oživljavanje ruralnog prostora istre

MESO ISTARSKOG GOVEDA NA KORAK DOBIVANJA EUROPSKE ZAŠTIĆENE OZNAKE IZVORNOSTI "Očekujemo da će proizvodnja mesa boškarina sada porasti i da će se pojaviti novi mladi uzgajivači i proizvođači"

| Autor: Davor ŠIŠOVIĆ
Snimio M. MIJOŠEK

Snimio M. MIJOŠEK


Meso istarskog goveda dobilo je rješenjem Ministarstva poljoprivrede prijelaznu nacionalnu zaštićenu oznaku izvornosti, o čemu su na konferenciji za novinare u AZRRI-jevom Edukacijsko-gastronomskom centru Istre na Gortanovom brijegu izvijestili pročelnik županijskog Odjela za poljoprivredu Ezio Pinzan, predsjednik Saveza uzgajivača istarskog goveda Aldo Štifanić, te Igor Merlić i Edmondo Šuran iz AZRRI-ja.

Tijekom dvogodišnjeg postupka u kome su sudjelovali i stručnjaci sa zagrebačkog Agronomskog i Veterinarskog fakulteta, sa slovenskim je partnerima usuglašena specifikacija o zaštiti mesa istarskog goveda odnosno boškarina za proizvodno područje koje obuhvaća hrvatski i slovenski dio Istre, dio Liburnije te kvarnerske otoke. Da bi prilikom plasmana meso i mesni proizvodi mogli ponijeti zaštićenu oznaku izvornosti, sve faze proizvodnje, od uzgoja do klanja, pakiranja i prerade, moraju se odvijati na spomenutom proizvodnom području, a prema specifikaciji meso može potjecati od šest kategorija starosnih kategorija goveda, mora biti odležano najmanje 15 dana, i može se prodavati u svježem ili smrznutom stanju.

Meso istarskog goveda zasad na tržište plasira samo Agencija za ruralni razvoj Istre (AZRRI), ali to mogu činiti i drugi proizvođači s definiranog proizvodnog područja koji udovolje specifikaciji te se uključe u sustav certifikacije i kontrole. Kako se trenutačno od oko 2.000 ukupno evidentiranih grla istarskog goveda oko 250 grla uzgaja izvan definiranog proizvodnog područja, primjerice u Lici ili čak u Zagrebu, meso te stoke se pri plasmanu više ne smije nazivati mesom istarskog goveda odnosno boškarina.

"Zaštićena oznaka izvornosti je plod rada mnogih vrijednih istarskih stočara koji su ustrajali u održavanju populacije istarskog goveda", rekao je na pressici Ezio Pinzan, podsjećajući kako Istra u cijeloj Hrvatskoj prednjači u zaštiti autohtonih proizvoda, već ostvarivši europsku zaštitu oznakom izvornosti za istarski pršut i istarsko ekstradjevičansko maslinovo ulje, a uz meso istarskog goveda nedavno je na nacionalnoj razini zaštićen i istarski med.

U tijeku su postupci zaštite sira od mlijeka istarske ovce, te drugih tradicijskih proizvoda od svinjskog mesa. "Očekujemo da će proizvodnja mesa istarskog goveda nakon dobivanja ove oznake porasti, da će se pojaviti novi mladi uzgajivači i proizvođači, što će sve pridonijeti daljem oživljavanju ruralnog područja Istre i stavljanja u funkciju poljoprivrednih površina", rekao je Pinzan.

Aldo Štifanić je u ime istarskih uzgajivača zahvalio svima koji su pridonijeli da dođe do ovakve zaštite, izvijestio da je nakon zakonskih promjena SUIG prošle godine ponovno registriran kao jedina uzgajivačka organizacija za istarsko govedo i kako je Ministarstvo poljoprivrede također lani prihvatilo redefinirani uzgojni program. U službenoj evidenciji zavedeno je 1.262 rasplodnih grla istarskog goveda, a ostatak do populacije od 2.000 čine grla u tovu i grla koja još nisu ušla u sustav rasploda.

Štifanić je također ukazao da bi motivacijski faktor za povećanje uzgoja istarskog goveda trebale biti i odgovarajuće potpore, koje sada iznose nedovoljnih 440 eura po grlu godišnje, a prema europskim normativima mogle bi za ugrožene pasmine iznositi 1.360 eura po grlu godišnje, ali da hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede ne čini dovoljno da bi se taj namjenski i raspoloživi europski novac doista i dobio.

Prijelazna nacionalna oznaka izvornosti za meso istarskog goveda korak je ka dobivanju europske zaštićene oznake izvornosti, a u daljem postupku slijedi odabir certifikacijskog odnosno kontrolnog tijela, te nakon što i slovensko Ministarstvo poljoprivrede objavi rješenje o zaštiti "mesa istrskog goveda" za područje slovenske Istre, upućivanje zajedničkog hrvatsko-slovenskog zahtjeva za europsku zaštitu Europskoj komisiji, što se sve mora provesti u roku od tri mjeseca. U međuvremenu se zainteresirani proizvođači mogu javiti i zatražiti dobivanje nacionalne oznake izvornosti koja se može koristiti dok Europska komisija ne donese rješenje o zaštiti mesa istarskog goveda na razini Europske unije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter