Zakon o građevinskoj inspekciji

Vlada prihvatila prijedlog IDS-a. Ministar Bačić: "Zahvalni smo im na pomoći u borbi protiv bespravne gradnje"

| Autor: Glas Istre
 Dalibor Paus (Foto: IDS)

Dalibor Paus (Foto: IDS)


- IDS je još prije godinu i po dana iskazao potrebu za hitnim reguliranjem Zakona o građevinskoj inspekciji i spuštanju ovlasti na komunalne redare. Pozdravljamo ovaj prijedlog Zakona, ali izmjene koje Vlada predlaže gotovo su identične onima koje smo predlagali početkom prošle godine, poručio je predsjednik IDS-a i saborski zastupnik Dalibor Paus, a Ministar Bačić zahvalio je IDS-u jer je njihov prijedlog u velikom dijelu sadržan u novom Zakonu o građevinskoj inspekciji.

Potpredsjednik IDS-a i saborski zastupnik Loris Peršurić poručio je kako problemu bespravne gradnje treba pristupiti u korijenu: „Problem potkapacitiranosti Državnog inspektora jedan je od začetnika problema i zato smo zadovoljni što je inicijativa IDS-a da se ovlasti spuste na komunalne redare napokon prepoznata kao najbolje rješenje.“

Loris Peršurić (Foto: IDS)Loris Peršurić (Foto: IDS)

Govoreći o prijedlogu Zakona o upravljanju zgradama, Peršurić je istaknuo da novi Zakon traži suglasnost 80% suvlasnika za prenamjenu stanova u turističke svrhe, što će biti teško postići. Također, ukazao je i na problem ilegalnog iznajmljivanja, osobito kod nekretnina kojima su vlasnici stranci:

- Nemaju nikakva davanja, bez kontrole iznajmljuju stanove svojim prijateljima, koriste resurse i infrastrukturu, a ne sudjeluju u njenoj izgradnji i održavanju. Daleko je to od turizma u domaćinstvu, jer domaćini tu niti ne žive niti su domaćini gostima. To sigurno ne možemo i ne želimo podržavati, posebno jer se ne kažnjava strance, a penalizira naše ljude."

Komentirajući izmjene i dopune Zakona o komunalnom gospodarstvu, istaknuo je da su izmjene nužne kako bi se uveo red u gospodarenju javnim prostorom te naglasio kako je IDS prvi pozivao na rješavanje tog pitanja.

- Komunalni redari dobiti će ovlasti da obustave gradnju zgrade bez potrebne građevinske dozvole, ali upitno je hoće li oni biti adekvatno pripremljeni za ovakve ovlasti s obzirom na stručnu spremu, kazao je Peršurić dodajući kako je „potrebno izdvojiti komunalne redare kao posebnu kategoriju, kako bi lokalnim samoupravama bilo lakše regulirati njihov status i omogućiti im bolje prihode. Na taj će se način lakše pronaći ljude za ta radna mjesta na koja država prebacuje sve više obaveza te oni sami nose veliki teret.“

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter