KRIV JE PA NIJE KRIV

Deset godina nakon nesreće Ližnjanac Vedran Piccoli oslobođen optužbe da je skrivio smrt Milana Možara iz Medulina

Optužnica je teretila Piccolija da je 5. studenog 2012. godine, vozeći automobil Volkswagen Golf pod utjecajem najmanje 1,75 promila alkohola, skrivio nesreću u kojoj je na licu mjesta poginuo Milan Možar (49) iz Medulina

| Autor: Marcello ROSANDA
Nesreća se dogodila na Medulinskoj cesti (foto: Arhiva)

Nesreća se dogodila na Medulinskoj cesti (foto: Arhiva)


Vedran Piccoli (36) iz Ližnjana jučer je na Županijskom sudu u Puli nepravomoćno oslobođen optužbe za izazivanje teške prometne koja je za posljedicu imala smrtno stradalu osobu, a koja se prije gotovo deset godina dogodila na Medulinskoj cesti. Radi se o drugoj presudi izrečenoj u ovom slučaju, budući da je Piccoli šest godina nakon nesreće na Općinskom sudu u Puli bio osuđen na tri godine bezuvjetnog zatvora. No, slučaj ni ovom presudom nije dobio pravosudni epilog, budući da je tužitelj, zamjenik županijskog državnog odvjetnika Vlado Šćur, najavio da će se na presudu žaliti Visokom kaznenom sudu.

Da podsjetimo, optužnica je teretila Piccolija da je 5. studenog 2012. godine, vozeći automobil Volkswagen Golf pod utjecajem najmanje 1,75 promila alkohola, skrivio nesreću u kojoj je na licu mjesta poginuo Milan Možar (49) iz Medulina, pješak koji je u kobnom trenutku hodao cestom gurajući pored sebe bicikl.

Biciklist ili pješak s biciklom

Ukratko, Piccoli se na prvu presudu žalio pa je sud višeg stupnja, a u ovom slučaju to je bio Županijski u Splitu, početkom srpnja 2020. godine vratio slučaj na ponovno suđenje Općinskom sudu u Pazinu zbog, kako je utvrđeno, bitnih povreda Zakona o kaznenom postupku. Taj je sud potom predmet ustupio Općinskom sudu u Puli koji se pak proglasio nenadležnim i predmet proslijedio Županijskom sudu u Puli, i to prošle godine u kolovozu.

(Foto: Arhiva)(Foto: Arhiva)

Sud u Splitu vratio je predmet na ponovno suđenje zbog nepotpunog i pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja. Jer, u prvoj je optužnici bilo navedeno da je Možar vozio bicikl, da bi u drugoj, koja je izmijenjena 20. rujna ove godine, navedeno da je Možar ipak gurao bicikl hodajući uz desni rub ceste.

Brzina (ni)je bila sporna

Piccolijev odvjetnik Vlatko Nuić u ranijim je raspravama tvrdio da Piccolijeva krivnja uopće nije dokazana, da je dokazni postupak odrađen traljavo te da se sud mora voditi načelom da u slučaju sumnje treba presuditi u korist okrivljenog.

Točnije, Piccoli je oslobođen jer, kako ispada, nije prekršio Zakon o sigurnosti prometa na cestama. Naime, utvrđeno je da je vozio prilagođenom brzinom i pokojni Možar mu je, izgleda, izletio ili zakoračio na cestu. Vještačenjem se utvrđivalo je li Piccoli mogao pravodobno reagirati, što očito nije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter