"Žive slike austro-ugarske Pule"

U Zajednici Talijana Circolo najavljena nova trodnevna manifestacija s raznolikim sadržajima

| Autor: Ian Tataj
(Snimio: Ian Tataj)

(Snimio: Ian Tataj)


U Zajednici Talijana Circolo, predstavljen je jučer novi kulturno-turistički proizvod koji će se održati u Puli. Radi se o programu »Žive slike austro-ugarske Pule« koji će se diljem Pule odvijati od 12. do 14. rujna. Po opisu organizatorice programa, Ivne Bevande Strah, u rujnu se priprema trodnevna manifestacija s plesnim, edukativnim, književnim, living history, storytelling, i gastro sadržajima za sve uzraste koji će vratiti u duboko ukorijenjen duh austrougarske Pule.

Višestruke lokacije

Više od toga, višestruke će lokacije diljem grada oživjeti tim duhom, poput mistične vile Von Trapp na Verudi i zvjezdarnice na Monte Zaru. Uz Joycea će se na Portarati plesati tango, a u ugostiteljskim objektima na gradskim trgovima posluživat će se kao u doba Austro-Ugarske Monarhije

Kruna manifestacije je koncert u Malom rimskom kazalištu gdje će 13. rujna orkestar Strauss Capelle Vienna održati cjelovečernji glazbeni spektakl kojim će se obilježiti 199 godina od rođenja »kralja valcera« Johanna Straussa.

Pula će prije ostatka svijeta, svega godinu dana prije velike 200. obljetnice upriličiti cjelovečernji koncert velikom kompozitoru u čast.

- Žive slike austrougarske Pule su samo druga faza interpretacijske šetnje Mladić koji je želio plesati valcer, koja me je nadahnula na ovu priču. Uprizorujemo povijest na drukčiji način - dekonstruiramo dobro poznate pulske povijesne ličnosti, činimo da oni pričaju. Smatram da je to i edukativni, ali i turistički proizvod. Širi se pozitivna energija koja propagira mulikulturalnost i osjećaj zajednice, kazala je Bevanda Strah, istaknuvši posebno kako ona i njen tim žele da turizam u Puli poraste u jednu »humaniju« verziju, upravo kroz ovakve sadržaje.

Organizatorica je sama prezentirala program, koji počinje u vili Von Trapp, 12. rujna, gdje će biti prikazan jedan od najgledanijih filmova na svijetu, »Moje pjesme moji snovi«, koja je prikazuje priču obitelji von Trapp. Drugi dan se otvara na Danteovom trgu, a posvećen je mališanima; potom je cooking-show, u kojemu će se prikazati kulinarstvo vojnika, arsenalota, što su voljeli jesti carica Sissi ili nadvojvoda Franz Ferdinand kada su bili u posjeti našim krajevima. Posjetit će se i Zerostrasse, a poslijee će biti i već napometuti ples pri spomeniku Jamesu Joyceu, također velikoj ličnosti koja je u Puli obitavala za vrijeme Austro-Ugarske.

Predvečer će drugog dana oživjeti i Zvjezdarnica, uz eminentne goste, astronome; čut će se te večeri i zvuci komornog orkestra, za tu prigodu pod nazivom »Polana«, a bit će i storytelling o marginalcima toga doba.

(Snimio: Ian Tataj)Detalj s prezentacije (Snimio: Ian Tataj)

Šlag na torti je koncert u Malom rimskom kazalištu, a u subotu ujutro će se programi odvijati na Forumu na kojem će se dobiti »najljepša razglednica Pule«, kako je to nazvala Bevanda Strah. Bit će ondje ples pet krinolina, uz pjesničke stihove Slavice Lončarić. Kao i priča Mladića koji je želio plesati valcer, ovaj će se program zatvoriti pri pulskoj tržnici, Mrkatu.

- Kako kaže Mladić, Tonino, i nakon ovoga život ide dalje, a mi smo svi samo akteri i prolaznici u jednom određenom dobu, kazala je Ivna, zahvaljujući se Turističkoj zajednici Grada Pule za financijsku pomoć i na prepoznavanje važnosti projekta, te napominjujući da ova manifestacija ima u cilju očuvanje nematerijalne i materijalne kulturne baštine Pule, a također se osvrnula na aktere i sudionike. To su mahom Puljani i lokalni umjetnici, glumci, znanstvenici te entuzijasti, koji su zdušno svi podržali projekt i rado u njemu sudjeluju. I pulske su se udruge odazvale i pozdravile projekt, kao što je to učinila Udruga Viribus unitis. Na ovaj su novi oblik kulturnog zbivanja, kaže Ivna u ime organizacije, svi dobrodošli i pozvani. Svi su sadržaji besplatni, osim koncerta posvećenog Johannu Straussu mlađem, o kojem je govorio Saša Petrović »Austrijski veleposlanik glazbe«, koji dugi niz godina radi sa Strauss Cappella Vienna.

Ovaj je orkestar, dugog vijeka, no ponovo osnovan 1977. godine, specijaliziran za Straussovu glazbu.

- Dvadesetpet glazbenika i dva pjevača zatvaraju ovo ljeto s, po meni, najljepšom glazbom na svijetu - valcerima. Čut ćemo dijelove Straussove glazbe i doživljaje te oživjeti duh koji je toliko bitan i koji treba evocirati, kazao je Petrović, a dodao i kako je pulski glazbeni program »test verzija da vidimo koliki je interes za time - da bismo potom proširili program diljem Hrvatske, i na bivše zemlje koje su činile Austro-Ugarsku Monarhiju.

Sanja Cinkopaj Korotaj, direktorica Turističke zajednice Pula otkrila je kako je TZ već 2020. počela razmišljati o nečemu ovakvom.

- U međuvremenu smo poduprli i financirali Mladića koji je želio plesati valcer, a ovo je drugi korak. Mislimo da će koncert biti zanimljiv, a rijetko se uspije posložiti upravo ovakav program, kazala je Cinkopan Korotaj.

Novi tip doživljaja turizma

Ona se također nada da će ovakav kulturno-turistički proizvod, kroz svoje sugestivne kostime i rekonstruiranu realnost prošlosti, stvoriti novi tip doživljaja turistima i domaćima.

- Željeli smo da se manifestacija desi upravo u rujnu, dakle u posezoni kada nema toliko drugih sadržaja da se i na taj način oživi taj dio godine, zaključila je direktorica TZ-a, zahvaljujući se svima na suradnji i interesu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter