proljeće

Počele "Šetimane fritaja središnje Istre": Tradicionalni istarski objed u kombinaciji sa samoniklim biljem

| Autor: Gordana Čalić Šverko
(Arhiva Glasa Istre)

(Arhiva Glasa Istre)


Istarske fritaje najukusnije su u proljeće, pa je pravo vrijeme za posjetu odabranih ugostiteljskih objekata i degustaciju sezonskih namirnica i domaćih jaja. Početak gastronomske manifestacije "Šetimane fritaja središnje Istre", koja će se odvijati od 29. ožujka do 21. travnja u ugostiteljskim objektima na području središnje Istre, najavljen je na konferenciji za medije održanoj u Konobi Marino u Gračišću.

Promocija predsezone

Program proljetne manifestacije najavili su Sanja Kantaruti, direktorica Turističke zajednice središnje Istre, Svetlana Buljan, vlasnica Konobe Marino, Stanislav Briškoski, predsjednik Ceha ugostitelja Obrtničke komore Istarske županije, a sve prisutne pozdravio je načelnik općine Gračišće Ivan Jeromela.

- Manifestacija "Šetimane fritaja središnje Istre", kao i sve ostale eno gastronomske manifestacije u organizaciji TZ središnje Istre, ima za cilj promociju same destinacije u razdoblju pred ili posezone, u ovom slučaju predsezone, a glavni cilj je povezivanje OPG-ova s ugostiteljskim objektima, promocija jednih i drugih te daljnja zajednička suradnja, kazala je Kantaruti.

(Foto TZ Središnje Istre)(Foto TZ Središnje Istre)

Ugostitelji će u svojim ugostiteljskim objektima nuditi fritaje, tradicionalni istarski objed u kombinacijama raznih sastojaka, među kojima će glavno mjesto zauzimati samoniklo bilje dostupno na području Istre upravo u proljetnom razdoblju, kao što su šparuge, rukola i hmelj uz, naravno, domaća jaja. Cijene fritaja kretat će se od 5 do 10 eura, a kušati ih se može u četiri ugostiteljskih objekta.

Pršut, tikvice, gljve...

Na meniju Konobe Dišpet su fritaja od šparoga i pršuta, fritaja od tikvica, gljiva i luka i fritaja s tartufima. Konoba Jelenić nudi fritaju s vazmenim lukom, fritaju sa špaletom, fritaju s tartufima, fritaju s domaćom kobasicom. Tomažova konoba: fritaju sa šparugama i pancetom, fritaju s pršutom i rokulom, fritaju s tartufima, fritaju s mladim lukom i mladom špaletom. Konoba Marino priprema fritaju s mladim (vazmenim) lukom, fritaju s hmeljom, fritaju s pancetom.

Organizatori gastronomske manifestacije su Turistička zajednica središnje Istre, a suorganizator Udruženje obrtnika Pazin uz potporu Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Istarske županije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter