Ciburiprodukt

Pazinska gradonačelnica posjetila najvećeg proizvođača kiselog kupusa u regiji: Tradicija i inovacija mogu ići ruku pod ruku

| Autor: Gordana Čalić Šverko
(Foto Grad Pazin)

(Foto Grad Pazin)


 U povodu obilježavanja 50 godina uspješne proizvodnje i tradicije, gradonačelnica Suzana Jašić posjetila je tvrtku Ciburiprodukt d.o.o., u Ciburima nedaleko Pazina. Riječ je o najvećem proizvođaču kiselog kupusa u regiji, čiji je proizvod prepoznat ne samo u Hrvatskoj, već i na tržištu Europske unije. Počeci proizvodnje, istaknuo je vlasnik tvrtke Dean Matić zajedno sa suprugom Goranom, vezani su uz njegovog djeda, koji je sedamdesetih godina prošlog stoljeća tijekom jedne izuzetno prinosne godine, tražio način da sačuva višak kupusa.

Tada je započeo s ribanjem i kiseljenjem, a taj se tradicionalni recept zadržao sve do danas. U početku je Deanov nono kupus i ostalo povrće prodavao na lokalnim tržnicama, da bi 1995. godine započela veća ulaganja u proizvodnju kiselog kupusa te širenje na veleprodaju, što je omogućilo daljnji rast i razvoj tvrtke te plasman proizvoda na šire tržište.

Ulaganja u poljoprivrednu mehanizaciju, pogon za preradu (linije za pakiranje, stroj za vakumiranje, trake za prijenos kupusa u bazene), kao i izgradnja novog proizvodnog pogona za preradu i kiseljenje, doveli su tvrtku do statusa najvećeg proizvođača kiselog kupusa u regiji. Danas izvozi u Austriju i Sloveniju, a širi se i na ostale zemlje Europske unije.

Tijekom obilaska, gradonačelnica je imala priliku upoznati se s cijelim procesom proizvodnje kiselog kupusa, od uzgoja na poljima do završnog pakiranja. U bazene za kiseljenje, smještene u tvorničkim halama, u jednom turnusu može stati do tisuću tona kupusa (30 tona rezanog kupusa ili 18 tona glavica po bazenu).

Kupus se pažljivo bira i priprema, a sam proces kiseljenja odvija se prema tradicionalnim metodama, ali uz primjenu najsuvremenije tehnologije koja osigurava vrhunsku kvalitetu i sigurnost proizvoda. Osim kupusa, obitelj se bavi proizvodnjom ostalog povrća poput luka, krumpira, cikle te ostalog sezonskog povrća. Trenutno se obrađuje oko 40 hektara poljoprivrednog zemljišta, a tvrtka ima 10 stalno zaposlenih.

- Ciburiprodukt je primjer kako tradicija i inovacija mogu ići ruku pod ruku. Ova tvrtka ne samo da njeguje obiteljsku proizvodnju, već svojim proizvodima promovira našu regiju i izvan granica Hrvatske. Impresionirana sam predanošću i kvalitetom njihovog rada te im od srca čestitam na velikih 50 godina uspjeha, istaknula je gradonačelnica Jašić.

Uz vlastitu proizvodnju, Ciburiprodukt surađuje s kooperantima kako bi osigurao dovoljne količine kupusa za preradu tijekom cijele godine. Zahvaljujući ulaganjima u poljoprivrednu mehanizaciju i modernizaciju pogona, postao je lider u proizvodnji kiselog kupusa u regiji, a njegov kupus omiljen je na brojnim trpezama.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter