torač superior

Veliko priznanje: Istarski maslinari pomeli konkurenciju na prestižnom natjecanju u Berlinu

| Autor: Gordana Čalić Šverko  
Torač Superior (Privatna arhiva)

Torač Superior (Privatna arhiva)


Istarsko ekstra djevičansko maslinovo ulje Torač Superior na prestižnom je natjecanju Berlin Global Olive Oil Awards - Northern Hemisphere, (Berlin GOOA 2024), osvojilo zlatnu medalju nakon slijepog kušanja stručnog ocjenjivačkog suda, organiziranog na taj način radi osiguravanja nepristranosti i visokih standarda u ocjenjivanju. Na natjecanje je pristiglo više od 700 uzoraka maslinovog ulja iz 22 države.

No, nije Torač Superior - buža puntoža, zasjao samo u zemlji domaćina ovogodišnjeg Europskog nogometnog prvenstva. Okrunilo se ovo ulje i u zemlji kraljeva i nogometaša Premier lige. Na London International Olive Oil Competitions (LIOOC 2024) Torač Superior je nagrađen zlatnom, drugom po redu medaljom. Na istom je natjecanju porečki Torač d. o. o. obitelji Milotić zlatom nagrađen i za ulje sorte leccino.

- Superior monosortno ulje sastoji se od prvih plodova maslina autohtone sorte buža puntoža prerađenih na samom početku prerade. Naše ulje je eliksir dobiven iz ograničenog broja maslina. Karakterizira ga intenzivna zelena voćnost, s aromatskim profilom po rajčicama i artičokama te skladna pikantnost i gorčina.

Monosortno ekstra djevičansko maslinovo ulje sorte leccino skladno je i srednje zelene voćnosti, s blagom notom gorčine i pikantnosti. U mirisu i okusu osjetit će se note trave, lista masline, badema, jabuke, zelene banane i rokule. Iako se tradicija maslinarstva proteže na šest obiteljskih generacija, od mog šukundjeda Vincenza, do oca Ivice i danas mene, ovo su prva zlata našim uljima pa je i okus uspjeha time slađi - kazao je mladi Vinko Milotić.

Torač Superior u Londonu ovog ljeta "požeo" je i nagradu za ambalažu. I to ne bilo kakvu, već platinastog sjaja. Zlato je osvojeno i za "potpunu sliku - total image" odnosno cjelokupni dojam Superior boce.

- Kameni mlin torač već dva tisućljeća simbolizira umijeće prerade plodova masline u ekstra djevičansko maslinovo ulje. Naizgled grub kameni blok nedavno je postao vizualni identitet naše uljare pod kojim se na tržištu plasira brend ekstra djevičanskog maslinovog ulja Torač. Novi izgled čine bijele terakotne boce, dok se na etiketi ističu linije torča u prepoznatljivim bojama istarske zemlje i sorti maslina: siva, crvena, zelena i zlatna.

Torač tako simbolizira kotač koji se okreće i pokreće, odnosno označava krug života. Etiketa ulja Superior satkana je od zlatnih linija torča. Sada je njihovo značenje još bogatije, zlato i platinasta medalja u Torač ulijevaju novu snagu. Kotač vlastite uljare Torač odakle ulje Torač izlazi doista se svijetom (po)kreće - dodao je mladi vlasnik Milotić.

Statistički gledano, u jednom mjesecu, za jednu ambalažu, za dvije etikete, u dva natjecanja, Torač je za Superior i Leccino osvojio čak četiri zlata i platinastu medalju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of