PRODAJA NEKRETNINA: Ono što pulski Možemo! predbacuje Zoričiću, to pazinski IDS predbacuje Jašić (Možemo!). Ona pohvaljuje kritiku

Ivančić: Volio bih da vijećnici budu upoznati kod budućih prodaja Jašić: Pohvaljujem kritiku

| Autor: Anđelo DAGOSTIN
Ilustracija

Ilustracija


 

 Dok na pulskom Gradskom vijeću stranka Možemo! predbacuje gradonačelniku Filipu Zoričiću namjeru prodaje zemljišta, dotle je na sinoćnjem pazinskom Gradskom vijeću pazinski IDS predbacio gradonačelnici Suzani Jašić (Možemo!) da gradske vijećnike nije upoznala s natječajem o prodaji gradskih nekretnina.

Uglavnom se radi o suvlasničkim udjelima zemljišta, poslovnih prostora, garaža, čak i jedne garsonijere u Rijeci, sveukupno u visini od oko 770 tisuća kuna početne cijene. Dan prije IDS je već to predbacio gradonačelnici na konferenciji za novinare, kada je rečeno da se, doduše, radi o zakonski korektno provedenom natječaju, ali da se upravo ona zalagala za osnivanje registra imovine odnosno za izradu strategije prodaje gradske imovine.
Rebalans niže za 13 milijuna

- Osobno me iznenadilo kad sam to vidio, kazao je Vedran Ivančić, novi predsjednik pazinskog IDS-a, koji se u novom sazivu prometnuo u vođu oporbe. "Volio bih da vijećnici budu upoznati kod budućih prodaja", kazao je.

- Pohvaljujem kritiku, pomirljivo se složila gradonačelnica Jašić spomenuvši da su te prodaje uglavnom suvlasnički udjeli ili susjedne parcele te da je trebalo pokrpati naslijeđeni gradski proračun. Osvrnula se na novu odluku o prodaji dviju gradskih nekretnina koja se sada našla pred gradskim vijećnicima. U jednom se slučaju tvrtki De Conte za 779 tisuća kuna prodaje zemljište za izgradnju stambene zgrade u Ulici Štefanije Ravnić, a u drugom slučaju se tvrtki Pisinium za 945 tisuća kuna prodaje zemljište u Jelenčićima za izgradnju hale. I u jednom i u drugom slučaju doprinosi se početku rješavanja gradskih strateških ciljeva: problemu tržišta stanova, a u drugom slučaju na području grada zadržana je važna proizvodna tvrtka. "Uvijek ćemo podržati ovakve inicijative, da poduzetnici ulažu i da se grade stanovi", kazao je Ivančić te je odluka o prodaji dviju zemljišta jednoglasno izglasana.

Ovogodišnji gradski proračun smanjen je s 138,4 milijuna na 125,3 milijuna kuna. Do toga je došlo, prema tumačenju gradske pročelnice za financije Maje Stranić Grah, zbog niza razloga. Za ovu je godinu odgođena rekonstrukcija dječjeg odmarališta Špadići vrijedna 2,6 milijuna kuna, za starački dom u gradnji zbog smanjene dinamike radova smanjen je iznos za 3,4 milijuna kuna, zatim isto SOS program staračkog doma vrijedan 2 milijuna kuna, rekonstrukcija atletske staze za 780 tisuća kuna, odgođeno je vraćanje zajma za obavljeno proširenje pazinskog vrtića u visini od 2,9 milijuna kuna, za komunalni je odjel smanjeno 1,3 milijuna kuna (ceste, kružni tokovi, javne površine i groblja), a od društvenih djelatnosti najviše je smanjeno financiranje POU (za 419 tisuća kuna) koje je moralo smanjiti aktivnosti zbog epidemioloških razloga.

Proračun "umjetno napuhan"

Donesen je jednoglasno rekordno visoki novi proračun za 2022. godinu u visini od 170,9 milijuna kuna (rashodovna strana) odnosno 123,8 milijuna kuna (prihodovna strana). Takav je proračun rezultat "generacijskog projekta" - izgradnje staračkog doma odnosno doma za starije kako se to danas eufemistički naziva, s obzirom da je najveća "financijska konstrukcija" prenesena u ovu godinu. Podsjetimo, pazinski proračun je unazad nekoliko godina "umjetno napuhan" stvaranjem gradske riznice odnosno uračunavanjem svih gradskih institucija u proračun.

        Nakon što je odbijen niz amandmana koalicije IDS-HSU-HNS, na konačni prijedlog proračuna stigla su još dva "sitna" amandmana koja su djelomično prihvaćena. Tanja Grubiša (Možemo!) je tražila više sredstava za organizaciju sportskih događaja što je odobreno s 10 tisuća kuna, a Ivančić (IDS) je inzistirao da se uvrsti barem jedna od predloženih cesta na što je odobreno da se 50 tisuća kuna, umjesto sanacije mosta Vršić, da za asfaltiranje sela Tončići.

Novac Radio Istri i Tv Novi

Tome je prethodio Ivančićev amandman da se predviđenih 100 tisuća kuna za usluge promidžbe i informiranja ukine i da za umirovljenike, a prihvaćeno je izdvajanje 15 tisuća kuna za umirovljenike. "Usluge promidžbe i informiranja bila su mnoga veća u prošlom mandatu", kazala je Jašić dodavši da se odlučila da se zadrži sufinanciranje (85 tisuća kuna) dvaju medija. Radio Istre, jer joj je Grad Pazin suvlasnik, te pulske TV Nove za redovnu emisiju "Pazinske kronike". "Ako bude novaca za sve druge medije ići će javni natječaj", zaključila je Jašić.

Na koncu je za travanj najavljen trodnevni Poljoprivredni sajam, a dio njega će biti propušteni Dani meda u Pazinu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater