KAKO ZADRŽATI ZDRAVSTVENE DJELATNIKE?

Istarska županija odabrala sedam kandidata kojima je dodijeljeno 20.000 eura za kupnju prve nekretnine 

| Autor: Zoran Oljača / Glas Istre
(Foto: Istarska županija)

(Foto: Istarska županija)


U sklopu županijskog Programa mjera za zadržavanje i privlačenje ljudskih resursa u javnim zdravstvenim i socijalnim ustanovama Istarske županije, je i dodjela jednokratnih naknada za kupnju prvog stana ili kupnju ili izgradnju kuće. Ugovore s dobitnicima sredstava danas je u sjedištu Istarske županije, u Puli, potpisao župan Boris Miletić, uz prisustvo pročelnice Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb dr. Gordane Antić.

Pozdravivši sve prisutne te čestitavši im na uspješnoj prijavi, župan je zahvalio pročelnici dr. Antić što je osmislila Program mjera.

(Foto: Istarska županija)(Foto: Istarska županija)

- Želimo pokazati ne smo riječima, već i djelima da su nam zdravstvo, socijalna skrb i obrazovanje na vrhu liste prioriteta. Najbolja potvrda koliko ulažemo u zdravstvo i socijalnu skrb je podatak da smo za aktivnosti u sklopu Operativnog plana za zdravlje i socijalno blagostanje, u 2024. godini osigurali čak 422 % više sredstava, u odnosu na 2023. godinu, odnosno s 4,4 milijuna eura sredstva su povećana na preko 18,7 milijuna eura. Najveće povećanje odnosi se upravo na ljudske resurse, koje je povećano za 1.127 %, odnosno s preko 138 tisuća eura na preko 1,5 milijuna eura, rekao je župan Miletić.

(Foto: Istarska županija)(Foto: Istarska županija)

- Ono što će biti i naš novi Plan za zdravlje je zdrav, aktivan i kvalitetan život u Istarskoj županiji sa osobom u središtu sustava. Osoba ste vi koji radite u sustavu, zdravi ljudi i pacijenti jer ne želimo čekati da svi mi postanemo pacijenti pa da počnemo brinuti o zdravlju. Osmišljavamo i jednu anketu za sve djelatnike u našim zdravstvenim i ustanovama socijalne skrbi u kojoj ćete ocijeniti Program mjera, a isto tako moći ćete nam dati prijedloge za dalje. Već smo podijelili financijski bonus vjernosti poslodavcu, a djelatnici koji rade 5 godina dobili su 700,00 eura, a oni koji su zaposleni 10 i više godina 1.400,00 eura. Također, jedna od mjera je i financijska naknada za pojačani rad u turističkoj sezoni, koja može iznositi do 900,00 eura, kazala je pročelnica dr. Antić.

(Foto: Istarska županija)(Foto: Istarska županija)

Javni poziv za dodjelu jednokratnih naknada za kupnju prvog stana ili kupnju ili izgradnju kuće je bio objavljen u svibnju, te je bio namijenjen deficitarnim radnicima 5 zdravstvenih ustanova i 4 doma za starije osobe čiji je osnivač Istarska županija. Pristiglo je 8 prijava, od kojih jedna nepotpuna i koja nije zadovoljavala formalne uvjete. Sukladno prijedlogu peteročlanog Povjerenstva, donesena je Odluka o odabiru 7 kandidata za sklapanje ugovora o dodjeli jednokratne naknade u neto iznosu od 20.000 eura za kupnju prvog stana ili kupnju ili izgradnju kuće u 2024. godini. Dobitnici sredstava su Petra Maras, dr. med., specijalizant ginekologije i opstetricije (Istarski domovi zdravlja), Sabina Miler, med. sestra, glavna med. sestra Odjel stacionara (IDZ-Ispostava Umag), Anđela Opatić, magistra fizioterapije (Specijalna bolnica za ortopediju i rehabilitaciju "Martin Horvat" Rovinj - Rovigno), Aurela Oroshi, dr. med. (IDZ), Sanja Pačić Rojnić, med. sestra (IDZ), Andriana Knežević, med. sestra (IDZ) te Mario Bistrović, mag. sanit. ing (Nastavni zavod za javno zdravstvo Istarske županije).

- Željela bih zahvaliti Istarskoj županiji i našoj pročelnici na prepoznatom trudu i radu. U ovim teškim vremenima kada nas je stvarno malo, Županija je pokazala da joj je stalo i da vodi brigu o svojim zaposlenicima i ljudima koji na kraju krajeva vode brigu o zdravstvu naše županije. Još jednom, veliko hvala, rekla je medicinska sestra Sabina Miler.

- Pridružujem se zahvalama Županiji na ovakvim programu. Nisam iz ove sredine, dolazim iz Zagorja i evo već deset godina sam u Puli. Moja gospođa i ja smo podstanari tako da će nam ova naknadna omogućiti rješavanje stambenog pitanja, a čekamo i prinovu. Stambeno zbrinuti se danas je dosta zahtjevno za nas mlade, rekao je inženjer Mario Bistrović.

- Svaka vrsta pomoći je naravno dobrodošla, posebice s ovakvim cijenama nekretnina. Nije lako ni nama koji smo rođeni ovdje i planiramo ostati, dodala je doktorica medicine Petra Maras.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter