GRAMPERIJADA

Jubilarna fešta od krumpira privukla veliki broj domaćih i stranih posjetitelja

| Autor: Zvonimir Guzić
Natjecanje u guljenju krumpira (Snimio: Zvonimir Guzić)

Natjecanje u guljenju krumpira (Snimio: Zvonimir Guzić)


Zadnji četvrtak u srpnju već je tradicionalno rezerviran za feštu od grampera koja se održava na trgu pored crkve u središtu Kaštelira. Legenda kaže da je u ovom malom istarskom mjestu svojedobno u doba Napoleona bilo dosta francuskih vojnika među kojima i jedan stariji kuhar koji je pripremao izvrsna jela od krumpira. Kako su ga svi zvali »gramper« što na francuskom znači djed, tako je taj naziv postao sinonim za krumpir koji uživa poseban status u ovom kraju. Jubilarna 20. Gramperijada, fešta od krumpira privukla je veliki broj posjetitelja kako domaćih tako i stranih koji su mogli uživati u mnogobrojnim jelima spremljenim od krumpira.

Bogat program

- I ove godine smo pripremili bogat gastro i sportsko-zabavni program za djecu i odrasle posvećen gramperu. Uz dječju Olimpijadu izdvojio bih i natjecanje u guljenju krumpira i jedenju krumpirove spirale, a kao atrakciju imali smo ogromnu seljačku padelu gdje su kuhar Budimir Žižović i lokalna zajednica pripremili izvrsno jelo od čak 60 kilograma grampera, mesa, paprike, luka i pomidora koje je oduševilo mnogobrojne gurmane, rekao je Đulijano Petrović, načelnik Općine Kaštelir-Labinci.

(Snimio: Zvonimir Guzić)(Snimio: Zvonimir Guzić)

Kao i mnogo puta ranije i u ovogodišnjoj Gramperijadi aktivno su sudjelovale lokalne udruge, brojni volonteri, članovi udruge umirovljenika, članovi NK Kaštelir-Labinci i MRK 28. April – Kaštelir-Labinci, Udruga Mladi za sve, DVD Grom Kaštelir-Labinci i Poljoprivredna udruga Vitis. Posebne gošće ove jedinstvene manifestacije bile su članice Udruga žena Herešin, mjesta pokraj Koprivnice koje su predstavile dio jela iz svog kraja u kojima je krumpir također osnovna namirnica. Pripremala su se i ostala jela poput spirala od krumpira i prženih krumpirića koja su se mogla kušati besplatno, a ukupno je potrošeno 500 kilograma krumpira.

Treba spomenuti i bogatu ugostiteljsku ponudu i priliku za kušanje domaćih vrhunskih vina i craft piva lokalnih proizvođača, kao i domaće koktele. Mahom stranim posjetiteljima zanimljiva je bila i Butiga, trgovina u kojoj se prodaju samo domaći proizvodi iz Kaštelira, od vina, maslinovog ulja, rakija, lavande, voća i povrća. Ispred Butige zatekli smo i direktoricu TZ Kaštelir Lindu Grebac.

(Snimio: Zvonimir Guzić)(Snimio: Zvonimir Guzić)

Jedinstvena manifestacija

- Gramperijada je jedinstvena gastronomska manifestacija posvećena krumpiru, odnosno gramperu. Uz bogatu ponudu jela od krumpira tu se predstavljaju i domaći OPG-ovi s ostalim raznovrsnim proizvodima, na manifestaciji nastojimo imati spoj lokalne poljoprivrede i turizma, rekla je direktorica Grebac.

Za djecu je bio organiziran zabavni park, a njih pedesetak sudjelovalo je na dječjoj Gramper Olimpijadi. Natjecali su se u raznim igrama, poput trčanja sa žlicom u kojoj je gramper, guranja malih kariola s gramperima, skakanja u vrećama ili potezanju konopa. Publika je sudjelovala u zabavnom dijelu programa gdje su se natjecali u guljenju krumpira, te brzom jedenju spirale od krumpira, a najboljima su dodijeljene prigodne nagrade.

Manifestacija je imala i sportski dio u obliku trodnevnog malonogometnog turnira. Na njemu je prvo mjesto odnijela ekipa Atomic, na drugo se plasirao tim Boa Sorte, dok su treći bili dečki iz ekipe Nova Vas. Za najboljeg igrača turnira proglašen je Josip Peruško, titulu prvog strijelca ponio je Damir Budak, dok je najbolje golmanske vještine pokazao Spomenko Vujica. Završni dio Gramperijade zaokružila je na kraju i odlična glazba koja je mnoge motivirala na ples, a za to su bili zaduženi bend Grooversi i DJ Johnny B.

Organizatori Gramperijade bili su Turistička zajednica Općine Kaštelir-Labinci, Općina Kaštelir-Labinci uz podršku Istarske županije i Upravnog odjela za turizam.

Na dvadesetu obljetnicu Gramperijade, gramper je brendiran na poseban način, osmišljenim prilogom od grampera naziva »Broštulani krumpir s orihima«. U dodatnoj valorizaciji grampera sudjelovala je cijela lokalna zajednica od Poljoprivredne udruge Vitis, lokalnih ugostitelja, vinara, kuharice iz Osnovne škole Kaštelir Sandre Koseto Keleković te enologinje Melinde Cossetto, dok su nositelji projekta Općina Kaštelir-Labinci i Turistička zajednica Općine Kaštelir-Labinci. Cijeli projekt je nastao uz mentorstvo i obuku kuhara Roberta Perića koji je osmislio recept. Istraživačka radionica odrađena je u suradnji s AZRRI-jem, u Edukacijsko gastronomskom centru Istre, koji za zadatak ima valorizirati i promovirati istarske lokalne poljoprivredno prehrambene proizvode.

(Snimio: Zvonimir Guzić)(Snimio: Zvonimir Guzić)

Ponosni na domaće

- Domaća proizvodnja naš je ponos, i gramper je jedna od namirnica koja se već godinama ističe kao prepoznatljiva u našem kraju. Stoga je logičan slijed bio da brendiranje ove namirnice dignemo na još višu razinu, a sve u kontekstu čvrstog spoja poljoprivrede i turizma kojem uvijek težimo, istaknuo načelnik Općine Kaštelir-Labinci Petrović.

Kao potporu turističkim projektima i proizvodima na turistički manje razvijenim područjima u 2024. godini, Upravni odjel za turizam Istarske županije temeljem Javnog poziva dodijelio je TZ Općine Kaštelir-Labinci 7.000 eura te 3.000 eura Općini Kaštelir-Labinci za spomenuti projekt brendiranja pod nazivom »Osmišljavanje recepta i edukacija dionika za projekt Prilozi od grampera«.

- Prije nego što smo krenuli u finalizaciju recepture popričali smo sa starijima mještanima i zamolili ih da nam kažu kako se nekada, tijekom njihove mladosti, pripremao gramper u ovim krajevima. I uglavnom su svi rekli da se najčešće spravljao na masti, uz ružmarin kao začin. Zato recept koji smo odabrali ima elemente starinskih načina kuhanja i čuvanja tradicije, ali u kombinaciji s elementom novog i modernog. Iznimno nam je važno da Kaštelir-Labinci budu destinacija koju ljudi čvrsto povezuju s ruralnim turizmom, rekla je direktorica TZ Općine Kaštelir-Labinci.

Cilj projekta je da ovo jelo u budućnosti bude prisutno kod lokalnih ugostitelja, stoga će u kolovozu biti organizirana live cooking radionica na kojoj će sam Robert Perić pokazati kako se spravlja broštulani krumpir s orihima. Radionica će biti u sklopu »Friday tastinga«, degustacije lokalnih proizvoda što je kao oblik promocije uvedeno svaki petak u jutarnjim satima ispred Butige. Naravno, gramper s kojim će se tog dana kuhati, dolazi od lokalnih proizvođača, kao još jedna crtica u lijepoj priči spoja turizma i poljoprivrede po kojoj su Kaštelir i Labinci nadaleko poznati.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter