo da se podrazumijeva da su one s Nutellom.

Iako su lansirani i drugi proizvodi s Nutellom, od raznih keksa, muffina, niti jedan nije premašio sam značaj Nutelle kao takve - koja se jede na kruh, kekse, palačinke, razne kolače, ili pak, jednostavno - žlicom.

Iako je Nutella prvi put izašla na tržište 1964., njezina preteča, namaz Supercrema, postojao je od 1951., a razvijena je pak iz prethodnog proizvoda, Paste Gianduie, stvorene 1946. zahvaljujući viziji Pietra Ferrera, osnivača tvrtke.

Treba reći i da je glavni sastojak, lješnjak, tipični proizvod dijela pokrajine u Pijemontu iz koje potječe obitelj Ferrero.

Ima i onih koji su se dali na kućnu izradu Nutelle, a postoji i čitav niz njezinih varijanti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter