GRADSKO VIJEĆE

Jednoglasno usvojena rezolucija o pravu na posebnu naknadu za razvoj vodozaštitnog područja. BUZET NE ODUSTAJE OD VODNE RENTE

O dosadašnjim aktivnostima u povodu zahtjeva Gradskog vijeća za uvođenje vodne rente, izvijestio je predsjednik Kluba vijećnika Nezavisna lista /SDP Nenad Šćulac te između ostalog rekao kako voda mora biti strateški interes Buzeta. Naglasio je da su od prvog trenutka bili svjesni da će teško promijeniti odnose u istarskoj vodoopskrbi i da uvođenje vodne rente ne ovisi samo o Buzetu, ali će svejedno pokušavati i ustrajati na tome dok god je moguće

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVEKO
Akumulacija Butoniga (Snimila Gordana Čalić Šverko)

Akumulacija Butoniga (Snimila Gordana Čalić Šverko)


Jednoglasno je, glasovima svih trinaest vijećnika i to vladajuće koalicije Nezavisne liste i SDP-a, Kajinovih nezavisnih, kao i oporbenog IDS-a, na preksinoćnoj sjednici Gradskog vijeća održanoj na Pepelnicu, donesena rezolucija o pravu na posebnu naknadu za razvoj vodozaštitnog područja.

Zahtjev da se odgodi pripajanje odvodnji Istarskom vodovodu, kao i da se Buzetu, odnosno gradovima i općinama središnje Istre, na područjima koja su pod posebnom zaštitom izvorišta vode, zakonom zajamči pravo na vodnu rentu, Gradsko vijeće je s prošlogodišnje tematske sjednice prvo uputilo na adresu Vlade. Pripajanje, međutim, ide zacrtanom zakonskom dinamikom, a resorno ministarstvo kada je o vodnoj renti riječ, lopticu je prebacilo na Istarsku županiju.

Buzetsko Vijeće izglasalo je stoga rezoluciju kojom izražava stav da je županijska Skupština, člancima odluke o upravljanju i organiziranju VOP-a "Istarski vodovod" Buzet na nivou Istarske županije donesene 14. lipnja 1993. godine, zanemarila načela solidarnosti i uzajamnosti na koja se pozivala u njenom donošenju. Usto, iznevjerila je povjerenje gradova i općina u unutarnjem dijelu županije, odredivši udjele u Istarskom vodovodu na način kojim je, u svrhu ostvarenja koristi gradova i općina u priobalnom dijelu Istre, nanesena nenadoknadiva šteta ostalim gradovima i općinama. Posebno ozbiljno ugrozila je upravljački interes gradova Buzet i Pazin te općina Cerovlje, Oprtalj i Vižinada, kao onih na čijem se području crpe izvorišta i koriste akumulacije vode.

Buzetski vijećnici su rezolucijom pozvali sve gradove i općine na uslužnom području 23, odnosno na području djelovanja Istarskog vodovoda (28 gradova i općina te dijelu općine Pićan, op.a.) da još jednom prepoznaju važnost koju istarska solidarnost ima za zajedničke projekte u Istarskoj županiji i da zajednički omoguće pravičnu i pravednu raspodjelu udjela u Istarskom vodovodu kako bi se ispravila nepravedna raspodjela.

Rezolucijom se traži da Istarska županija i svi gradovi i općine na području djelovanja Istarskog vodovoda Buzet, poduzmu sve potrebne radnje i aktivnosti da se u postupku izrade novog društvenog ugovora, u povodu pripajanja Istarskog vodovoda i društava isporučitelja vodnih usluga, na pravedan i pravičan način odrede udjeli gradova i općina u Istarskom vodovodu, vodeći računa o pravu onih na čijem se području nalaze izvorišta i akumulacije pitke vode, a to su gradovi i općine Buzet, Pazin, Cerovlje, Oprtalj i Vižinada, te na primjeren način odredi pravedniji postotak udjela u novom društvu.

Zahtjeva se također da županijska Skupština odredi posebnu naknadu za razvoj vodozaštitnog područja u korist spomenutih jedinica lokalne samouprave na način da se obveznici iz kategorije "ostali potrošači" obvežu na plaćanje naknade u iznosu od najmanje 1 kune po prostornom metru isporučene vode. U ovom trenutku svi plaćaju naknadu od 1 kune po kubiku vode, i građani i tvrtke, a koja se slijeva u Istarski vodozaštitni sustav. S obzirom da se ona, pripajanjem vodovoda i odvodnji, ukida ili će se morati donijeti na neki drugi način, prijedlog je da ostane, ali isključivo poslovnim subjektima, i to kao posebna naknada, vodna renta.

Nadalje, traži se da županijska Skupština odredi posebnu naknadu za razvoj vodozaštitnog područja u korist tih jedinica lokalne samouprave, na način da se druga vodoopskrbna društva kojima Istarski vodovod isporučuje vodu, obvežu na plaćanje naknade u iznosu od najmanje 2 kune po kubiku isporučene vode. Naknada bi se raspodijelila prema proizvedenoj količini vode, količini vodnih zaliha i vrijednosti strateške pozicije izgrađene i planirane vodoopskrbne infrastrukture na pojedinom izvorištu, odnosno akumulaciji.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter