TEMATSKA SJEDNICA

O REFORMI VODNOG GOSPODARSTVA: Buzet traži vodnu rentu kojom će se umanjiti učinak ograničenja razvojnih mogućnosti u vodozaštitnom području

Nakon rasprave o reformi vodnog gospodarstva, vijećnici su jednoglasno zaključili da se na adresu Vlade i Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja uputi zahtjev da se reevaluiraju kriteriji pripajanja i rokovi provedbe te da se odgodi donošenje Uredbe o uslužnim područjima, dok se Zakonom o vodnim uslugama ne propišu potpuni i pravični kriteriji preuzimanja društava koja će se pripajati

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
Akumulacija Butoniga (Snimio Milivoj Mijošek)

Akumulacija Butoniga (Snimio Milivoj Mijošek)


Na tematskoj sjednici Gradskog vijeća Buzeta, sazvanoj na zahtjev vladajućeg vijećničkog bloka Nezavisne liste Buzet i SDP-a, jednoglasno su izglasani zaključci kojima se traži da se odgodi pripajanje društava javne odvodnje Istarskom vodovodu, kao i da se Buzetu, odnosno gradovima i općinama središnje Istre, zakonom zajamči pravo na vodnu rentu.

Sjednici u kino dvorani Narodnog doma prisustvovali su predstavnici Istarskog vodovoda, VSI - Vodovoda Butoniga, IVS-a, gradonačelnik Buzeta Damir Kajin, gradonačelnica Pazina Suzana Jašić, predstavnici Grada Pule, načelnici susjednih općina...

Nedostaje procjena vrijednosti imovine

Uvodno je, u povodu Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, minutom šutnje odana počast svima koji su dali svoj život za slobodnu i demokratsku Republiku Hrvatsku.

Nakon rasprave o reformi vodnog gospodarstva, vijećnici su jednoglasno zaključili da se na adresu Vlade i Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja uputi zahtjev da se reevaluiraju kriteriji pripajanja i rokovi provedbe pripajanja te da se odgodi donošenje Uredbe o uslužnim područjima, dok se Zakonom o vodnim uslugama ne propišu potpuni i pravični kriteriji preuzimanja društava koja će se pripajati, na način da se, uz ostalo, u obzir uzimaju preuzete obveze, da se procijeni vrijednost imovine koja se unosi u zajedničko društvo te da se prethodno u cijelosti provedu svi EU projekti koji su u tijeku.

U obrazloženju se navodi da su na području djelovanja Istarskog vodovoda Buzet, dva vodoopskrbna društva i šest društava zaduženih za javnu odvodnju, da još uvijek nije provedena podjela VSI - Vodovod Butoniga, odnosno nije utvrđen konačni tekst ugovora o podjeli zbog postojanja određenih nepodmirenih potraživanja, značajnog duga jednog od najvećih suvlasnika tvrtke. Nadalje tu je i IVS - Istarski vodozaštitni sustav kao trgovačko društvo u vlasništvu svih istarskih gradova i općina, osnovano za izgradnju sustava javne odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda u zonama sanitarne zaštite izvorišta vode za piće Istarske županije, u kojem postoji značajna financijska imovina, i gdje će prije pripajanja društva vodoopskrbnim društvima biti potrebno izvršiti diobu društva. Preostalih pet društava za javnu odvodnju nalaze se u različitim poslovnim okolnostima koje na izuzetno osjetljiv način utječu na planirano pripajanje i posljedično određivanje udjela jedinica lokalne samouprave.

Loše planirano i prebrzo spajanje

Kada je o vodnoj renti riječ, buzetsko Gradsko vijeće od Vlade i Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja traži da se dopunom Zakona o financiranju vodnog gospodarstva odredi pravo jedinica lokalne samouprave na čijem se području nalaze vodozaštitna područja na posebnu naknadu za razvoj vodozaštitnog područja (vodnu rentu), kojom će se umanjiti učinak ograničenja razvojnih mogućnosti i kvalitete života građana u vodozaštitnom području. U Gradu Buzetu ili neposredno u njegovom okruženju, izvori su i akumulacija u kojima je 62 posto nominalnog vodoopskrbnog kapaciteta Istarskog vodovoda, a buzetsko područje u najvećoj se mjeri nalazi u zonama sanitarne zaštite izvorišta.

- Sazivanje sjednice tražili smo zato što smatramo da Gradsko vijeće mora izraziti jasni stav o loše planiranom i prebrzom spajanju vodovoda i odvodnji u veliki konglomerat. No, ovo nije tema samo Buzeta i središnje Istre, već zajednička tema svih u Istri, obrazložio je uvodno predsjednik Kluba vijećnika NL/SDP Nenad Šćulac.

Istaknuo je također da život u vodozaštitnim područjima nosi mnoga ograničenja. Buzet je grad vode i u tom smjeru treba ga razvijati, potrebno je puno više valorizirati ono najvrjednije što ima.

Gradonačelnik Buzeta Damir Kajin istaknuo je kako želi vjerovati da će u Istri biti tri uslužna područja. Dva sigurno, a da li će biti tri još će se vidjeti.

- Bio bih najsretniji da se u takva spajanja ne ide, ali radi nacionalnog programa oporavka i činjenice da na području Hrvatske ima 200-tinjak vodovoda, hrvatska Vlada će u to krenuti, rekao je i podsjetio da je uvijek bio za položajnu rentu jer bi to bio novi investicijski prihod Buzeta.

Istarski gradonačelnici i načelnici, umjesto jednog, kako je to predloženo reformom vodnog gospodarstva, traže tri uslužna područja. Takav jedinstven stav izrekli su i na ovotjednoj zadnjoj sjednici u Zagrebu, uoči donošenja Uredbe o uslužnim područjima.

No, predstavnici resornog ministarstva i Hrvatskih voda, rekao je potpredsjednik Gradskog vijeća SDP-ovac Vedran Majcan, to su na neki način odbili i traže jedno kompromisno rješenje s dva uslužna područja, spajanje vodovoda Pule i Labina, s time da Istarski vodovod Buzet ostaje samostalan u postojećim gabaritima.

Stvaranje jedne megalomanske tvrtke

- Međutim, da li su tri ili dva područja pa čak i jedno, manji je dio problema. Veći dio problema je što se u te vodovode spajaju odvodnje i kanalizacije. U Istarski vodovod se spaja još sedam drugih velikih tvrtki koje se bave kanalizacijom i nemaju nikakvu vezu s vodom. Stoga nas čeka stvaranje jedne megalomanske tvrtke, pri čemu će predvodnik tog spajanja biti Istarski vodovod Buzet, ali s tvrtkama kao što su odvodnje Umag, Poreč, Rovinj, Pazin, Buzet ..., i sve će se te tvrtke spojiti u jednu, jedinu i to u šest mjeseci, a da pritom nitko nije napravio nikakvu kalkulaciju što će se time dobiti. To je strašno i tome se moramo usprotiviti, poručio je Majcan.

Također je istaknuo kako Buzet na svom području ima izvore, a nema obalu.

- Obala crpi svoju financijsku snagu iz rentanja obale, mora, sunca, iz koncesija, zakupa, prodaje obalnog područja, ali mi njih ne pitamo da nam daju dio, mi nismo vlasnici ni jednog četvornog metra te obale, a Umag, Poreč i Rovinj su vlasnici 65 posto Istarskog vodovoda i naših izvora, meni to nije normalno, rekao je Majcan.

Govoreći o vodnoj renti istaknuo je da bi to bio neki oblik kompenzacije za ograničenja u razvoju kakva ima unutrašnja Istra da bi obalni gradovi u tijeku sezone mogli imati čistu vodu za sve one silne turiste koji tamo dolaze.

Gradonačelnica Pazina Suzana Jašić prenijela je da zadnjih dva, tri tjedna u Pazinu intenzivno razmišljaju o sličnoj tematskoj sjednici poput ove buzetske, širem sastanku koji bi okupio ponajprije predstavnike središnje Istre kako bi se zajednički pozicionirali. U raspravu se uključio i direktor Istarskog vodovoda Mladen Nežić. Istaknuo je da reforma vodnog gospodarstva zapravo nije namijenjena Istri jer svi ciljevi koji su njome predviđeni, u Istri su već odavno ostvareni. Vodovodi i odvodnje su na visokom stupnju razvoja i kolateralne su žrtve stanja u ostatku Hrvatske. Direktor IVS-a Daniel Maurović naglasio je da je IVS danas lider u Hrvatskoj u projektiranju, izgradnji i upravljanju malim sustavima, pročistačima u čiju je izgradnju do sada investirano 260 milijuna kuna.

Grad tartufa uskoro i grad vode

Predsjednik Gradskog vijeća Davor Prodan (NL), prenio je odluku kluba vijećnika NL/SDP, u nadi da će inicijativu prihvatiti Klub vijećnika IDS-a i dvoje vijećnika koji podržavaju gradonačelnika, da se Buzet, koji je svojevremeno proglašen gradom tartufa, na Svjetski dan vode 22. ožujka, proglasi i gradom vode.

Predsjednik Gradskog vijeća podržao je sve, kako je rekao, koji su promptno reagirali, od gradonačelnika do predsjednika buzetske antifašističke udruge, i pridružio im se u osudi grafitnog egzibicionizma u Spomen parku, s porukom da Grad Buzet ne tolerira devastaciju svoje imovine s ispisanim porukama i slikarskim performansama koje su u suprotnosti s uobičajenim civiliziranim ponašanjem. Osudio je također i nedavni događaj u naselju Goričica.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter