tražila se karta više

Završena 24. sezona Ulyssesa, počele pripreme za kazališni srebrni pir

| Autor: Vanesa Begić
(Snimio Duško Marušić Čiči/Glas Istre)

(Snimio Duško Marušić Čiči/Glas Istre)


Koncertom Rade Šerbedžije i Zapadnog kolodvora privedena je kraju dvadeset i četvrta sezona Kazališta Ulysses. Osnivač ovog kazališta i cijele ove otočne priče, Rade Šerbedžija, navodi da će za iduću, okruglu obljetnicu pripremiti brojne nove projekte i kazališne poslastice.

Počelo s Brechtom

Tijekom ovoga ljeta i kazališne sezone na Brijunima su gostovali vrsni glumci, redatelji i muzičari, a predstave i koncerti su bili izuzetno dobro posjećeni. Sezona je počela premijerom Brechtove "Prosjačke opere", koju je Ulysses realizirao u suradnji s GDK Gavella iz Zagreba, a koja će uskoro biti izvedena i na daskama tog kazališta.

Redateljica Lenka Udovički veli za ovu predstavu "Brecht je svakako pisac koji zaslužuje da mu se vraćamo i da ga stalno iznova postavljamo. On je vjerojatno najznačajniji kazališni stvaratelj 20. stoljeća. Pisao je u vrijeme nastanka i bujanja fašizma i bio revolucionaran u propitivanju sistema u kojem je živio i koji je izrodio fašizam, ali i u propitivanju teatra kao takvog, dramaturgije, glume, muzike, svih elemenata. Brecht nam ima puno toga za reći".

Šerbedžija je uoči premijere citirao Brechta kada je rekao "zaista živimo u teškim vremenima" i zaključio, "nikada u mom životu ta Brechtova rečenica nije odjekivala kao u ovom času. Mi zaista živimo u teškim i mračnim vremenima".

Naravno, s repertoara nije mogao izostati niti "Kralj Lear", najdugovječnija predstava ovoga kazališta, koja je na programu od samoga početka. Mijenjali su se glumci, ali Šerbedžija je i dalje naslovni junak sve te godine i sezone.

Vrsni glumac i kazališni pedagog Zijah Sokolović gostovao je s dvije predstave, legendarnom "Glumac… je glumac… je glumac" i Krležinom "Goyom", koju je i režirao.

Treba istaknuti da je za sve predstave bila velika gužva, tražila se karta više, gledatelji su dolazili iz svih krajeva bivše države, a bilo je i turista iz raznih krajeva.

Također, izvedena je i uspješnica iz prijašnjih sezona "Tko se boji Virginije Woolf", a izuzetno je dobro primljena i predstava Kokana Mladenovića "Bilo jednom na Brijunima", uz izvrsne glumce. To je bila jedna od možda najposjećenijih predstava na Velom Brijunu.

Upravo je Veli Brijun, kao i Tvrđava Minor na Malom Brijunu bio mjesto gdje su gostovala kazališta iz susjedstva u sklopu regionalne unije teatara - RUTE. Bila je to prilika da se vide najuspješnije predstave kazališta iz Podgorice, Ljubljane, Beograda, Sarajeva i Skopja, a Kazalište Ulysses u suradnji sa Sarajevskim ratnim teatrom SARTR izvelo je prošlogodišnju premijernu predstavu, Shakespearovog "Othella" u čak tri termina.

RUTA je imala na repertoaru zanimljive predstave, što je i jedinstvena prilika za gledatelje da vide što je na repertoaru u kazalištima iz Ljubljane, Sarajeva, Beograda i Skopja, a osim dramskog dijela, bogat je bio i onaj glazbeni, koncertni.

Koncertne poslastice

Damir Urban tu je već itekako udomaćen te gotovo svake sezone priredi koncertne poslastice, uvijek je veliki interes za koncertima virtuoza na gitari Vlatka Stefanovskog, a za sam kraj sezone, tu su bile grupa Vatra te potom, kao kraj koncert Rade Šerbedžije.

- Ulysses se već sada priprema za sljedeću sezonu i mogu samo reći da će biti niz iznenađenja za našu vjernu publiku. Često govorimo o problemima koji nas godinama prate, ali i ova sezona koja je netom završila primjer da entuzijazam sve pobjeđuje, na dobrobit hrvatske kulture i ljubitelja kazališta, veli dr. Duško Ljuština, ravnatelj Kazališta Ulysses.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter