PROSLAVA U RAŠI

DANAS JE DAN BROJA 112: U Istri dnevno preko 160 poziva. Ima i onih na stranom jeziku, ali i zlonamjernih. SAZNAJEMO DETALJE

| Autor: Branko BIOČIĆ, Aleta BRATTONI
Obilježavanje u Raši

Obilježavanje u Raši


Danas je dan telefonskog broja 112, europskog broja za žurne situacije koj ise koristi na području svih zemalja članica Europske unije. Sustav 112 u Hrvatskoj je uspostavljen 2005. godine na temelju odluke Vijeća europskih zajednica o uvođenju jedinstvenog europskog broja 112 iz 1991. godine. U povodu obilježavanja 15. godina djelovanja Centra 112, u dvorani Osnovne škole "Ivan Batelić" u Raši održan je prigodan program za Istarsku županiju.

Kako je rečeno, Centar djeluje unutar ravnateljstva Civilne zaštite MUP-a RH i osigurava neprekidno zaprimanje dojava o neposrednim i nadolazećim opasnostima, koordinaciju hitnih službi te provedbu uzbunjivanja građana pružanjem informacija o vrsti opasnosti i mjerama koje je potrebno poduzeti. Poziv na broj 112 je besplatan i dostupan 24 sata dnevno s područja cijele Hrvatske.

Današnjem obilježavanju u Raši, osim Službe CZ Pazin kao organizatora, sudjelovali su još predstavnici Odjela preventive Policijske uprave istarske, Gradskog društva Crvenog križa Labin, HGSS-a stanice Pula te DVD-a Raša koji su u pet grupa svojim radnim točkama predstavili dio poslova kojima se bave. Tom je prilikom Nirvana Ukušić, voditeljica Službe CZ-a Pazin iz Ravnateljstva CZ MUP-a RH, istaknula kako je Županijski centar 112 Pazin u posljednjih 15 godina zaprimio više od 1,2 milijuna poziva.

- Samo tijekom prošle godine na broj 112 zaprimljeno je 60.564 poziva, odnosno prosječno 166 poziva dnevno. S obzirom da je Istra izrazito turistička regija, u ljetnim je mjesecima povećan broj poziva za više od sto posto u odnosu na zimske mjesece, a zabilježili smo i 1.252 poziva na stranom jeziku. Najviše dosad bilo ih je 2017. godine i to 1.739. U prošloj godini postotak ciljanih poziva iznosio je 53,6 posto, nakon kojih su izvršene akcije zaštite i spašavanja ljudi, materijalnih dobara ili očuvanja okoliša, dok je zlonamjernih poziva bilo samo 0,5 posto, rekla je Ukušić te istaknula kako je prošle godine obrađeno 21.059 događaja od čega je 2.369 bilo složeno, 7.636 sigurnosnih, 1.099 vatrogasnih te 10.045 događaja koji su zahtijevali medicinsku intervenciju.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter