TRODNEVNI SPOJ KULTURE I TRADICIJE

FOTO / Završio 22. Leron: Pobjedu odnijelo španjolsko kulturno i folklorno društvo "Charaviscas"

| Autor: Doria Mohorović / Glas Istre
(Snimio Valter Zanko / ZT Vodnjan)

(Snimio Valter Zanko / ZT Vodnjan)


Kulturno i folklorno društvo "Charaviscas" iz Španjolske, koje su mnogi zapamtili po specifičnim kostimima, pobjednik je ovogodišnjeg 22. izdanja međunarodnog festivala folklora Leron u Vodnjanu. Iako je konkurencija bila snažna, odabir stručnog žirija pao je ipak na dojmljive Španjolce. Žiri u sastavu Lorella Limoncin Toth, Lidija Nikočević i Massimo Brajković odlučili su nagraditi folkloraše iz Domaio-Moañe za instrumentalnu virtuoznost i originalnost instrumenata, raznolikost tradicijske odjeće i strastvenost u izvođenju.

(Snimila Doria Mohorović / Glas Istre)(Snimila Doria Mohorović / Glas Istre)

Nagrada za originalnost i filološku pažnju posvećenu narodnoj nošnji pripala je folklornom ansamblu "Koprivnica" iz istoimenog grada, dok je ona za instrumente i glazbenu izvedbu folklornoj skupini "Handrlák" iz Kunovica u Češkoj. Nagrada za koreografiju i tradicionalni ples dodijeljena je folklornoj skupini "Lis Primulis di Zampis" iz Udina.

Važna tradicija koja okuplja

Publika je uživala u izvedbama skupina "Lis Primulis di Zampis" (Italija), Trachtenverein Rossecker (Austrija), "Handrlák" (Češka), "San Leonardo" (Italija), folklornog ansambla "Koprivnica" (Hrvatska), kulturnog i folklornog društva "Charaviscas" (Španjolska), KUD-a "Marco Garbin" (Rovinj), folklornog društva "Umag", a program su obogatile i domaće folklorne skupine Zajednica Talijana Galižana i Vodnjan.

Bio je to pravi trodnevni spoj kultura i tradicije u kojima se vidjelo svo bogatstvo narodnih nošnji, instrumenata i različitih umijeća. Običaje, ples i glazbu, kako se moglo vidjeti po folklornim društvima, jednako štuju i stariji i mladi.

Prije no što je započelo natjecanje u četiri kategorije, okupljenima se obratio Maurizio Tremul, predsjednik Tallijanske unije.

(Snimila Doria Mohorović / Glas Istre)(Snimila Doria Mohorović / Glas Istre)

- Postala je to tradicija, važna tradicija koja okuplja, počevši od naše istarske, istrokvarnerske, talijanske, hrvatske, slovenske tradicije, sve nacionalne, kulturne i identitetske sastavnice Istre, da se istovremeno takmiče, ali i druže i sprijatelje sa svim drugim folklornim grupama u Europi. Smatram da je Leron jedna od najljepših manifestacija koje se organiziraju u Istri i duboko sam zahvalan zajednici Talijana iz Dignana koja je prije 24 godine imala ideju pokrenuti ovu manifestaciju, poručio je Tremul i zahvalio Talijanskoj uniji i Gradu Vodnjanu na podršci u realizaciji festivala.

(Snimila Doria Mohorović / Glas Istre)(Snimila Doria Mohorović / Glas Istre)

Festival je i ove godine okupio folklorne grupe različitih nacionalnosti u prezentaciji svojih narodnih plesova i nošnji, pa se tako starogradskom jezgrom Vodnjana čulo šarenilo europskih jezika, a tome su pridonijeli i znatiželjni turisti koje je, uz Vodnjance, na Narodni trg privukao ovaj događaj.

Specijaliteti

Prije no što su se predstavili sa svojim točkama na pozornici i veselili u ostatku večeri, sudionici festivala svoje su proizvode izložili na promotivnim štandovima. Za njih je, pak, bila poslužena večera u vidu domaćih specijaliteta. A dok još nije pala večer, održana je i svečana misa u župnoj crkvi sv. Blaža.

(Snimila Doria Mohorović / Glas Istre)(Snimila Doria Mohorović / Glas Istre)

Tijekom završnog dijela programa festivala, dodijeljene su plakete svim sudionicima, a spuštanjem zastave "Leron"-a okončano je još jedno izdanje ovog tradicijskog i jedinstvenog festivala.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter