DOLINA MIRNE

Cesta od Ponte Portona do mosta Antonci uskoro će dobiti novi asfalt

| Autor: Gordana Čalić Šverko
Dionica od mosta Antonci do Livada asfaltirana je u prosincu (Snimila: Gordana Čalić Šverko)

Dionica od mosta Antonci do Livada asfaltirana je u prosincu (Snimila: Gordana Čalić Šverko)


Istarska županija osigurala je u proračunu za ovu godinu 350.000 eura za pojačano održavanje lokalne makadamske ceste od Ponte Portona do mosta Antonci, a na pitanje kada se može očekivati početak radova, iz Županijske uprave za ceste odgovorili su da predstoji potpisivanje ugovora s izvođačem.

Krajem prošle godine asfaltirana je dionica od mosta Antonci do Livada, a sada bi na red trebala doći i druga faza. Riječ je o lokalnoj cesti koja je zbog zatvaranja, odnosno rekonstrukcije državne ceste DC 44, najkraća veza dolinom rijeke Mirne između sjeverozapadne i sjeverne Istre za lokalno stanovništvo, odnosno za vozila čija ukupna masa ne prelazi 3,5 tona.

Problem su teški kamioni

Planirani radovi na lokalnoj cesti oznake LC 50051, na dionici od Ponte Portona do raskrižja za mjesto Antonci, naveli su u ŽUC-u, obuhvaćaju izradu dva nova cestovna propusta, dogradnju postojećeg tamponskog sloja, izradu asfaltnog nosivo-habajućeg sloja od 3.000 metara dužine i četiri metra širine, postavljanje dodatne prometne signalizacije i uređenje bankina. Za te je radove analiza ponuda u postupku javne nabave u završnoj fazi te će u narednom razdoblju uslijediti sklapanje ugovora o izvođenju radova.

Sam početak radova ovisi o vremenskim uvjetima, ali i eventualnim dodatnim financijskim sredstvima. Naime, ŽUC zajedno s Istarskom županijom pokušava iznaći dodatne izvore financiranja uredile još neke prometnice na tom području.

U ŽUC-u naglašavaju da se promet vozila ukupne mase do 3,5 tona privremeno može odvijati i asfaltiranom dionicom državne ceste oznake DC 44 od Ponte Portona do skretanja za Antonce, zatim lokalnom cestom oznake LC 50052 te opet asfaltiranim dijelom lokalne ceste oznake LC 50051 do Livada i obrnuto.

Zbog rekonstrukcije i zatvaranja državne ceste od kružnog toka Ponte Porton do skretanja za Motovun i Livade, promet se lani prelio na lokalnu cestu od Ponte Portona do Livada i došlo je do značajnijih oštećenja, pa ju je ŽUC morao zatvoriti. Pristupio je hitnoj sanaciji i sanirao dva mosta i šest propusta, a potrebna sredstva za asfaltiranje prve dionice od mosta Antonci do Livada, prikupljena su zajedništvom gradova i općina, turističkih zajednica i hotelskih kuća.

Solidarno (su)financiranje

Sporazumom o financiranju programa održavanja, odnosno asfaltiranja lokalne ceste LC 50051, dionice Ponte Porton- Antonci-Livade, prve faze na dionici od mosta Antonci do Livada, sredstva su, podsjećamo, osigurali gradovi Buje, Novigrad i Umag sa po 50.000 eura, općine Oprtalj s 30.000 eura, Brtonigla i Grožnjan s po 25.000 eura, TZ Istarske županije s 20.000 eura, Motovun s 15.000 eura, Grad Buzet s 10.000 eura, TZ Grada Umaga, Aminess d.d. i Valamar Riviera d.d. s po 10.000 eura. Ukupno 305.000 eura.

Ta je dionica ceste asfaltirana i puštena u promet krajem prošle godine, a asfaltiranje druge dionice od Ponte Portona do raskrižja za mjesto Antonci, po svemu bi sudeći trebalo krenuti uskoro.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter