FAKS

Međunarodni Festival amaterskog kulturnog stvaralaštva u Vrsaru: JEZIK GLAZBE JE UNIVERZALAN

| Autor: Slaven BRAJKOVIĆ

U Vrsaru je održana radionica na kojoj su zborovi iz Hrvatske, Italije, Slovačke, Austrije i Velike Britanije pod vodstvom dirigenata Bena Pinnowa iz Velsa, te Ronalda Brausa i predsjednice festivala Ines Kovačić Drandić, uvježbavali pjesmu na hrvatskom jeziku "Neka cijeli ovaj svijet" iz mjuzikla "Jalta, Jalta" za revijalno finale FAKS-a koje je održano u Pazinu

 

Posljednjeg dana prvog dijela međunarodnog Festivala amaterskog kulturnog stvaralaštva (FAKS) koji objedinjuje zborsko pjevanje na terasi turističkog naselja Belvedere u Vrsaru, održana je radionica na kojoj su prisustvovali svi zborovi iz Hrvatske, Italije, Slovačke, Austrije i Velike Britanije. Pod vodstvom dva dirigenta, Bena Pinnowa iz Velsa i našeg poznatog opernog pjevača, dirigenta u ulozi stručnog suradnika Ronalda Brausa i predsjednice festivala Ines Kovačić Drandić zborovi su izvodili tehničke vježbe i uvježbavali pjesmu na hrvatskom jeziku "Neka cijeli ovaj svijet" iz mjuzikla "Jalta, Jalta" za revijalno finale FAKS-a koje se održalo u subotu u Pazinu.

Simpatije publike

- Prve dvije godine 2016. i 2017. došao sam sa zborom Cwmbach iz Bristola, a prošle i ove godine dirigiram zborom Bridge Chorus, kojeg čine objedinjeni zborovi iz grada Cardifa i Bristola. Između tih gradova prolazi Velški kanal a spajaju ih dva mosta pa smo zbor nazvali po njima Bridge (Most). Za mene je ovo jedinstven festival, koji slavi glazbu, druženje, prijateljstvo sve na amaterskoj osnovi za razliku od brojnih takvih festivala u svijetu koji su natjecateljskog karaktera. Tu se možemo povezati s ljudima iz cijele Europe jer je jezik glazbe univerzalan i svi se među sobom razumijemo, kazao je Ben Prinnow iz Velike Britanije kojemu je ovo četvrti dolazak na FAKS. Publika u istarskom gradovima u kojima se održava FAKS prihvatila ga je sa simpatijama i dolazi u velikom broju na koncerte.

- Mi se tu osjećamo kao doma. Tome je umnogome pridonijela i predsjednica FAKS-a Ines Kovačić Drndić koja nas je fascinirala entuzijazmom kojim vodi ovaj festival, kazao je Prinnow.

Međunarodna suradnja

- Odazvao sam se poziv predsjednice i inicijatorice festivala Ines Kovačić Drndić da dam svoj doprinos ovoj radionici kao edukativnom dijelu festivala. Svi zborovi uživali su u prekrasnom ambijentu ove terase nad morem, i siguran sam da su dobili dodatnu inspiraciju za finalnu večer u Pazinu i da će ovaj ambijent nositi u sjećanju. Pored pjesme "Neka cijeli ovaj svijet" iz mjuzikla "Jalta Jalta" naučili su svi na hrvatskom jeziku i istarsku himnu "Krasna zemljo", rekao je Ronald Braus.

Nakon radionice održan je okrugli stol na kojem su se predstavili svi predsjednici i dirigenti zborova u razgovoru o razvoju i uključivanju mladih u zborski amaterizam kojemu je cilj spajanje i međunarodna suradnja između te populacije stanovnika u zemljama Europe.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter