GRADSKA GALERIJA PULA

FOTOGALERIJA / Otvorena izložba Ivone Verbanac "Rikami"

| Autor: Mihael Stojanović


U Gradskoj galeriji Pula otvorena je izložba Ivone Verbanac pod nazivom »Rikami«, koja predstavlja cikluse njezinih radova tematski povezanih. Naziv izložbe, »Rikami«, na labinjonskom dijalektu potječe od talijanske riječi »Ricamo«, što znači vez.

Radovi uključuju cikluse poput »Tišina«, nastalog 2022. do 2023., »Šuti mi na uho« u razdoblju od 2022. do 2024., te video performans »Cukarani tanac« iz 2018. godine. Posebnost radova su akromatski geometrijski ornamenti s dominantnim linijama definiranim različitim granicama. Interes publike, koja je uživala u vinima i grisinima, nije jenjavao, a monokromatske radove je publika shvatila intrigantno u svojim očima, vidjelo se po reakcijama.

Vezovi kao poveznica radovima na različitim medijima

Kao grafička dizajnerica, Ivona Verbanac se bavi performansima, instalacijama i raznim oblicima vizualne umjetnosti, što je vidljivo i u njezinim dosadašnjim radovima

- Jedan od mojih značajnijih projekata bio je ‘Cukarani tanac’, izveden na Noći muzeja 2018. u Muzeju suvremene umjetnosti Istre. Na tom performansu cijeli podium veličine 4x4 metra bio je posut šećerom u prahu i oblikovan u čipkasti uzorak, na kojem su plesači KUD-a Rudar iz Raše izveli svoj ples. Glazbenu podlogu za ovu izvedbu kreirali su Noel Šuran, Branimir Šajina, Saša Farkaš, Goran Farkaš i Zoran Karlić, čija je autorska glazba dodatno istaknula bogatstvo i emociju plesne točke, stvarajući jedinstven spoj tradicije i suvremenosti. Trenutke su ovjekovječili Marko Račan i Giordano Cellich fotoaparatom., započela je Verbanac.

(Snimio Mihael Stojanović)(Snimio Mihael Stojanović)

»Nakon toga, 2022. godine nastao je moj sljedeći ciklus radova nazvan ‘Tišina’. To su vezovi izrađeni bijelim koncem na papiru, specifično na histogram-papiru. Za razliku od tradicionalnih vezova na platnu, ovi su vezovi ručno rađeni na običnom papiru s koncem. Inspiraciju sam pronašla u ženama koje su nekada kačkale i mantrale kako bi odagnale teške misli, posvećujući ovaj ciklus periodu gubitka u mom životu. Na suvremen način, pretkala sam te osjećaje kroz vezove na papiru, gdje je svaki rad jedinstven i drugačiji«, pojasnila je ova Labinjonka.

Šuti mi na uho

Ona je do sada imala više od 30 samostalnih odnosno više od 100 skupnih izložbi diljem Austrije, Slovenije, Francuske, Bosne i Hercegovine te Crne Gore.

(Snimio Mihael Stojanović)(Snimio Mihael Stojanović)

- Moj zadnji ciklus radova nazvan »Šuti mi na uho« sastoji se od digitalnih grafika. Element koji povezuje sve tri teme je »Ricamo« odnosno vezanje. Iako su izrađeni različitim tehnikama i medijima, svi radovi su povezani temom veza, prisutnom u svim mojim djelima. Fotografije u ovim radovima su vrlo intimne, a svjetlo na njima je specifično. Sve je prikazano u crno-bijeloj tehnici, monokromatski, bez boja i detalja, kako bi vezovi došli do izražaja, demistificirala je Verbanac

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter