zanimljiva tražilica

Unesite ime i prezime i saznat ćete koliko imenjaka imate

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Arhiva)

Ilustracija (Arhiva)


Temeljem podataka prikupljenih Popisom stanovništva iz 2021. godine, Državni zavod za statistiku (DZS) pokrenuo je tražilicu imena i prezimena, prenosi Večernji list.

Naime, putem tražilice moguće je saznati koliko osoba nosi određeno ime, prezime ili njihovu kombinaciju. Zbog zaštite pojedinačnih podataka, napominje DZS, ne prikazuju se rezultati manji od deset.

"Zanima te s koliko ljudi dijeliš ime ili prezime? Ili čak kombinaciju jednog i drugog? A možda saznaš i kako je tvoje ime toliko jedinstveno da je rezultat manji od deset", naveo je Državni zavod za statistiku. 

Tražilica je dostupna ovdje, a funkcionira vrlo jednostavno. U nju možete upisati ime ili prezime koje vas zanimaju, ili oboje u isto vrijeme, te kliknuti "traži".

Potom ćete dobiti rezultate za traženi podatak ili podatke. U slučaju da ste upisali i ime i prezime, prikazat će se pojedinačno podaci za ime, za prezime, kao i za kombinaciju.

"Ako tražite ime ili prezime sastavljeno od dviju ili više riječi, između njih unesite jedan razmak ili crticu. Dopušteno je i upisivanje slova koja ne pripadaju hrvatskoj abecedi", napominje se.

Državni zavod za statistiku objavio je i koja su najčešća muška i ženska imena, prema Popisu 2021. godine. Na razini Republike Hrvatske, najčešća su muška imena Ivan, Josip, Marko, Luka, Tomislav, Stjepan, Željko, Ivica, Ante i Mario. Zanimljivo je što je Ivan najčešće muško ime u svim županijama, osim u jednoj - Šibensko-kninskoj. Tamo više muških osoba ipak nosi ime Ante.

Što se tiče ženskih imena, u Republici Hrvatskoj najčešća su Marija, Ana, Ivana, Mirjana, Katarina, Vesna, Nada, Marina, Petra i Martina. Osim što najviše ženskih osoba nosi ime Marija na razini cijele države, to je ime najčešće i u svim županijama.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter