PAZIN SVEČANOM SJEDNICOM GRADSKOG VIJEĆA OBILJEŽEN 1035. ROĐENDAN GRADA

Unatoč teškoćama ostvareni su vrijedni rezultati  


U spomen na prvi spomen Pazina u jednoj listini izdanoj 2. lipnja 983. grad Pazin je proslavio svoj dan. Tim su povodom na svečanoj sjednici Gradskog vijeća zaslužnim građanima uručena priznanja i godišnje nagrade. Tako je Ada Mišon dobila Plaketu Grada Pazina za više od 75 puta darovanu krv.

Povelje su dobili Župa Svete Lucije Pazinske za uspješno djelovanje i skrb o rodnoj kući biskupa Jurja Dobrile, Jadranka Červar za doprinos razvoju školskog sporta, Marija Ćus i Mirjana Gulja za dugogodišnji predani rad na području predškolskog odgoja, te Davorka Šajina za doprinos promociji kulturne baštine i gastronomije pazinskog kraja te doprinos projektu pripreme Pazinskog cukerančića. Ines Kovačić Drndić dobila je Zahvalnicu Grada Pazina za postignute rezultate tijekom 15 godina umjetničkog vođenja zbora Roženice. Nakon primljenih nagrada i priznanja Ada Mišon zahvalila je gradskom Vijeću koje je prepoznalo zasluge laureata dodajući kako će ih ova priznanja potaći na dodatnu humanost i društveni angažman. Uz spomenute dobitnike zaključkom gradonačelnika Renata Krulčića, nakon ocjene komisije, najljepše je uređenim izlogom proglašen izlog Metraže "Štefi", vlasnice Sandre Marečić.

Prošireno je groblje "Moj mir"

Prije uručenja nagrada i priznanja gradonačelnik Krulčić u prigodnom se govoru osvrnuo na ostvarenja, rezultate, planove, ali i poteškoće u radu gradske uprave u proteklih godinu dana. Posebno je pri tomu istakao projekte izgradnje Doma za starije osobe i autobusnog kolodvora u Pazinu. Ovim projektima u pripremi dodao je Poduzetnički inkubator za koji je s Ministarstvom gospodarstva potpisan ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava u iznosu od 2,9 milijuna kuna. Tomu je dodao uspješno okončanje izgradnje prve faze kolektora sanitarne i oborinske odvodnje uz obnovu asfaltnog zastora u Zarečju. Uspješno je okončana zajednička investicija Usluge i Grada Pazina, uz sufinanciranje Hrvatskih voda, na izgradnji sustava odvodnje sanitarnih otpadnih voda, uz polaganje podzemne infrastrukture za javnu rasvjetu i elektroničke komunikacije, naselja Stancija Pataj i Maršeti. Prošireno je groblje "Moj mir" u Pazinu za 104 nova grobna mjesta, a s Fondom i Ministarstvom zaštite okoliša i energetike za sufinanciranje izgradnje i opremanja reciklažnog dvorišta na lokaciji "Jelenčići V".

U poslovnoj zoni Podberam izgrađen je sustav oborinske odvodnje, a potom su asfaltirane prometnice. U poslovnoj zoni Ciburi na EU natječaj "Razvoj infrastrukture poduzetničkih zona" prijavljen projekt izgradnje prometnice vrijednosti 3,2 milijuna kuna koja će voditi do novog proizvodnog pogona privatnog investitora čija je izgradnja upravo započela, a financira se također europskim sredstvima. Uz to izrađen je idejni projekt adaptacije i sanacije zgrade osnovne škole za potrebe osnovne glazbene škole, a iz ovog kratkog prikaza nekih od najznačajnijih projekata koji su provođeni u proteklih godinu dana, kako je rekao Krulčić, uočljivo je da se radi o projektima koji su u pravilu sufinancirani iz europskih fondova ili realizirani kao zajednički projekti s raznim javno pravnim tijelima kao partnerima.

Indeks razvijenosti predstavlja prepreku

- Izvorni prihodi proračuna grada Pazina na godišnjoj razini ostvaruju se u visini od oko 30 milijuna kuna, dok je proračun za 2017. godinu realiziran u visini od preko 65 milijuna kuna. Dakle više od polovine proračuna realizira se iz vanjskih izvora financiranja. Tijekom 2018. godine iz proračuna Grada Pazina financirat će se projekti ukupne vrijednosti preko 10 milijuna kuna, sufinancirani iz europski fondova, naglasio je Krulčić.

- Proteklu godinu obilježile su, nastavio je, rasprave o razvrstavanju jedinica lokalne samouprave prema indeksu razvijenosti, koji Pazin svrstava u osmu skupinu, među najrazvijenije gradove u Republici Hrvatskoj. No, ako se usporedi fiskalni kapacitet većine gradova iz osme skupine razvijenosti, pri čemu treba istaknuti priobalne gradove, s fiskalnim kapacitetom Grada Pazina, postoji zabrinutost zbog izglednih poteškoća u ravnomjernom razvoju s gradovima iz osme skupine razvijenosti. Niz aktivnosti za kojima postoji velika potreba ne samo na nivou Grada Pazina, već i čitave države, poput dogradnje, odnosno izgradnje škola ili domova za starije, nije moguće financirati putem EU fondova, rekao je Krulčić.

- Gotovo sve porezne reforme, odnosno rasterećenja poreznih obveznika provode nauštrb prihoda lokalne, odnosno regionalne samouprave, rekao je Krulčić. Unatoč svemu, kako je rekao, ponosan je što se u složenim okolnostima uspijeva održati visoka razinu kvalitete usluga koje Grad, s partnerima pruža. Stoga je posebno istakao izvrsnu suradnju s Istarskom županijom i nizom javnih društava i ustanova državne i županijske razine poput Hrvatskih cesta, Hrvatskih voda i Istarskog vodozaštitnog sustava, ali i mnogih drugih. Tako se u suradnji s Istarskim vodozaštitnim sustavom trenutno u Trvižu i Brajkovićima, odnosno na Lindaru, izvode zahvati u vrijednosti većoj od 30 milijuna kuna, a tijekom godine očekuje se početak radova Hrvatskih cesta na izgradnji prometnice, spojne ceste, Čvor Rogovići - Lindarski Križ, čija će izgradnja značajno rasteretiti promet kroz centar grada.

Županija će pomoći izgradnju doma

Dosadašnja uspješna realizacija ključnih projekata zacrtanih Razvojnom strategijom Grada Pazina je buđenje gospodarstva kojem, kako kaže Krulčić, svjedočimo u protekle dvije godine. U tom kontekstu bilježi se značajan porast turističkih dolazaka od 22 posto i noćenja od 43 posto, te vrlo niska stopa nezaposlenosti koja se kreće oko tri posto.

- To nas dodatno potiče da s optimizmom nastavimo intenzivno raditi na podizanju kvalitete života svih naših sugrađanki i sugrađana, držeći se pritom visokih standarda javnosti i transparentnosti rada te dostupnosti građanima i medijima, rekao je Krulčić poručujući kako se ovi rezultati ne bi postigli bez kvalitetne suradnje s Gradskim vijećem koje podržava sve značajne gradske projekte. Stoga je u ovoj prigodi zahvalio svim gradskim vijećnicama i vijećnicima na uspješnom zajedničkom radu, na kvalitetnim raspravama i prijedlozima koji pridonose boljitku Grada Pazina i svih njegovih građana.

Istarski župan Valter Flego pohvalio je gradonačelnika i njegovu upravu koja unatoč brojnim teškoća uspijeva ostvariti brojne projekte na korist grada Pazina, Istre i Hrvatske. No, zabrinut je kako će se taj famozni indeks razvijenosti odraziti na realizaciju planiranih projekta. Unatoč svemu Županija će i nadalje pomagati Pazinu i Pazinštini, pogotovo u gradnji doma, ali i drugim investicijama. Zahvalio je Pazinu koji uspješno održava sve istarske vrijednosti kao što su antifašizam, suživot, uvažavanje i tolerancija. Pazincima su Dan grada čestitali i gosti iz prijateljske Gevgelije, gradonačelnik Sasho Pockov, kao i predsjednik Općinskog vijeća Jablanice Mato Mijić. U kulturnom dijelu programa svečane sjenice pazinskog Gradskog vijeća sudjelovali su pjevačice Iva Gortan i Nina Fakin, klavirist Aldo Foško i recitatorica Sara Cvijanović. (Mirjan RIMANIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter