Ilustracija (Unsplash)
Sunčani su dani još pred nama, kao i relativno tople temperature koje sa sobom nose brojne aktivnosti na otvorenom. Toplije vrijeme može donijeti i neugodnosti poput žuljeva koji su česta ljetna pojava, posebno zbog pojačanog znojenja i nošenja lagane obuće koja može uzrokovati trenje na koži.
Iako su obično bezopasni, žuljevi mogu biti bolni i neugodni, pa je važno znati kako ih pravilno tretirati i prevenirati.
Žuljevi su male, ispunjene tekućinom vrećice koje nastaju kao odgovor tijela na trenje, pritisak ili opekline.
Kada se koža kontinuirano trlja o nešto, poput neudobne obuće, gornji sloj kože se odvoji od slojeva ispod, stvarajući prostor koji se puni tekućinom koja djeluje kao zaštitni jastuk, štiteći dublje slojeve kože dok se oporavljaju.
Ako dobijete žulj, evo nekoliko koraka koje možete poduzeti kako biste ubrzali zacjeljivanje i smanjili bol.
Nemojte bušiti žulj!
Iako može biti primamljivo, probijanje žulja može dovesti do infekcije. Žulj će se obično sam ispuhati i osušiti nakon nekoliko dana.
Ako je žulj vrlo bolan ili ako prijeti puknućem, možete ga pažljivo probušiti sterilnom iglom, ali pazite da kožu iznad žulja ostavite netaknutom kako bi i dalje štitila ispod.
Koristite sterilne zavoje ili flastere
Ako je žulj na mjestu koje je podložno daljnjem trenju, poput pete, pokrijte ga sterilnim zavojem ili specijaliziranim flasterom za žuljeve. Ovi flasteri pomažu ublažiti pritisak i sprječavaju daljnje iritacije.
Održavajte područje čistim
Ako se žulj probije, važno je održavati ga čistim kako bi se spriječila infekcija. Operite područje blagim sapunom i vodom, a zatim nanesite antiseptičku kremu i pokrijte sterilnim zavojem.
Koristite hidratantne kreme
Nanošenje hidratantne kreme na područja sklona žuljevima može pomoći u omekšavanju kože i smanjenju rizika od trenja.
Žuljevi su česta pojava ljeti, ali s pravim pristupom, mogu se učinkovito tretirati i prevenirati. Pravilna njega, udobna obuća i preventivni koraci mogu vam pomoći da uživate u ljetnim aktivnostima bez neugodnosti.