Kuhajte s Glasom Istre

Recept dana: Turšija

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Arhiva)

Ilustracija (Arhiva)


Za pripremu turšije možete koristiti nekoliko različitih vrsta povrća. Glavni sastojci su paprike, zelena rajčica i krastavci, a vrlo često se u staklenkama može pronaći cvjetača i luk, pa čak i mrkva.

Sastojci:

1 kg krastavca

1 kg mrkve

500 g zelene rajčice

500 gpaprike

1 kg cvjetače

750 ml alkoholnog octa

150 g šećera

150 g soli

250 ml vruće vode

papar u zrnu

lovorov list

Priprema:

Povrće najprije dobro i temeljito operite.

Po želji narežite dio povrća paprike narežite na manje komade, krastavce na kolutove, mrkvu na četvrtine. Zelene rajčice prepolovite ili ostavite cijele ako su manje. Cvjetaču razdijelite na cvjetiće.

Povrće posložite u prethodno sterilizirane staklenke, dodajte mu papar u zrnu i lovor.

Pomiješajte ocat, vodu, sol i šećer. Dobivenim preljevom prelijte pripremljeno povrće. Na vrh povrća stavite plastične ili drvene štapiće kako bi fiksirali povrće.

Zatvorite staklenke, spremite ih na hladno i tamno mjesto. Turšija će biti spremna za konzumaciju nakon otprilike 3 tjedna.

( Izvor: Index Recepti)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter