ugrožena vrsta sredozemlja

Juvenilni primjeri zubatca ovih dana u priobalju. Znate li se da se smiju loviti tijekom cijele godine

| Autor: Glas Istre
(Foto: Aquarium Pula)

(Foto: Aquarium Pula)


Ovih dana u priobalnom području možemo naići na juvenilne primjerke zubatca (Dentex dentex) iz porodice ljuskavki, koji se lako prepoznaju po nepravilno raspoređenim manjim crnim i živomodrim točkama na tijelu, pišu iz pulskog Aquariuma.

Dok su odrasle jedinke samotnjaci koje se okupljaju samo u proljeće radi razmnožavanja, mlade jedinke često možemo vidjeti u skupinama od dvije do pet riba. Nalazimo ih blizu obale gdje love, prateći jata manjih riba. Najčešće plijen uključuje gavune, manje jedinke lumbraka iz porodice usnača te ušate, salpe, špare i fratre iz porodice ljuskavki.

Zubatac se rijetko skriva u rupama, ali se može vidjeti kako “spava” u morskoj travi na nekoliko metara dubine. Često zalazi i na tvrdu podlogu, na dubinama od 40 do 200 metara. Za razliku od ostalih riba iz skupine ljuskavki, zubatac je razdvojenog spola, a spolnu zrelost postiže između 2. i 4. godine života, pri duljini od 35 cm. Može narasti do maksimalne duljine od 100 cm i težine od 13 kg, s relativno dugim životnim vijekom do 36 godina.

Zubatac se ubraja u ugrožene vrste Sredozemlja (IUCN: ranjiva vrsta) jer je ciljana vrsta u malom obalnom ribolovu, rekreacijskom ribolovu i podvodnom ribolovu. Smatra se da je vrsta suočena s velikim rizikom od nestanka u prirodnim staništima, s procijenjenim smanjenjem populacije od 30 do 50 %.

U Hrvatskoj je zubatac uvršten u kategoriju najmanje zabrinjavajućih vrsta i smije se loviti tijekom cijele godine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter