AKTUALNI SAT

Burno na aktualnom satu labinskog Gradskog vijeća: Unutarstranački obračun SDP-a prenesen u Vijećnicu

| Autor: Branko Biočić
Vijeće Labin (Snimio: Branko Biočić)

Vijeće Labin (Snimio: Branko Biočić)


Na području Punte Prtlog krčila se šuma, zemljište je državno pa pretpostavljam da su izvođači radova Hrvatske šume. Molila bih da sa se pošalje upit Hrvatskim šumama i da se zatraži objašnjenje zašto je došlo do krčenja šume u značajnom krajobrazu u gospodarskoj jedinici Ubaš, odsjek 66c, Punta Prtlog, zatim na temelju koje se sve dokumentacije pristupilo krčenju i kolika je širina i dužina raskrčenih prolaza te s kojom budućom namjerom se izvršilo krčenje, pitala je gradonačelnika i pročelnicu nadležnog odjela na aktualnom satu labinskog Gradskog vijeća Tanja Pejić, vijećnica Demokrata.

O komunalnoj naknadi

Odgovorio joj je gradonačelnik Valter Glavičić koji je rekao kako se u krčenje šume išlo na njihovu inicijativu, potom na inicijativu mještana naselja Prtlog, kao i Javne vatrogasne postrojbe Labin.

- Riječ je o dijelu zaštićenog krajolika, i osim što se tamo ne smije graditi, mora se i čuvati od požara. To je zakonska obveza jedinica lokalne samouprave i JVP-a. Jedini prilazni put bio je od sela prema Punti, koji datira od davnina, a kako više nije bio prohodan, trebala se pronaći alternativa. Zamolili smo Hrvatske šume da u njihov plan stave i izradu protupožarnog puta te je, na našu inicijativu, a na njihov teret, izgrađen taj protupožarni put po uzancama struke, pojasnio je Glavičić.

Pejić je iznijela i opasku jedne građanke Labina da su prije nekih mjesec i pol dana dostavljene na kućne adrese uplatnice za plaćanje komunalne naknade i naknade za uređenje voda. U kuverti je poslano šest uplatnica od kojih su četiri ispunjene a dvije prazne. Povezane su njih tri, očito zbog printera te je pitala da li bi bio problem da se plaćanje tih računa svede na svaka četiri mjeseca što bi dovelo do smanjenog broja uplatnica i bespotrebnih troškova jer je riječ o velikom broju uplatnica s obzirom na broj kućanstava koje ih zaprimaju. Odgovorila joj je zamjenica gradonačelnika Federika Mohorović Čekada koja je rekla da Zakon o komunalnom gospodarstvu propisuje da predstavničko tijelo, u ovom slučaju, gradsko vijeće, donosi Odluku o komunalnoj naknadi koja propisuje zone, koeficijent zone, koeficijent namjene, rok plaćanja, nekretnine od važnosti za Grad koje se oslobađaju od plaćanja, te opće uvjete i razloge eventualnog djelomičnog ili potpunog oslobođenja plaćanja komunalne naknade.

- Na temelju navedene odluke, nadležni upravni odjel izrađuje rješenja o komunalnoj naknadi do 31. ožujka tekuće godine, ako se do kraja prethodne godine promijenila vrijednost boda ili neki drugi parametar koji utječe na iznos komunalne naknade. S obzirom na prethodno povećanje vrijednosti boda, naš je upravni odjel početkom ove godine izradio oko 8.500 novih rješenja o komunalnoj naknadi. Što se tiče važeće Odluke o komunalnoj naknadi koje je donijelo labinsko Gradsko Vijeće, ista propisuje da se komunalna naknada plaća mjesečno za poslovne prostore, tromjesečno za stanove i kuće, a godišnje za garažne prostore. Dakle, na ovaj konkretni upit odgovaram da nije moguće smanjiti broj uplatnica bez izmjene odluke na Gradskom vijeću. Međutim, radi racionalizacije i smanjenja troškova dostave, ove godine smo po prvi put vlasnicima odnosno korisnicima poslovnih prostora uplatnice dostavili dvaput godišnje, a ne kao do sada četiri puta, rekla je Mohorović Čekada.

Vijećnik IDS-a, Lari Zahtila istaknuo je kako je na dva mjesta potrebno poboljšati izlaz iz sporednih ulica na glavne ceste zbog slabe vidljivosti na izlazu što izaziva opasnosti, tim više što na tim mjestima nema usporavanja prometa na glavnim cestama. Jedna lokacija je u Vinežu izlaz između kućnih brojeva 51A i 51B na cestu Vinež-Bečići, a drugi na Marcilnici između 26 i 27A na cestu Vinež-Zelenice.

- Na koji način osigurati sigurnije izlaze na glavne ceste na tim lokacijama a i ulaz u Ladenci u Vinežu s glavne ceste kroz Vinež, pa do skretanja za Donje Ladence, dakle prvih 100 ili 200 metara prometnice, nikada nije do kraja riješen. I dalje je ondje uska cesta, a sa strane neravni makadam, pa i šaht. To otežava mimoilaženje automobila, potencijalno i oštećenje tih automobila. Zar nije moguće barem taj dio prometnice proširiti asfaltiranjem između zidova okućnica kako bi se osigurao tečniji dvosmjerni promet, pitao je Zahtila. Pročelnik odjela za komunalno gospodarstvo i upravljanje gradskom imovinom Serđo Mandić odgovorio mu je da su problemi na tim dijelovima zajednički.

- Slaba vidljivost može se riješiti postavljanjem ogledala a neprilagođena brzina kamerama i kaznama. Što se tiče zahvata u Ladencima on nije planiran ove godine ali možemo ga planirati za naredno razdoblje, rekao je Mandić.

Anonimna prijava

Bivši vijećnik SDP-a, a sada nezavisni, Valdi Gobo rekao je kako je dobio anonimnu dojavu da obrt Filipović boat vlasnice Katarine Filipović, bivše predsjednice labinskog SDP-a, nema dozvolu na pomorskom dobru za obavljanje djelatnosti iznajmljivanja plovila na motorni pogon i da već pola sezone uredno iznajmljuje plovila.

- Pitam vas Gradonačelniče što ćete poduzeti da utvrdite je li to točno, odnosno pozivam vas da promptno izvršite kontrolu što se na štandu iznajmljuje i obavijestite nadležne inspekcije. Zatražio sam od upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i upravljanje imovinom da mi dostavi spisak svih pravnih subjekata koja imaju dozvolu za obavljanje djelatnosti iznajmljivanja i po tome obrt Filipović Boat vlasnice Katarine Filipović nema izdanu niti jednu dozvolu za djelatnost iznajmljivanja plovila. Dozvolu za iznajmljivanje plovila imaju Obrt Kapra vlasnika Robija Milevoja i Obrt za usluge u turizmu Rabac sport po ovlašteniku Kristijanu Škopcu. Uvjeren sam da mi je anonimnu prijavu poslao iznajmljivač plovila koji ima uredne dozvole i pošteno obavlja posao, rekao je Gobo prenijevši tako unutarstranački obračun SDP-a u gradsku vijećnicu. Imao je i dodatak nakon što mu je rečeno da će odgovor dobiti u pismenom obliku

- Ja sam provjerio i utvrdio da na panou obrta Filipović boat su reklame sa cijenama za iznajmljivanje plovila koja niti jedna nema dozvolu. Gradonačelniče, dostavljam vam sliku panoa koja se plovila iznajmljuju. Takvim postupanjem je direktno oštećen proračun Grada Labina. Šta ćete po tom pitanju učiniti? Isto tako uzima se posao iznajmljivačima plovila koji imaju uredne papire. Očekujem promptno očitovanje SDP-a Istarske županije kao što se očitovao kada sam za ovom govornicom javno rekao istinu o sada bivšoj predsjednici SDP-a Labina, SDP Istre je jak na riječima kada se bori protiv kriminala pa evo sada ima priliku da s riječi prijeđe na djela. Katarina Filipović je najveća sramota SDP-a Hrvatske. Sada smo saznali da je za Katarinu Filipović Grad Labin kasica prasica, i to se zove najjadnije licemjerje. Kada je postala predsjednica SDP-a Labin prve izjave su bile »dobrodošli su svi osim onih koji gledaju svoju korist i da mi se slobodno obrate ukoliko žele ukazati na neke nepravilnosti u našem gradu«. Za ovom govornicom i inače u životu govorim i govorit ću jedino istinu, nitko me neće spriječiti, kada govorim istinu oni koji nemaju argumenata podmeću mi za nekakvo skandalozno ponašanje, nastavio je Gobo te predložio da se prekine sjednica i odmah ide 20 metara od Vijećnice gdje je trgovina obrta Filipović i gdje je postavljen reklamni pano za iznajmljivanje plovila. Međutim predsjednica vijeća Eni Modrušan ga je prekinula s napomenom da će odgovor dobiti naknadno u pisanom obliku.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter