O svim vrstama čarolije knjižnice

Niz aktivnosti s djecom i za djecu u umaškoj Gradskoj knjižnici

| Autor: Vanesa Begić
(Foto: Gradska knjižnica Umag)

(Foto: Gradska knjižnica Umag)


U Gradskoj knjižnici Umag krajem 2023. i početkom 2024. godine održano je nekoliko aktivnosti s djecom i za djecu.

Svake se godine obilježava Dan dječjih knjižnica, a s ciljem upoznavanja i podsjećanja javnosti na važnost i ulogu koju knjižnice imaju u životu djece, tijekom njihova odrastanja. Tom je prigodom Gradska knjižnica Umag ugostila 4. b razred Osnovne škole Marije i Line Umag i njihovu učiteljicu Dianu Bogojević. Na početku susreta svaki je učenik pročitao po dio iz knjige "Čarolija knjižnice", a učenici su zatim saznali da, uz poznate im gradsku i školsku, postoje i druge vrste knjižnica, kao što su bibliobus (koji i u Umag dolazi jednom mjesečno) i neke posebne vrste, od kojih im je najzanimljivija bila zatvorska. Nakon razgovora o tome što se sve može u knjižnicama raditi i što sve u knjižnicama možemo pronaći, zanimljivi su bili odgovori učenika na pitanje kako knjižničari pronalaze traženu građu. Nadovezujući se na njihove odgovore, knjižničarka Tihana je učenike upoznala s pojmom knjižničnog kataloga – učenici su saznali da su danas knjige organizirane u online (abecednom) katalogu, ali da je nekada postojao katalog na listićima u koji se sve pisalo rukom. Takav su jedan stari umaški katalog na listićima učenici imali prilike vidjeti te su ga s oduševljenjem pregleda(va)li. U kreativnom dijelu susreta učenici su, podijeljeni u grupe, sami na policama morali pronaći određene lektirne naslove služeći se online katalogom. Zadaci su, uz žamor, veselje i ponos, izvršeni uspješno.

U siječnju 2024. godine održana je još jedna u nizu radionica za djecu. Knjižničarka je djeci pročitala njihovu omiljenu slikovnicu »Juha od bundeve«. Uslijedio je zatim razgovor o juhama, povrću, o dijeljenju, prijateljstvu, uvažavanju malenih i o drugim temama koje ova slikovnica nudi. U neizostavnom kreativnom dijelu djeca su izrađivala bundeve od kolaža, male bundevice od lizaljki, igrali su društvene bundevaste igre te dobili recept za kuhanje juhe od bundeve. Bilo je zabavno i pametno, kao i uvijek s djecom.

U povodu Svjetskog dana čitanja naglas, koji se obilježava svake godine prve srijede u veljači, knjižničarka Tihana gostovala je u radijskoj emisiji "Muke po mami, tati i Mati" na umaškom lokalnom radiju. Tom je prigodom govorila o važnosti i dobrobiti čitanja naglas, ali i čitanja općenito, o radionicama i pričaonicama koje se organiziraju u Gradskoj knižnici Umag, preporučila je niz zanimljivih, kvalitetnih i edukativnih slikovnica, ali i knjiga za nešto stariju djecu, za mlade i roditelje te je najavila razne nove programe i događanja. Arhiva informacija o aktivnostima za djecu, kao i sve najave budućih događaja mogu se pogledati na internetskoj i Facebook stranici umaške knjižnice.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter