LABIN

Zakašnjela vijećnička pitanja vezana za turističku sezonu: Premalo javih wc-a u Rapcu, uzak nogostup, otežan prilaz moru

| Autor: Branko Biočić
Arhiva G. I.

Arhiva G. I.


Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća grada Labina, između ostalih pitanja na aktualnom satu, bila su i dva koja su se odnosila i na proteklu turističku sezonu u Rapcu. Doduše, bilo bi bolje da su postavljena na proljeće ili u predsezoni, jer bi se tada možda nešto i promijenilo, a ovako, do idućeg ljeta bojimo se da će sve pasti u zaborav. No, kako bilo, valja napomenuti da je vijećnik IDS-a Đulijano Kos konstatirao da Rabac formalno ima tri javna toaleta - kod Marketa, restorana "Primorje" i ispod bazena hotela "Marina", ali u stvarnosti kao da ih nema.

Veći turistički standard

- Svi su barem malo popravljeni u zadnjih godinu, dvije i tu je barem malo bolja situacija, ali u konačnici tri javna sanitarna čvora za cijeli Rabac su definitivno premalo. Jako su loše označeni, turisti ih teško nalaze, na Googleovim kartama uopće ne postoje i radno vrijeme im je dosta kratko. U večernjim satima ostaje samo onaj kod 'Primorja', a pitanje shvaćaju li turisti da je to javni toalet, rekao je Kos pitajući može li se tu nešto promijeniti. Pitao je Kos i o mogućnostima proširenja nogostupa u rabačkoj Ulici Slobode.

Odgovarajući na njegova pitanja gradonačelnik Valter Glavičić rekao je da se oba problema tiču stalnog povećavanja standarda Rapca kao turističke destinacije koji stoje nasuprot nepromijenjenih prihoda koji od turizma dolaze u gradski proračun.

- Morat ćemo jako dobro izbalansirati potrebe i mogućnosti i uključiti sve dionike koji privređuju u turizmu, a to su hotelijeri, iznajmljivači i Turistička zajednica, rekao je Glavičić.

Vijećnica Katarina Filipović iz SDP-a pitala je kada Grad misli osigurati adekvatan prilaz plaži za osobe s invaliditetom te istaknula da su plaže u Rapcu uvijek krcate ležaljkama. Zanimalo ju je da li se naplatila koja kazna zbog toga.

Gomilanje ležaljki na plažama

- Smatram da osobe s invaliditetom zaslužuju adekvatan prilaz plažama i da bi trebalo pokušati udovoljiti potrebama različitih stupnjeva invaliditeta tako da i oni mogu uživati u ljetnim aktivnostima. Netko bi trebao kontrolirati plaže, nije dužnost građana da prijavljuju prekrcavanje ležaljkama. Plaža bi trebala biti slobodna za kupače. Žalosno da današnja djeca nemaju gdje staviti ručnik na plaži i nemaju se gdje igrati. Toga nije bilo u vrijeme kad sam ja bila dijete, rekla je vijećnica. Tome treba dodati da se unatoč pismenim upozorenjima na plaži preko noći ostavljaju ručnici, ležaljke i madraci, ali bez sankcija.

Vijećnici Filipović odgovorio je labinski gradonačelnik Valter Glavičić i rekao da naselje Rabac ima plažu za osobe s invaliditetom u uvali Maslinica, koja je izgrađena prije sedam, osam godina. Na početku godine bio je problem pristup toj plaži, no s upravom tvrtke Maslinica i to je riješeno, ta plaža funkcionira. Najavio je da je u planu i druga plaža za osobe s invaliditetom, koja bi bila smještena na potezu od svjetionika do Girandelle.

- Nadamo se da ćemo s hotelskom kućom koja ima koncesiju na plaže nešto uspjeti napraviti. Podržavam ideju i smatram da nikada nije dovoljno pomoći osobama koje imaju problema s kretanjem, zaključio je Glavičić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter