Ilustracija (Arhiva)
Za pripremu turšije možete koristiti nekoliko različitih vrsta povrća. Glavni sastojci su paprike, zelena rajčica i krastavci, a vrlo često se u staklenkama može pronaći cvjetača i luk, pa čak i mrkva.
Sastojci:
1 kg krastavca
1 kg mrkve
500 g zelene rajčice
500 gpaprike
1 kg cvjetače
750 ml alkoholnog octa
150 g šećera
150 g soli
250 ml vruće vode
papar u zrnu
lovorov list
Priprema:
Povrće najprije dobro i temeljito operite.
Po želji narežite dio povrća paprike narežite na manje komade, krastavce na kolutove, mrkvu na četvrtine. Zelene rajčice prepolovite ili ostavite cijele ako su manje. Cvjetaču razdijelite na cvjetiće.
Povrće posložite u prethodno sterilizirane staklenke, dodajte mu papar u zrnu i lovor.
Pomiješajte ocat, vodu, sol i šećer. Dobivenim preljevom prelijte pripremljeno povrće. Na vrh povrća stavite plastične ili drvene štapiće kako bi fiksirali povrće.
Zatvorite staklenke, spremite ih na hladno i tamno mjesto. Turšija će biti spremna za konzumaciju nakon otprilike 3 tjedna.
( Izvor: Index Recepti)