PROPALI PREGOVORI

NIŠTA OD DOGOVORA IDS-a I MOŽEMO U PAZINU, NOVI IZBORI SVE IZGLEDNIJI: Sloković (IDS): "Jedino što je Možemo uspjelo u dva mjeseca je stopirati neke projekte. Percepcija njih kao osloboditelja ne drži vodu"

| Autor: Anđelo DAGOSTIN
Karmen Gašparini i Davor Sloković (snimio A. DAGOSTIN)

Karmen Gašparini i Davor Sloković (snimio A. DAGOSTIN)


"Mi smo danas dobili negativan odgovor Možemo! na naš posljednji kompromisni prijedlog o konstituiranju Gradskog vijeća na način da dvije godine obavljamo funkciju predsjednika mi, a dvije godine oni", kazao je predsjednik pazinskog IDS-a Davor Sloković na današnjoj konferenciji za novinare u podružnici stranke uoči treće konstituirajuće sjednice, zakazane za 22. srpanj.

- Na tom (prvotnom op.n.) sastanku kada smo dali prijedlog bila je prisutna iz Možemo! gradonačelnica Suzana Jašić koja je rekla da ona sama ne može o tome odlučivati već da mora potražiti mišljenje svoje centrale. Danas je mišljenje iz te centrale došlo da oni s nama ne mogu surađivati, kazao je Sloković, dodavši da je pazinski IDS bio za suradnju i konsenzus.

- Boli me kad čujem da Možemo! ne može s nikim surađivati, ne mogu s nama, ne mogu s HDZ-om, a uporno traže predsjednika Gradskog vijeća ne poštivajući volju većine građana, jer ipak mi smo dobili šest vijećničkih mjesta, a oni su dobili samo četiri, nastavio je predsjednik Sloković.

Podsjetimo, na posljednjoj sjednici su se Boris Demark (SDP) i Željko Mrak (nezavisni) priklonili Možemo!, dok je Ivica Franković (HDZ) ostao neutralan.

- Sve ono što su u kampanji govorili da su za transparentnost, suradnju, poštivanje izbornih rezultata, pada u vodu, jer kroz čitave pregovore oni nisu odstupili od svojeg polazišta da traže svojeg predsjednika, kaže Sloković.

Na pitanje novinara koji su argumenti Možemo! da ne prihvaćaju prijedlog o rotirajućem predsjedniku, Sloković je odgovorio da ih optužuju za dosadašnju vladavinu.

- Ali sad ja gledam, u Pazinu nemamo nijednu aferu, neku ozbiljnu aferu da je netko javno osuđen, da su bili neki propusti. Sama je gradonačelnica kazala da je zatekla pozitivno okruženje u gradskoj upravi, da je zadovoljna pročelnicima, djelatnicima i projektima. Ne vidim zašto bi oni nas trpali u isti koš s pokojnim gospodinom Milanom Bandićem i njegovim suradnicima. Ne vidim ja to gdje smo mi tako negativni da bi to njima naštetilo, ali možda bi naštetilo nekoj centrali, odgovorio je Sloković.

Navodi da je pazinski IDS u jednom mandatu Gradskog vijeća, kada nisu imali većinu, bio pristao na rotirajuće predsjedništvo te da to nije priječilo rad tadašnjeg IDS-ovog gradonačelnika i da je sve funkcioniralo.

U drugom krugu sadašnjih pregovora Možemo! je za predsjednika Gradskog vijeća predložio nezavisnog vijećnika Željka Mraka, kaže Sloković, "mada su znali unaprijed da on to neće prihvatiti, jer je to kazao u preliminiranim razgovorima". Dodao je da je IDS-u Mrak bio prihvatljiv za predsjednika. Naveo je da je posljednji prijedlog Možemo! da se za predsjednika izabere Boris Demark iz SDP-a, međutim, za njega kaže da je otpočetka pregovora dio Možemo! grupacije, te da to ne može biti kompromisno rješenje. "To je kao da mi kao kompromisno rješenje predložimo Mirjanu Monas iz HSU-a koja je dio naše koalicije", usporedio je.

Sloković ocjenjuje da su oni vodili pozitivnu predizbornu kampanju, a da ih se sa strane oporbe neargumentirano napadalo.

"Sad i sami priznaju da su dobili posloženu gradsku upravu, brdo pripremljenih projekata za natječaje s dokumentacijom, financijski plus u gradskoj kasi, a jedino što su uspjeli u tih dva mjeseca je stopirati neke već započete projekte", nastavio je.

Smatra da Možemo! otpočetka cilja na nove izbore, jer smatraju da će na krilima izborne pobjede za gradonačelnicu postići bolji izborni rezultat.

"Mislim da je to pogrešno, jer građani očekuju od nas da mi servisiramo njihove potrebe", kazao je te dodao da će novi izbori koštati, ali i da se neće realizirati određeni projekti poput trenutno projekta za invalidne osobe ili donošenja prostornih planova.

- Ta percepcija Možemo! kao nekih, nazovimo ih osloboditelja, ne drži vodu, jer ništa se spektakularno nakon toga u Pazinu nije dogodilo. Niti su se postavile skele, niti je napravljen neki novi projekt, niti se nešto drastično promijenilo, nego se samo nastavljaju ili stopiraju postojeći projekti koje im je dosadašnja gradska vlast pustila u nasljeđe. Taj način razmišljanja meni se polako rimuje s onim - izam, kazao je Sloković te dodao "ako misle tako nastaviti raditi, mislim da će im se nažalost dogoditi ono što se dogodilo raznim laburistima, ladonjama, orasima..."

Sloković je istaknuo da su i nadalje otvoreni za pregovore, iako sada više ne vjeruje da će doći do dogovora. Poručio je da na posljednjoj sjednici IDS neće dati svog kandidata za predsjednika.

"Važno je reći da oni i bez liste IDS-a mogu sastaviti Gradsko vijeće ako su tako jaki", poručila je na kraju vijećnica Karmen Gašparini.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of