totalno zamućenje

FOTO / Koncentracija saharskog pijeska u Istri najveća u protekla dva desetljeća. Evo kada možemo očekivati poboljšanje stanja

| Autor: Glas Istre, Petar Radovan / Istramet
Pula danas (Snimio Saša Maljević / Pixsell)

Pula danas (Snimio Saša Maljević / Pixsell)


Proteklih dana uglavnom smo pisali o saharskoj prašini, a njezino prisustvo danas je dostiglo vrhunac, piše Istramet. Ukupna zasićenost atmosfere gledajući po stupcu zraka bila je visoka i prijašnjih dana, međutim tek je jutros koncentracija pri tlu značajno povećana, što svi vidimo i osjećamo.

(Foto: Istramet)Pula danas (Snimio Saša Maljević / Pixsell)

Ta je koncentracija vjerojatno najviša u posljednjih nekoliko desetljeća, a možda i dulje. Nebo iznad Istre je žućkasto-sivo, a kroz debeli sloj prašine samo povremeno se na jedvite jade probijaju sunčeve zrake.

Ljudi s respiratornim smetnjama trebali bi se pričuvati ove dane, naročito jer je znanstveno dokazano kako ovako visoke koncentracije prašine negativno utječu na zdravlje.

Iz Istrameta navode da će se stanje uskoro poboljšati, a već tijekom nedjelje slijedi postupno smanjenje prizemne koncentracije prašine, a do kraja dana ona bi trebala u većim količinama napustiti sjeverni Jadran.

U višim slojevima atmosfere, određena količina zadržat će se i u idućim danima, međutim ne bi značajnije trebala utjecati ne vrijeme.

"Dislokacija ovako velike količine prašine prema našem kraju zaista je ekstremna. Nekad se to događala rijetko te eventualno nekoliko puta godišnje, dok nam ove godine gotovo svako izraženo jugozapadno strujanje donosi zamućenje neba i povećanje prizemne koncentracije", piše Petar Radovan za Istramet. 

Koncentracija prašine pri tlu danas, izvor: SKIRON

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater