Stipendijski ugovor s Općinom potpisalo 38 studenata

Načelnik Korać: Volio bih da ova mladost ostane u Fažani

| Autor: Doria Mohorović
Općina prosječno daje stotinu eura po studentu (Snimila: Doria Mohorović)

Općina prosječno daje stotinu eura po studentu (Snimila: Doria Mohorović)


U dvorani Multimedijalnog centra u Fažani podijeljeni su stipendijski ugovori za akademsku godinu 2023./2024., koje dodjeljuje Općina Fažana. Ugovore sa studentima koji imaju prebivalište na području Općine potpisao je načelnik Radomir Korać, koji im je tom prigodom poželio mnogo uspjeha u daljnjem obrazovanju.

- Godinama imamo velik broj naših mladih ljudi kojima zahvaljujući socijalnom programu pomažemo tijekom studiranja. Mislim da smo u Istri među onima koji najviše izdvajaju za stipendije. Taj trend nastavit ćemo i dalje sa željom da im olakšamo studiranje. Htio bih da ostanu u Fažani, da ostanu u Hrvatskoj. To je moja deviza o kojoj cijelo vrijeme govorim, nije dobro ako imamo državu u kojoj nema mladih ljudi, naglasio je načelnik Korać.

Prosječno 100 €

Petra Glavina, viša savjetnica za društvene djelatnosti u Općini, kazala je da se za stipendiju prijavilo 48 studenata, no dio njih je odustao radi državne stipendije. Ugovori su potpisani s 38 studenata.

- U proračunu je za stipendije predviđeno 55 tisuća eura. Iznos stipendija kreće se od 67 eura, koliko iznosi najmanja, do 133. U prosjeku oko 100 eura po studentu, rekla je Glavina.

Govoreći o uvjetima za ostvarivanje stipendije, istaknula je da se, osim akademskog uspjeha, u obzir uzima godina studija, udaljenost studiranja, imovinsko stanje i posebni socijalni uvjeti. Pravilnikom, kaže, nije propisano da se deficitarna zanimanja drugačije boduju. Stoga su svi studijski programi bodovani na jednak način.

- Sada će krenuti retroaktivne isplate, od 1. listopada do danas. Potom siljedi redovna mjesečna isplata do 30. lipnja, a za apsolvente do 31. ožujka, naglasila je Glavina.

Ugovor o stipendiranju potpisala je i Monika Štangl, studentica 4. godine studija Klavira na Muzičkoj akademiji u Puli.

- Jako sam zadovoljna s iznosom stipendije, mislim da će mi puno pomoći za troškove printanja skripti za ispite i autobusnu kartu, rekla je Štangl, koja stipendiju prima treću godinu zaredom. Kazala je obrazovanje planira nastaviti u inozemstvu.

Pokriva troškove

Antonija Katić, studentica 2. godine diplomskog studija Kulturologije u Rijeci, istaknula je da uz pomoć stipendije, koju prima od prve godine fakulteta, pokrije sve troškove studiranja.

(Snimila: Doria Mohorović)Antonia Katić (Snimila: Doria Mohorović)

- Super je, taman dobro dođe. Sa svakom višom godinom studija i stipendija je veća, kazala je Katić.

Otkrila je i svoje planove za budućnost.

- Svakako se mislim vratiti u Fažanu. Nadam se da ću naći posao negdje u okolici, kazala je naša sugovornica.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter